Внимание: За неплатена глоба вече спират колата от движение

„Преди време ми съставиха акт за 50 лева за използване на джиесем по време на шофиране. Тъй като описаните от органи на реда обстоятелства не отговаряха на истината, аз оспорих в съда и магистратите отмениха наказателното постановление. Отидох в КАТ и си взех талона. Направих проверка в електронната система и там глобата си стои. Какво трябва да направя, за да не излиза въпросното задължение, защото могат да ми спрат колата от движение заради тази висяща, но несъществуваща глоба?”

Въпросите, които поставя нашия читател Г.В., са много важни, а притесненията му – основателни, защото законодателните последици за некоректните платци могат да бъдат много сериозни. Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) Пътна полиция може да приложи принудителна административна мярка „временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство” (чл.171, ал.1) на водач, който има неплатена глоба, до нейното заплащане. С промените в закона от 21 януари т.г. органите на реда за незаплатена в срок санкция вече могат и временно да спрат от движение автомобила.

Както виждаме, предвидените от законодателя мерки срещу тези, които смятат, че могат да газят правилата и да карат с един куп фишове и актове, са сурови и крайни. Водачите трябва да са наясно с това положение, за да не бъдат лошо изненадани.

Случаят на читателя ни Г.В. обаче не е такъв. Той е оспорил наказателното си постановление, което не е било доказано от КАТ в съда, и съответно съдебният състав го е отменил. Той си е взел талона от съответното подразделение на КАТ, в което се води на отчет. Проблемът при него е в това, че при онлайн проверка в портала за електронни административни услуги е показала, че има висяща глоба.

От Пътна полиция уверяват, че няма никакво основание водачът да се безпокои. След като администрацията на КАТ му е върнала талона, това означава, че решението на съда е изпратено и съответно е получено в Пътна полиция. Съответно това е отразено в т.нар. електронно шофьорско досие на автомобилиста. Тоест при евентуална рутинна проверка, катаджията ще извърши проверка чрез таблета си в компютърната система и там ще излезе, че наказателното постановление е отменено. От КАТ са категорични, че такова задължение няма как да излезе. Може би единственото обяснение в случая с висящата глоба, която шофьорът вижда, е, че не е обновена информацията в портала за електронни административни услуги (той позволява на шофьорите да проверят и съответно да платят санкциите си). Тоест някой не си е свършил работата.

автор: Ваня Георгиева

"Внимание: За неплатена глоба вече спират колата от движение", 4 out of 5 based on 12 ratings.
(Visited 2 308 times, 4 visits today)