Защо при катастрофа с убит книжката не се отнема директно от шофьора?

В началото на лятото през 2014 г. пътни полицаи спират за проверка шофьора И.Г., който се опитвал неправилно да се престрои в лявата лента. Той бил разсеян и в първия момент не реагирал на стоп палката. В последния момент набил спирачки и заковал точно пред катаджията. Униформеният и колегите му поискали книжката от водача и му я отнели. Те се позовали на чл.171 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), където е предвидено отнемане на свидетелството за правоуправление и полагане на проверовъчен изпит заради това, че поради незнание водачът е извършил нарушение и е създал предпоставка за катастрофа.

На 2 юни същата година България изтръпна след жестоката смърт на 4-годишния Паоло от Стара Загора. Момченцето бе прегазено пред очите на родителите и своята сестра близначка от джип в центъра на града, докато кара колелото си, подарено му ден по-рано за Празника на детето.

Осем месеца по-късно тв камери заснеха случайно виновния водач да кара автомобил на път за състезание с лък. Хората настръхнаха. „Как е възможно? Защо кара, нали прегази дете!”, коментираха гневно те.

Обществената реакция разкри, че много граждани не знаят истината – законът е милостив към шофьорите убийци.

Тези два случая са коренно различни. Въпросът е: Защо например при създаване на предпоставка за катастрофа без такава реално да се случи (какъвто е казусът с шофьора И.Г.) книжката – и то абсолютно правилно – се отнема на секундата. Свидетелството за правоуправление се взима моментално и при минимално количество алкохол без катастрофа – така трябва и да бъде!

А при автомобилна злополука с причинена смърт като тази с малкия Паоло книжката не се отнема веднага (стига да не е установена употреба на алкохол или дрога). Дори шофьорът да е карал с превишена скорост, да е проявил бруталност, да е бутнал човек на пешеходна пътека и пр. Документът се прибира принудително чак след влязло в сила съдебно решение, а това понякога става след години. През това време виновникът може да продължи да си кара, както онзи шофьор, погубил момченцето от Стара Загора.

Това е законно, но дали е морално?!

Не трябва ли законът да бъде еднакво строг не само към пияните, но и спрямо тези, които заради проявена агресия, невнимание или по друга причина убиват на пътя?

И за парадокс ли става дума или за пропуск на законодателя, който не е предвидил директно отнемане на книжката при смърт на пътя?

Въпросът на пръв поглед изглежда лесен за решаване. Всеки човек, когато претегли последиците от едно такова събитие, ще си каже – да, трябват да се отнемат незабавно шофьорските права!

Дали винаги решението е толкова просто!

Мярката незабавно отнемане на свидетелството при катастрофа със смъртен случай е била в сила до 1999 година. Същата година парламентът приема нов Закон за движение по пътищата и това отпада без дебати. Депутати от онова време, участвали в гласуването, изобщо не си спомнят да е имало дискусия защо този текст трябва да бъде зачеркнат. В библиотеката на Народното събрание липсва информация с какви мотиви е премахната мярката.

Според сега действащия ЗДвП временно шофьорската книжка се отнема (чл.171): когато шофьорът не отговаря на медицинските или психологическите изисквания; за шофиране с над 0,5 промила и за употреба на наркотици; който поради незнание е извършил немаловажно нарушение до полагане на проверовъчен изпит; който има неплатени глоби; за липса на сключена гражданска отговорност; след изчерпване на контролните точки в талона; след влизане в сила на съдебно решение…

Видно е, че според действащите разпоредби отнемането на свидетелството става при доста по-леки шофьорски нарушения, отколкото е причиняването на смърт по непредпазливост при ПТП.

Юристи и експерти по пътна безопасност са на полюсни мнения по въпроса трябва ли да се отнема незабавно документът след катастрофа с фатален край.

Бивши и настоящи катаджии са категорични, че книжката трябва да се взима директно и аргументите им изглеждат съдържателни.

След злополука МВР и прокуратурата образуват дело, започва разследване, назначават се експертизи, разпитват се свидетели и др. Тоест извършва се цял набор от действия, които установяват обстоятелствата около случая, и според експертите – през това време не би следвало водачът да притежава книжка.  Те допълват и че след участие в пободен инцидент шофьорът най-малкото е в психически срив, следователно не е способен да управлява МПС. А законът не му забранява.

На друго мнение застават изявени юристи. Според тях законодателят правилно е предвидил в ЗДвП кога да се отнема незабавно книжката и случаите със смърт при ПТП не са от тях (пак повтаряме, че това не се отнася, ако водачът е пиян или дрогиран). Те смятат, че административната мярка отнемане на свидетелство не може да бъде приложена преди да е приключило разследването и да има влязла в сила присъда. Защото иначе става така че принудителната мярка се прилага преди да има доказана вина.

Юристите посочват също, че в своята практика са имали случаи, когато действително шофьорът не е виновен. Например, почти ежедневно в полицейската статистика присъстват случаи на убити пешеходци, пресичали на забранено място и то по тъмно. Преди години млада жена пък сложи край на живота си като скочи пред тир на магистрала „Хемус”. При такъв казус, питат адвокати, редно ли е да се вземе книжката на професионалния шофьор, докато тече разследване и процес, и така да се отнеме правото му месеци и години наред да си изкарва прехраната?

Решение на този проблем има и то е в ръцете на депутатите. Още преди година директорът на Националната полиция Христо Терзийски поиска при тежка катастрофа с ранени или убити директно отнемане на книжката. Това обаче трябва да става с постановление на прокурор, който да преценява при всеки отделен случай дали е налице драстично нарушение на ЗДвП от страна на водача или не.

Предложението на главен комисар Терзийски влезе в проект за промени в ЗДвП. Новите текстове повече от половин година чакат да бъдат гласувани от депутатите. Засега те не бързат! А статистиката с убитите продължава да расте.

автор: Ваня Георгиева

"Защо при катастрофа с убит книжката не се отнема директно от шофьора?", 5 out of 5 based on 3 ratings.
(Visited 908 times, 4 visits today)