Колко е давността на акт от КАТ?

Колко е давността на акт от КАТ, ако не съм си взел наказателното постановление и не съм бил уведомен, че имам издадено?

Този въпрос възниква често сред шофьорите, а объркването е още по-голямо, когато ненадейно ви пристигне „честитка” и то за нарушение отпреди 5-6 г. и дори повече  години. В такива случаи следва ли да платите или не?

При нарушение на Закона за движение по пътищата контролният орган може да издаде фиш, акт или електронен фиш (ако е заснето с автоматизирана техника за контрол на скоростта). При маловажни случаи на нарушения, установени в момента на извършването им, на място може да бъде издадена глоба с фиш до 50 лева. Фишът се подписва от служителя и от нарушителя, ако е съгласен. В седемдневен срок той трябва да плати санкцията, в противен случай фишът се счита за влязло в сила наказателно постановление. Ако водачът по някаква причина не подпише фиша, то полицаят му съставя акт. При неправилно паркиране фишът може да се издаде и в отсъствието на шофьора.

Актовете се издават за по-тежки провинения, които се санкционират с над 50 лева. Редовно съставените актове имат доказателствена сила до доказване на противното.

На базата на акта се съставя наказателно постановление, с което се определя наказанието (например парична санкция). Когато го получите, имате право да обжалвате в седемдневен срок, стига да имате убедителни причини за това. Съдът може да отмени, но може и да потвърди наказанието.

Ако обаче в шестмесечен срок от съставянето на акта Пътна полиция не е издала наказателно постановление,  образуваното административнонаказателно производство се прекратява (чл.34.(3) от ЗАНН). Тоест отпада възможността шофьорът да бъде санкциониран.

Когато има влязло в сила наказателно постановление, законодателят е предвидил срокове, в които наказанието следва да бъде изпълнено. В случая се прилага Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

В чл. 82 е посочено следното:

(1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:

а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

И още: Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност (чл.82, 2 от ЗАНН).

Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1. Тоест, абсолютната давност за изпълняване на наложеното наказание е три години. Това не важи, ако  през това време срещу шофьора са предприети мерки за принудително събиране на парите и има образувано изпълнително дело при съдия изпълнител.

Когато изтече абсолютната давност, административно-наказателното производство следва да се прекрати.

Не са малко шофьорите, които се крият от КАТ или от куриери, за да не си получат лично наказателното постановление, разчитайки, че ще изтече абсолютната давност за прилагане на наказанието. Дори и в този случай обаче, те могат да имат неприятности, тъй като се задейства процедурата за т.нар. неприсъствено връчване. А именно: когато лицето не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването (чл.58, 2 от ЗАНН).

Така че водачите не бива да се учудват, ако се окаже, че имат да плащат глоба.

Не е много сигурно обаче какъв ще бъде резултатът от „неприсъственото връчване”, ако шофьорът реши да оспорва в съда. В  съдебната практика има решения, в които съдебният състав изрично посочва, позовавайки се на ЗАНН, че наказателното постановление трябва да се връчи на наказаното лице срещу подпис. Допуска се връчването на друго лице, само когато то е упълномощено от наказаното лице да получи въпросното постановление. Когато такова пълномощно липсва в кориците на делото, съдът отменя наказателното постановление, а виновният шофьор се разминава без наказание.

Това, разбира се, в масовият случай е дълбоко несправедливо, тъй като не малко пияни и агресивни водачи са спасили „кожата”, вместо да си платят за грешките.

автор: Ваня Георгиева

"Колко е давността на акт от КАТ?", 4 out of 5 based on 10 ratings.
 • Дияна

  Аз мисля, че ме снима камера на кат за превишена скорост. За колко време ще ми връчат акта или фиша? И какво ще се случи, ако не успеят да ме намерят, за да ми го връчат?

 • Борислав

  Здравейте искам да попитам ако си получил наказателния акт обаче не си го платил и са минали 3 години има ли давност

 • Александър

  Здравей те. Въпроса ми е следния. 2011г ми прибраха книжката ( не е за алкохол или катастрофи не пия карам внимателно за точки) сега реших да изкарам курс за Б категория. Но ми казаха да проверя във КАТ да ли имам актове за плащане. Та според вас имам ли задължения от тогава? Никой не ми се обйждал нито писмо съм получил НИЩО. Ако изкарам курса ще ми дадът ли книжката или ще трябва да плащал в кат нещо?

  • СБА

   Здравейте.

   По – добре проверете дали дължите суми по наказателни постановления в КАТ. Постановленията влизат в сила, дори и да не са връчени.

   Поздрави

 • Nikolai Georgiev

  Здравейте, имам акт за превишена скорост на стойност 700лв. Искам да попитам ако не го платя в рамките на тези 2 години какво следва ?

  • СБА

   Здравейте.

   Възможно е актът да падне по давност, но също така и да започне изпълнителна процедура по вземане на сумата, ако не я заплатите в законовия срок.

   Поздрави.

   • Nikolai Georgiev

    А какъв е срока на тази процедура? Защото не работя и нямам нищо като имущество било то движимо или недвижимо, с две думи съм гол и бос и нямат какво да ми вземат.

    • СБА

     Здравейте.

     За съжаление този въпрос, трябва да отнесете към юрист.

     Поздрави.

 • Sali

  Здравейте! Преди близо 2 години ми писаха акт за каране без застраховка, но скоро след това се преместих да живея в Англия и не съм си плащал акта. Въпроса ми е сега като се прибера за две седмици, какво ще стане ако ме спрат и вместо талон имам този почти 2годишен акт? Както и след като минат тези 2 или 3 години и акта вече е с изтекла давност, как мога да си взема талона? Благодаря!

  • СБА

   Здравейте.

   Ако Ви спрат за проверка е възможно да излезе неплатеният Ви акт и да Ви санкционират още! Изтичането по давност не е на 100 % сигурно. През това време може да започне процедура по вземане на дължимото + лихви. По – добре не рискувайте, а заплатете глобата.

   Поздрави.

 • Христо

  Здравейте СБА, имах акт за изтекла гражданска от повече от 3 години. След като минаха 3 години, отидох в кат и ми връчиха наказателното постановление, което обжалвам в момента в съда точно по чл.82 , за 3г. давностен срок, но съдията на 1-вото дело неформално каза, че такъв срок не съществува, срока бил 5г. Моля за вашето мнение по въпроса.

  • СБА

   Здравейте.

   В статията се съдържа отговорът на Вашето запитване.

   Поздрави.

   • Kostadinka Mitova

    Искам и аз

 • Ицо

  Имах акт преди 8 години за превишена скорост .. взеха ми талона .. отидох след 5 години да си го взема .. жената каза трябва да проверя дали е платен акта и само тогава може да ми го върне .. погледна датата и каза “ охоо тя му е минала давноста много отдавна нямаш нищо да плащаш акта е отпаднал отдавна и ми върна талона .. след 3 години сега 2017 си продадох колата както му е реда ..данъци всичко си е било плащано ..всеки път съм питал има ли нещо за плащане няма. Отива новия собственик на колата да я регистрира и му казват, че не може има проблем с НАП и предишния собственик. Никаква информация повече. Трябвало собственика да отиде незнайно защо. Естествено не отидох щото ги знам че малко хабер си нямат от света и имам работа и се оказва, че понеже предишния собственик имал задължение към НАП, а именно въпросния акт от преди 8 ако не и 9 години той нямал как да регистрира колата, която е негова вече. Някой ще обясни ли каква е тази простотия?

  • СБА

   Здравейте.

   Във Вашия случай ще трябва да се консултирате с юрист.

   Поздрави

 • Георги

  Здравейте,
  Преди близо 2г. Ми написаха акт, че съм карал кола, която е под наем и беше без платена застраховка от наемодателя, и също искаха да вземат шофьорската ми книжка, която е английски документ за управление на МПС и също така за самоличност, имат ли право да вземат британски документ за управление на МПС ?

 • Kostadinka Mitova

  Здравейте СБА
  На 04.07.2015 ми бе отнета книжката за алкохол-0,77 дадох кръвна проба и за моя жалост беше-0,57.. та така акта ми е връчен на 04.07.15 и на 21.01.2016 ми изпратиха писмо с накзанието-550лв и 6 месеца без книжка….
  Искам да ви попитам в моят случай има ли давност и след колко време мога да си потърся книжката?!?!Имах желанието да плащам на вноски малко по малко но когато ходих да питам в КАТ Стара Загора ми казаха,че не може искат ги на веднъж… 🙁

 • Иван

  Нарушението е извършено преди 10 години акт за нарушение е донесен вчера на 13.06.2017г каква е процедурата в случая. Човекът приблизително и от толкова време не е шофер.

 • Veselin Iordanov

  На 12.03.2017год ми взеха книжката за алкохол,вече 6 месеца делото се отлага и няма решение. Мога ли да отида в кат да си взема книжката.

  • СБА

   Здравейте.

   Без взето решение по Вашия казус, няма как да вземете обратно книжката си.

   Поздрави.

 • Ivaylo Yankov

  Пичове,преди 6,7 години ми съставиха акт от 50 лева,на заден ход чукнах съвсем леко един бус,за съжаление капака му беше пластмаса и радиатора беше поставен е абсурдна близост до капака.В следствие му спуках радитора.След като ми връчиха акта ми взеха контролния талон с точките.Казаха ми,че ще бъда лишен от 3 точки.Въпроса ми е следният.Така и не отидох да го платя,талона ми с точките седи там от 6,7 години.Изтекло ли е наказанието по давност и как да си взема талона евентуално без да плащам?

  • СБА

   Здравейте.

   Възможно е актът да е отпаднал по давност, но може да разберете само на място в Пътна полиция.

   Поздрави.

 • Валентин

  Здравейте имах акт 100лв.от 2015г. платих си го взех си талона след това ходих в кат за добавяне на категория нищо не казаха добавих е без проблем сега когато си проверявам онлайн дали имам глоби този същия акт излиза като НЕплатен знаете ли защо е така? Благодаря!

  • СБА

   Здравейте.

   Възможно е да не е отразен, като платен. Трябва да направите проверка в Пътна полиция на място.

   Поздрави.

 • someone

  Здравейте ! Баща ми претърпя ПТП на 7.9.2017 , но в сайта на КАТ електронната проверка не показва никакво постановление или определена глоба. Бихте ли ми дали информация, в какъв срок от време излиза постановление по акта и трябва ли да иде до КАТ , за да му го подновят?

  • СБА

   Здравейте.

   Срокът може да варира, но е възможно все още да не е излязло постановление за случая. По – добре проверете в Пътна полиция на място.

   Поздрави.

 • Lubo Minkov

  Здравейте имам не връчено постановление стана вече година и половина за съставен акт за алкохол от 0.92 промила и отнемане на книжката за 6 месеца. Колко е давността на акта в КАТ ми казаха 3 години сега гледам нов закон 2 години кое е вярното ??? Жената от гишето ми каза че акта е писан на книжката ми тоест е отразен явно служебно е пуснат когато тя провери на компютъра??? Но когато аз проверявам на сайта на КАТ за неплатени глоби ми изписва не са намерени неплатени актове или фишове? Книжката и талона си са в мен въпроса ми е при случайна обикновена проверка на пътя могат ли да видят този висящ акт имат ли вече в бг компютри в патрулките си както в другите държави защото веднъж бях си забравил книжжката и за да установят имам ли звъняха в съответното Райнно управление???

  • СБА

   Здравейте.

   Възможно е в сайта на Пътна полиция, данните за Вашето нарушение, да не са отразени. Патрулните автомобили на Пътна полиция разполагат с „таблети“ и могат да проверяват в реално време дали водачът има наказателно постановление, дали автомобилът е технически изряден и т.н.

   Поздрави.

   • Lubo Minkov

    Благодаря за отговора а последно да попитам когато постановлението не е връчено, от КАТ служителката ми каза че книжката си ми е актуална докато не влезе в сила наказанието т.е. е връчено и ако евентуално ме спрат за проверка и видят че да кажем не е връчено или е влезло по служебен път какво следва?

    • СБА

     Здравейте.

     Важно е да следите за получаването на постановлението, тъй като има вариант, при който да не сте го получили лично, но да се води за връчено. След, като постановлението влезе в сила, започва да тече периодът на изтърпяване на наказанието.

     Поздрави

     • Lubo Minkov

      Ами то мина година и половина и нищо не ми в връчено остава варианта да е влезло в сила по служебен път и да се води връчено вече. В такъв случайн при евентуална пътна проверка ще ми бъде ли отнето СУ или сваляне на табели???

     • СБА

      Да, възможно е, но направете отново справка в Пътна полиция на място.

 • Georgi Georgiev

  Здравейте преди 10 г. ми взеха книшката и така още несъм си я виждал преди 2 години ходих и ми казаха че нямам глоби да мина психо тест и листовки защото съм нямал никакви точки в талона та въпроса е следния:Вече минаха 2 години без нарушение ще ми се възтановят ли автоматично точките или не

 • Иван

  Здравейте, имал съм електронен фиш от 01.11.13г. И когато отидох днес на 03.11.17г.да си плащам друга глоба за говорене по телефон ме накараха да си я платя, ме накараха да си платя и електронния фиш , защото иначе няма да ми върнат синия талон, а този фиш според мен е с изтекла давност. Та въпроса ми е минал ли съм се като съм го платил и мога ли да си върна парите обратно?

  • СБА

   Здравейте.

   Не бихме казали, че сте се „минал“, но възможността да си върнете парите обратно е нищожна, защото Вие вече сте ги дали на Пътна полиция. Законово това означава, че сте признали вината си и сте поели последствията от действието си, като сте заплатили глоба.

   Поздрави.

 • Веселин Йосифов

  Здравейте.
  Имам съставен акт за навлизане в забранен участък. Господата полицаи ми казаха, че ми отнемат книжката за 1 месец и спират автомобила от движение. Остана 1 седмица до изтичането на 1-я месец за книжката и все още не виждам в интернет портала им да ми е излязло решение. (нямам задължение) В такъв случай какво следва? Ако до края на въпросния 1 месец нямам решение каква е процедурата?
  п.с Знака се води „временен“.

  • СБА

   Здравейте.

   Когато в онлайн системата на Пътна полиция не откривате информация, е най – добре да ги посетите на място за справка.

   Поздрави.

 • Венцислав Хъмчев

  Здравейте.
  Вчера ходих в КАТ да си взема синия талон за извършено и съответно платено нарушение(паркиране). Казаха ми че имам неплатен електронен фиш от 03.07.2014 г. След като им отговорих, че фиша не ми е бил връчен те го принтираха и ми го връчиха(фиша е от друга област). В този случай има ли давностен срок и ако да какво мога да направя.

  • СБА

   Здравейте.

   В текста по – горе е описан срокът на давност и кога се счита за връчен.

   Поздрави.

 • Radostina Kusheva

  Здравейте,
  Преди месец и няколко дни извърших ПТП, за което ми взеха талона и ми съставиха акт. Полицаите на място ми казаха, че след един месец ще излезе наказателното постановление в съответното РПУ. Въпросът ми е има ли как по телефон или онлайн да разбера дали е излязло постановлението или само на място в съответното РПУ? И още един въпрос: актът, в ролята му на документ, вместо талон има ли давност, т.е. легално ли шофирам с акт от преди повече от месец, или трябва да ми го преиздават, и ако да, къде го преиздават в КАТ или в РПУто? Предварително благодаря

  • СБА

   Здравейте.

   За излезли наказателни постановления, можете да направите проверка на следния линк: https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index
   Можете да шофирате с наказателно постановление докато същото е валидно. Можете да го презаверите в Пътна полиция.

   Поздрави.

 • Николай

  Здравейте,
  След справка в системата на КАТ, имам НП от 22.04.2015.Въпросът ми е, тъй като не ми е връчено, а са минали 2 години , отпаднал ли е по давност акта и ще мога ли да подновя книжката си без да го плащам.Благодаря предварително за отговора!

  • СБА

   Здравейте.

   Давността можете да проверите в ел. портал на Пътна полиция или на място.

   Поздрави.

 • Цветан Маринов

  Здравейте, имам издаден електронен фиш за превишена скорост от дата 04.12.2015 г., който обаче е връчен на постоянния ми адрес на лице, което аз не съм упълномощил. Изтекла е 2 годишната давност, като през този период срещу мен не са предприемани действия за принудително събиране. Какви трябва да бъдат моите действия, за да отпадне наказателното постановление. Благодаря Ви!

  • СБА

   Здравейте.

   Фишът се счита за връчен, независимо дали лицето, което го е приело е упълномощено от Вас. Давността може и да е удължавана. Единственият начин е да проверите на място в Пътна полиция или онлайн, дали все още се води активен фишът. Ако все още стои, като задължение трябва да го заплатите.

   Поздрави

 • Lqni

  Здравейте,имам акт за употреба на алкохол преди точно две години.Разбира се взеха ми и шофьрската книжка.След месец се прибирам в БГ и не знам дали трябва да платя глобата,или тя би трябвало да е отпаднала поради давност и ще ми върнат безпроблемно документите.Благодаря ви.

 • алекс

  „Не са малко шофьорите, които се крият от КАТ…“
  Немлако са хората, които си търсят постановленията, обаче им ги задържат, и така и удължават наказанията.

 • dobatam

  Здравейте,имах наказателно постановление от 21.11.2014г и ми беше изет контролния талон.След изтичане на 3г. без право на управление на МПС на 5.12.2017г отидох в КАТ и след справка се установи че дължа само .50лв. за фиш от 2016г .Заплатих го и съответно ми върнаха контролния талон.На 15.01.2018г. ми беше запорирана заплатата в фирмата в която работя заради задължения от 27.9.2011г;3.7.2012г;10.9.2013г;14.9.2013г всичките за фишове общо за 140лв.Как да реагирам.Те утре могат да ме осъдят и за това наказателно постановление от 21.11.2014г. което съм „‘изтърпял'“вече.

  • Pavlin Simeonov

   Може, да. Ако са завели дело, ще ти вземат насилствено парите и за онази глоба, щом не си обжалвал. Задължение от 2011 г… Това е пълен абсурд. Трябвало е да обжалваш. Има си давностни срокове. Съответно как така ще ти запорират пари от заплатата, без дори да си известен?

 • LIo

  Здравейте. Наскоро ми беше написан фиш за 20 лв за неправилно изпреварване, който не успях да платя в 7-дневен срок. Баща ми отишъл да го плати и касиерката му казала,че е станал на акт. Та въпроса ми е каква е разликата, не са взели повече пари, дали ще ми отнемат контролни точки или ще трябва да доплатя нещо ?

  • Pavlin Simeonov

   И ти си без регистрация, така че едва ли ще видиш отговора и сигурно вече няма значение, но все пак…
   Фишът е станал равен на влязло в сила НП. Няма да ти отнемат нищо допълнително – глобата е установена и е посочена в самия фиш.

 • Di

  Здравейте, в началото на м.декември 2017г. съставиха акт за каране на кола с американска шофьорска книжка и не подновена българска ш.к. на брат ми. Свалиха дори номерата на колата. Брат ми подаде жалба в районното управление, който до момента е без отговор. От кат Плевен се обаждаха по телефона и го викаха за разговор , като му поставяха условие да подаде молба да му се зачете американската шофьорска книжка???? , каквато молба брат ми не подаде-считаме , че е неправомерно. Днес е излязъл акта (това вече наказателно постановление ли е) и са се обадили в къщи, но не го дават документа на майка ми, а търсят лично брат ми, който живее в САЩ от години. Желаем да го обжалваме акта(НП) или да платим, но полицая, който се е обадил си е позволил да го върне и да ни заплаши, че могат да спрат брат ми при влизане или излизане на границата. Цялото действие правомерно ли е от страна на полицията??? Моля за някаква помощ. От страна на адвокат, който беше нает помощта е нулева , говори само за завеждане на дело, но не съдейства при среща с административните органи.

  • Pavlin Simeonov

   Не си регистриран, затова едва ли ще видиш отговора ми, камо ли да отговориш, но все пак.
   Зависи от много неща, основното от които е колко време е бил брат ти в страната, когато са го проверили. И аз съм от Плевен впрочем и преди 3 дни бях на дело срещу глоба от КАТ, тъй като ме глобиха за измислено нарушение. Всички детайли са важни. А на глава с КАТ не можеш да излезеш – на мен дори не ми прочетоха възраженията. Как знам ли? Казах им писмено, че не живея на постоянния си адрес, но въпреки това ми пратиха глобата там. Абсурди, колкото искаш.
   Иначе изобщо не взимайте присърце какви ви ги говорят – щели да го спрат и не знам си какво. Голяма работа, че ще го „спрат“. хаха Ще си плати глобата, ако има такава, и толкова.
   Иначе да, първо се издава акт, след това наказателно постановление. НП не му е връчено, така че не е влязло още в сила, освен ако не го пишат като „неприсъствено“, понеже не могат да го открият, нито има някой упълномощен от него да го приеме.
   Какво вие считате за правомерно не е важно. Това го решава съдът, щом не сте съгласни. КАТ изобщо не ги бърка, че не можете да ползвате автомобила. Дори неправомерно да са свалили номерата, за тях няма да има никакви последствия – неудобството е само за вас. Те искат да ви вземат парите, без да им пука.

 • Dimitar Dimitrov

  Здравейте
  Имам акт от 2014г,четох че давността е 2г,ходих в Кат на 28.01.2018 да си скам талона,а те ми връчиха постановление което не подписах и не взех.
  Въпроса е не е ли изтекла давността на акта като е от преди 3,6г.
  Благодаря

  • Pavlin Simeonov

   Здрасти,
   Бъркаш нещата. Акт (АУАН) е едно, а наказателно постановление (НП) е друго. Датата на издаване на АУАН има отношение към срок за издаване на НП. Давността тече от влизането в сила на НП, а то влиза в сила след връчването му или ако не са те намерили на адреса, съответно не си си изпълнил задължението да ги уведомиш за промяна, ще се води връчено от датата, в която са се опитали да те открият поне 2 пъти на адреса. Предполагам, че не си и чел статията по-горе, в която има и неточности, но както и да е.
   За да можеш да обжалваш, трябва да е ясно кое кога е станало. Съответно при какви обстоятелства, свидетели има ли и т.н. А с информацията, която си дал, няма как да ти се отговори.

   • Dimitar Dimitrov

    Явно и ти не си наясно.
    От кат казаха че давността на акт е 4,6 години

    • Dimitar Dimitrov

     Съответно като ходих при тях ми връчиха НП и срока тече от тогава.

     • Pavlin Simeonov

      И с кое по-точно не съм наясно, след като повтаряш това, което съм написал?
      От КАТ могат да ти кажат, че е и 20 години. Това не значи, че е вярно.

 • Боби

  Имам акт на 18.02.2018 стават 6 месеца а нямам наказателно постановление какви стъпки трябва да предприема след шестия месец ако може да ми отговорите благодария предварително.

  • Pavlin Simeonov

   Сбъркал си май датата – от 18.01.2018 ли е актът? Коментарът ти е пуснат на 08.02, т.е. си предсказал бъдещия акт. 😀

   Шегата настрана. Много, много малко вероятно е НП да бъде издадено след 6-месечния срок. От КАТ искат да вземат пари от възможно повече водачи, затова глобите се пишат с приоритет, като причините за тях – колкото и да са безумни – не са важни. Важно е да се издаде глобата, пък ако мине, мине. Ако не, голям праз – те нищо не губят и без друго освен ако някой не реши да ги съди за 300-400 лв адвокатски разходи, ако си спечели делото, но това са единици, докато парите, „избити“ от абсурдни глоби са много повече.
   Иначе ако реално постановлението е издадено след повече от 6 месеца след акта, не се прави нищо по-специално – пускаш си жалба до районния съд чрез местния КАТ в 7-дневен срок от получаване на НП и там то бива отменено. Пак казвам, очаквай НП да ти бъде издадено до месец, затова ако имаш основания да го обжалваш, се фокусирай върху тях, а не върху срока за издаване. Успех!

   • Stefan

    Do 6 meseca trqbva da e vruchen na adres. Ako ne e vruchen akta, togava e nevaliden.

 • Hary Shirinyan

  Zdraveite kolegi,imam zapitvane otnisno NP ot KAT.Imam vlqzlo vav sila NP ot 19.09.2015 za shofirane sas 0.78 alkohol bez sin talon i 6 putnika….. Imam oshte edno vlqzlo vav sila NP ot 29.05.2016 otnovo sas 0.78 alkohol misalta mi e dali moga da se vuzpilzvam ot tova da mine davnost i spored vas kolko vreme shte e nujno da mine za da si vzema knijkata eventualno…..blagodarq predvaritelno

  • Иван

   Давност в КАТ няма, книжката ще си вземеш след като си платиш ВСИЧКИ ГЛОБИ към КАТ.

 • Мартин Йотов

  Привет на всички
  Имам акт от 19.02.2015г за напускане при ПТП , с наложена глоба на стойност 200 лв и 1 месец без книжка , от тогава са минали 3 години. Въпроса ми е дали срока на давност е все още в сила

  • Иван

   Давност към КАТ няма, когато си платиш ВСИЧКИТЕ ГЛОБИ към КАТ тогава ще си вземеш книжката. Аз в момента оправям книжка с 900лв актове и лишаване за 6 месеца за шофиране под въздействието на наркотици (трева) дори и психо трябва да минавам.

 • Евгени Първанов

  Извинете, от 15.04.2016г. имам съставен акт за превишена скорост като следва и отнемане, но не ми е връчено наказателно постановление….въпросът е на 16.04.2018г. този акт ще бъде ли още актуален

 • Svetoslav

  Добър ден, бих искал да попитам понеже мисля че вчера са ме снимали малко с превишена , как мога да проверя дали имам акт, фиш . Колата не е на мое име и собственика няма книжка. Имали начин по регистрационния номер да проверя

  • СБА

   Здравейте.

   На следния линк, можете да направите проверка по номер на шофьорска книжка и ЕГН: https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index
   Имайте предвид, че дори и да са Ви заснели с превишена скорост е възможно все още събитието да не е отразено в системата на Пътна полиция.

   Поздрави

   • Стоян Плачков

    А за колко време се отразява това в системата?

 • Димитрина Конецовска

  Добър ден! Имам съставен фиш от 29.06.2015г. на стойност 100лв. давността изтекла ли му е? Самият фиш не ми е връчен лично. 2024 ми предстой смяна на книжката, а от работата ни задължават да си платим глобите? Имат ли право да ни карат такова нещо?

 • Николай Кабакчиев

  Здравейте, през месец април 2015г. ми беше съставен акт за шофиране на технически неизправен автомобил, превозното средство спряно от движение и отнет малък талон. В денят, в който ми беше връчено наказателното постановление за глоба в размер на 80лв. съм го заплатил по сметката на МВР в местната пощенска станция. Неизправността беше отстранена, автомобилът пуснат в движение, върнат контролният син талон срещу представена разписка за плащането. Естествено обаче към днешна дата глобата ми се води неплатена в портала за административни услуги на МВР. Въпросът ми е в случай на проверка от органите на пътна полиция в текущата акция за неплатени глоби мога ли да се позова на изтекла давност тъй като едва ли нещо друго ще бъде прието като доказателство от редовият пътен полицай?

 • Sunai Sunito

  Здравейте,през месец февруари 2016 се пребирам от чужбина с кола с чужда регистрация на мое име е колата.Купувам си винетка.След седмица ме спира КАТ за преглед и ми споделят,че винетката ми е невалидна при полужение ,че показвам касовата бележка за винетката.Продавача на винетката нее отбелязъл дата и месец на винетката.КАТ ми пишат АКТ за без винетка?Вторият акт които ми написаха е без гражданска отговорност при положение ,че предоставих застраховката си и зелена карта на колата от държавата кадето е регистрирана колата.ПОЛИЦАИТЕ гледаха като пукали и се чудеха с какво още да се захванат с мен споделихами,че глобата е около 1000 лева и си направиха устите за пари които варираха от порядака 500евро.Въпросат ми е КОЛКО Е ДАВНОСТА НА АКТ ЗА БЕЗ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ?Споделих с Адвокат и тои ми сподели,че е 2 години.КАКВО ДА НАПРАВЯ СЕГА СЕ ПРЕБИРАМ В БЪЛГАРИЯ.

 • Yanko Dimov

  здравейте 2015 имам НП което съм заплатил,което още фигурира в системата на МВР

 • Лилия Димитрова

  Здравейте,съпругът ми има НП от м.04.2015,което е платено през м.07.2015 г.В ситемата при проверка ,излиза като неплатено,обаче…..ние си пазим платежния документ…Въпросът ми е :къде да вдигнем скандал или кого да осъдим,за причинен психически тормоз,защото ние тази вече се побъркахме от притеснение,обърнахме къщата,да търсим този документ…а,представяте ли си да го бяха спрели предните дни,той шофира всеки ден,без да е подготвен.???А аз тази вечер реших да го проверя в системата,заради репортаж по ТВ.Та :кого и къде????

 • Blagovest Borisov

  Здравейте,
  днес получих информация, че имам 4 електронни фиша от 2015 г. насам (в различно време). Не съм подписал документ (една справка с ноемр на фиш дата и глоба). Изчетох страшно много наредби, закони, тълувания и така и не мога да се ориентирам какви са ми правата. В крайна сметка реших да не споря и да си платя глобите. Въпросът е не би ли следвало, щом не са ми връщени и не съм уведомен при плащане да използва отстъпката от 30% и да си запалтя съответно 70% от задълженията?