Къде в Европа се кара задължително на фарове и през деня

В повечето държави от Европейския съюз към момента използването на фарове е задължително не само през нощта, но и през деня. Законодателствата в тези страни членки бяха променени след въведените правила от ЕС. Как се стигна до това решение?

Преди десет години Европейската комисия по транспорт под надслов „Включените светлини спасяват живот” излезе с препоръка МПС-тата да се движат целодневно с включени къси или дневни светлини. Тогава експертите изчислиха, че това ще намали броя на загиналите при пътни инциденти с между 5% и 15%. Една от държавите, която въвежда експериментално това правило, е Австрия. Обратно на очакванията обаче статистиката отчита ръст и при катастрофите, и при убитите. Според публикации в медиите заради влошената пътна ситуация и след консултации с офталмолози, които считат, че заслепяването вреди на зрението на шофьорите, парламентът отменя използването на светлините през светлата част от деня. В момента в тази страна те са задължителни само за мотопеди и мотоциклети (виж долу).

През 2008 г. Европейската комисия излезе с директива за задължително въвеждане на дневни светлини. Така от 2011 г. насам всички нови автомобили и малки ванове за доставки в ЕС, които излизат на пазара, вече са стандартно оборудвани с нискоемисионни светодиодни (LED) дневни светлини, които се включват със завъртането на контактния ключ. От август 2012 година това правило важи за камионите и автобусите. Целта е не толкова да помогнат на шофьора да вижда пътя, а да помогнат на другите участници в движението да забележат превозното средство, колкото се може по-рано, съобщава сайтът за пътна безопасност на Европейската комисия. Дневните светлини консумират само 25-30 % от енергията, необходима за захранване на обикновените фарове.

Старите автомобили не бяха задължени да се преоборудват.

Българският Закон за движение по пътищата бе променен и сега в чл. 71 (3) е записано следното: през деня МПС се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини (от 2012 година важи целогодишно).

Вижте в кои страни от ЕС използването на светлини от МПС през деня е задължително според сайт за пътна безопасност на Европейската комисия.

В таблицата за някои държави не е посочена информация дали фаровете през деня са задължителни, препоръчителни или няма изискване. Поради това не става ясно какво е законодателството. По всяка вероятност обаче щом не е изрично казано, значи в съответната държава дневните светлини не са задължителни. В интернет има разнопосочна информация.

1

2

3

4

5

6

7

8

автор: Ваня Георгиева

"Къде в Европа се кара задължително на фарове и през деня", 2 out of 5 based on 11 ratings.
(Visited 4 394 times, 1 visits today)