Доживотни присъди за автогонка? В Германия – да, в България – не.

Едно много, ама много интересно съдебно дело срещу участници в автогонка приключи с две доживотни присъди в Германия и прикова вниманието на хиляди хора далеч извън пределите на западноевропейската страна-еталон. Новината е голяма и революционна. Особено за жертвите и техните близки, които досега вместо справедливост най-често получаваха звучен шамар от правосъдието. Макар и далеч от България, развръзката по този случай заслужава вниманието на нашето общество и на родните правоприлагащи органи, именно защото дава надежда, че тази справедливост все пак е постижима, стига да има воля за това.

В една февруарска нощ на 2016 г. двама млади мъже съответно на 24 и на 27 г. спират едновременно на червен светофар на един от централните булеварди в Берлин. Единият седи зад волана на „Мердецес”, а другият кара тунинговано „Ауди 6” (226 к.с.). Шофьорите свалят страничните стъкла, разменят по няколко думи, след което натискат докрай педала на газта. Само след няколко метра водачът на аудито се врязва с над 160 км/ч в джипа на 69-годишен пенсионер. Възрастният мъж умира на място.  Съдебният процес приключва в края на февруари 2017 г., година след трагичното събитие. Прокурорът окачествява случая като убийство в съучастие, а защитата на виновните шофьори настоява за убийство по непредпазливост. Никой не очаква обаче какво ще постанови съдът, а той е безпощаден: доживотни присъди за двамата младежи.

Осъдените водачи са шокирани, техните защитници – също. В Германия, както и в България, нелегалните автогонки също са познато явление, което нерядко взима невинни жертви. Властите обаче са безсилни да ги ограничат, а съдебната практика и там е като у нас. Участниците в нелегалните състезания с бързи коли често са обвинявани само в нарушаване на обществения ред и се разминават с леки условни присъди, които те приемат дори като оправдателни.

С условни присъди се отървават преди години и двамата джигити, прегазили сина на бившия кмет на Кьолн отново в подобна безсмислена гонка с бързи коли.

Този път обаче е различно. Доживотните присъди не са окончателни, но вероятно съдебният състав, който ги е прочел, се надява те да имат въспиращ ефект в Германия. За назидание на всички останали.

А сега вижте как е у нас.

През лятото на 2015 г. при автогонка край Лесидрен младеж помете три деца, две от които починаха. Първоинстанционният съд осъди шофьорът убиец на 8 г. затвор, но на втора инстанция присъдата бе намалена на 5 г. Мотивите на магистратите звучат странно. Младежът се опитал да помогне на пострадалите, „бил добро и работно момче, за разлика от много други млади хора.”

Ами убитите деца, чиито живот бе прекършен? Те са били ученици за пример, с отлични постижения в различни области, с мечти и амбиции. Този въпрос обаче не се обсъжда, той не вълнува съда.

В момента казусът се решава във ВКС.

По-рано пък прокурорски син получи условна присъда за причинена двойна смърт при катастрофа, за която имаше съмнение, че също е автогонка, но не се доказа в съда.

Общо взето, оказва се, нелегалните състезания с коли по нашите улици са нещо сложно за доказване и наказване. Обичайно от МВР заявяват, че не могат да санкционират участниците в автогонките, тъй като патрулите, които пристигат на място, не могат да установят нарушение на обществения ред. Най-много да наложат някоя лека санкция за нарушение на Закона за движение по пътищата.

Неотдавна в ЗДвП бяха вкарани текстове, които предвиждат спиране на колата от движение, отнемане на книжката за 3 месеца и 3000 лв. глоба за участие и/или организиране на нелегални автомобилни състезания. Три месеца след като новите разпоредби влязоха в сила, все още няма наказани по тях.

Съвсем скоро обаче районният съд в Пловдив даде първата (и то!) ефективна присъда от 4 месеца затвор за участник в автогонка. Мъжът е наказан по сравнително нова разпоредба в Наказателния кодекс, която криминализира извършването на хулигански действия при управление на моторно превозно средство. Въпросният чл.325, ал.3 от НК допуска дори 5 г. затвор.

Е, вижда се, че има немалко законови текстове, по които да се търси строга отговорност от пътните хулигани. У нас обаче е традиция за тежки престъпления да се дават нежни присъди! Не доживотни!

автор: Ваня Георгиева

"Доживотни присъди за автогонка? В Германия – да, в България – не.", 5 out of 5 based on 4 ratings.
(Visited 224 times, 1 visits today)