Забраната за затъмняване на задните автостъкла ще отпадне

Забраната за затъмняване на задните автомобилни стъкла, въведена след изменение на чл. 105 от Закона за Движение по Пътищата и която трябваше да влезе в сила от 21 януари тази година, ще отпадне. Това стана ясно след провелото се днес заседание с членове на парламентарната транспортна комисия и ръководството на “Пътна полиция”. На срещата присъстваха Валери Борисов – заместник-министър на транспорта, председателят на комисията Настимир Ананиев, началникът на “Пътна полиция” Бойко Рановски, както и Любомир Дуриданов – представител на вносителите на автомобилно фолио.

Изменението на чл. 105 от ЗДВП бе следното:

Чл. 105. (Изм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Забранява се ограничаване на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.

 1. (Доп. – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните странични врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

 2. (Нова – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Намаляване прозрачността на стъклата по ал. 2 се допуска само в границите на стойностите, определени в Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации. § 9.

В последните няколко дни тази спорна промяна предизвика вълна от недоволство сред търговците на автомобилно фолио и членове на редица автомобилни клубове. Те изразиха мнение, че така сформиран чл. 105 не само няма да доведе до намаляване броя на ПТП, но и ще бъде сериозна предпоставка за корупция.

В хода на днешните разговори депутатите се съгласиха, че в закона е допусната техническа грешка и чл. 105 трябва да се коригира, като след новото изменение ал. 3 ще кореспондира не с ал. 2, а с ал.1. Т.е. Правило 43 ще се отнася за челното и предните странични стъкла на автомобилите.

По време на заседанието бе изготвено предложение, което ще бъде внесено за гласуване в пленарна зала следващата седмица.

източник: riders.live

"Забраната за затъмняване на задните автостъкла ще отпадне", 4 out of 5 based on 40 ratings.
 • Зл. Милева

  Не е била допусната грешка, а сега са им платили, за да кажат, че е грешка.
  Важно е и задното стъкло да бъде прозрачно, за да може от задната кола да се вижда обстановката напред по пътя. Така че в момента текстът е разумен. Промяната, на която депутатите са се съгласили /а не „установили“ или „признали“ за грешка/, намалява безопасността.
  Благодаря на колегите, които така или иначе не затъмняват стъклата си и не ограничават видимостта допълнително!
  А който е твърде суетен или се срамува от себе си и не иска да го виждат хората, да си седи вкъщи.

  • Isi

   Много умно изказване, няма що!!! За прозрачното задно стъкло имам предвид. А може ли да попитам как виждаш пътната обстановка напред, когато шофираш след тир, камион, бус или автобус???

   • Зл. Милева

    Разбира се, става дума за леки автомобили. Въобще, по темата за затъмняването на задните стъкла предполага да се говори предимно за лични автомобили с определени типове на купето /даже не за всички М1!/.
    И да: ще останат ситуации, при които видимостта ще е ограничена. Както и прозрачното стъкло не е достатъчно за избягване на инциденти. Но е още една възможност за получаване на информация от шофьорите, които са заинтересовани от цялостната пътна обстановка овреме.

    • Красимир Колев

     Пълна глупост г-жа Милева,
     ако разчиташ да виждаш пътната обстановка през предния автомобил. А ако са няколко автомобила отпред – през всичките ли ще виждаш и ще решаваш каква маневрав да предприемеш? А ако автомобилът отпред е пълен с хора и отзад са нахвърляни вещи, пак ли ще виждаш каква е пътната обстановка напред? Ако возиш на задна седалка малко дете или деца през лятото, опечени от слънцето, подложени на вредните ултра-виолетови лъчи, не е ли добре да са затъмнени стъклата и да се чувстват комфортно?
     Защо затъмнените стъкла според вас непременно искат да скрият криминални типове, возещи се в автомобила? И защо искате да виждате кой се вози в чуждата кола? – това Вас какво Ви интересува?

     • Мая Дж

      Много сте прав г-н Колев!
      Освен това, ако забранят затъмняването, поради идиотската причина, че някой си отзад не можел да вижда какво става напред, това означава, че ще трябва да глобяват и всеки, който си е натъпкал колата с багаж , всеки бус, камион и т.н. Абсолютно нелогична причина са посочили

     • Yordan Lilov

      Изглежда сте умели водачи Мая и Краси…
      На мен ми е помагало когато видя какво се случва пред предната кола. Най-млако с по-меко шофиране и не-набутване зад някой аварирал и чакане някой да ме пусне да мина.
      Може би сте от онези, които карат най-отпред 🙂

    • Yojik Vidinov

     Спазвай дистанция

   • @lsi

    Предполагам нямате много шофьорски стаж :).
    Бус, ТИР или камион са съвсем различно нещо.
    Те се движат с по-малка скорост и са по-придвидими, като цяло, нямат възможност за резки завои и т.н.
    Представете си, че се движите на съобразена дистанция за дъжд в скоростното платно на магистрала зад някой с тъмни стъкла в скоростната лента. Този пред вас съответно е заплес и вижда спрял друг автомобил пред него в последния момент и с рязка маневра се престроява в средната лента. За съжаление за вас место вече няма в нея, защото е запълнена от други коли. Не ви остава нищо друго освен да се бутнете в спрялото МПС пред вас, което щяхте да видите много по-рано, ако тъпанара беше с прозрачни стъкла.

    • Gencho Zaprianov

     Съобразена дистанция??? Ако спазвате необходимата дистанция и скорост няма как да се случи.

  • Мая Дж

   Изобщо не сте права г-жо Милева….

 • Митко Костов

  Преди 20-на години,специално внимание се обърщаше на по-големите стъкла и осигурената видимост на шофьора,като и тези,които се движат около него.Затова и колите имаха голями стъкла.Сега вече се гледа дизайн и комерсиално и човешкият живот не струва за никого.Доказано е,че видимостта и следейки колите няколко идеи напред ти дават допълнително време за реакция.Имаше и тестове в едно филнче по Дискавъри.Карайки с повишаваща се скорост и без видимост след коли в тъмни стъкла,верижните удари и брой ударени коли растяха.Факт е,че затъмнени стъкла има основно в Русия и особено в Чечня и Грузия.А,да ви е честито и се сравнявайте с техния манталитет!
  Както се казва“Мутрите си имат държава“ и е много вярно!