Каньонът на водопадите

Хората наричат Родопите „планина с душа”.

Има нещо магнетично в това кътче природа. Стига да имаш сетивата да го усетиш. Така го е уловил приживе и писателят Николай Хайтов, който казва: „Родопа планина….трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.“

Лятото е прекрасен сезон да надникнеш, метафорично казано, поне за кратко в душата на тази мистична планина, да потънеш между вековните дървета, да усетиш дъхавия боров въздух, да се полюбуваш на ждрелата и скалите, на реките, на тучните поляни и на поне 10-те нюанса зелено, които природата дава.

В Родопите има много удивителни забележителности, но сред по-малко известните е „Каньонът на водопадите”, който днес представяме в рубриката ни „Пътешествие с кола”.

Водопадът „Орфей”, Снимка: Любомира Сребрина

Водопадът „Орфей”, Снимка: Любомира Сребрина

Каньонът на водопадите е пленително място с 46 водопада, изваяни от природата през вековете и разположени на дължина от 6 км в планински разлом между връх Перелик и Смолян. До не много отдавна тази красота е била скрита за човешките очи преди по иначе трудния маршрут да бъде създадена екопътека.

Местността се намира на малко повече 250 км от София, след Смолян. Ако вашата изходна точка е столицата, то пътуването ще ви отнеме около 4 часа в едната посока.

За разходка по екопътеката отделете поне още пет часа. Всъщност местността с водопадите може да се обходи и по-бързо, но пленителните природни гледки няма да ви го позволят.

Каньонът на водопадите се намира в началото на резерват “Сосковчето”, който пък започва от крайния квартал в западната част на Смолян – “Средок”. На изхода на града има малка табелка, която ще ви насочи към екопътеката. Там трябва да оставите автомобила си и да продължите пеш до Каньона. Може да се качите и на кон – предприемчиви хора предлагат езда. Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Навсякъде има поставени указателни табели, които те насочват в правилната посока по иначе черния и труден път. Има и инструкция какво да правите, ако срещнете мечка. От информационния център успокояват, че тези иначе опасни животни се крият по високите части на планината заради нашествието на човека.

Естествените обитатели по тези места са дивите кози, сърните, глухарът. Туристът може да види препичащ се на някой камък саламандър. Или да се полюбува на защитените от Червената книга цветя – цъфтящия през август родопски жълт крем и силивряк.

Екопътеката се вие покрай Еленската река.

Екопътеката се вие покрай Еленската река.

Най-горната точка на екопътеката е на около 1800 м надморска височина, а денивелацията й е около 700 м. Самият каньон е изграден от риолитни скали, които поради своята твърдост не са се поддали на въздействието на водата и така са се образували големи прагове и спускащи се по тях бистри планински водопади.

Пътеката върви срещу течението на реката и изкачвайки се нагоре, преминава през редица скални блокове, наречени Редените камъни. Част от тях наподобяват амфитеатър, а други са като пирамиди и кули.

По пътя си ще видите около 46 водопада, като по-забележителните са пет. Най-големият и красив водопад е „Орфей”. Той е с пад на водата от 68 метра, а някои описват водните му струи като струните на арфата на митичния тракийски певец. Следва го водопадът „Каскадите”. Тук се намира и Салихаговата урва – водопад, който народната памет свързва с раздаването на правосъдие от смолянския управител по време на турско робство Салих ага.

3 Екопътеката е направена под формата на кръг и вървейки към края й всъщност се озоваваш в началната точка – там, откъдето си тръгвал.

Учудващо, но местността е останала чиста въпреки туристите. По време на разходката ще срещнете табелки „Раницата е вашето кошче за боклук”. Забранено е да се берат билки, също така да се пали огън.

Каньонът на водопадите е забележително място, което човек не трябва да подминава за нищо на света! Така че възползвайте се от оставащите последни топли дни на лятото, за да се потопите в душата на планината и да се полюбувате на красивите водопади!

 

Маршрут: София – Смолян – София
Общо километри: приблизително 500 км.
Среден разход: 7 л/100 км.
Общо литри бензин: 35 литра
Цена: Почти 70 лева.

автор: Ваня Георгиева

"Каньонът на водопадите", 5 out of 5 based on 8 ratings.
(Visited 748 times, 1 visits today)