Къде в Европа се кара задължително на фарове и през деня

В повечето държави от Европейския съюз към момента използването на фарове е задължително не само през нощта, но и през деня. Законодателствата в тези страни членки бяха променени след въведените правила от ЕС. Как се стигна до това решение?

Преди десет години Европейската комисия по транспорт под надслов „Включените светлини спасяват живот” излезе с препоръка МПС-тата да се движат целодневно с включени къси или дневни светлини. Тогава експертите изчислиха, че това ще намали броя на загиналите при пътни инциденти с между 5% и 15%. Една от държавите, която въвежда експериментално това правило, е Австрия. Обратно на очакванията обаче статистиката отчита ръст и при катастрофите, и при убитите. Според публикации в медиите заради влошената пътна ситуация и след консултации с офталмолози, които считат, че заслепяването вреди на зрението на шофьорите, парламентът отменя използването на светлините през светлата част от деня. В момента в тази страна те са задължителни само за мотопеди и мотоциклети (виж долу).

През 2008 г. Европейската комисия излезе с директива за задължително въвеждане на дневни светлини. Така от 2011 г. насам всички нови автомобили и малки ванове за доставки в ЕС, които излизат на пазара, вече са стандартно оборудвани с нискоемисионни светодиодни (LED) дневни светлини, които се включват със завъртането на контактния ключ. От август 2012 година това правило важи за камионите и автобусите. Целта е не толкова да помогнат на шофьора да вижда пътя, а да помогнат на другите участници в движението да забележат превозното средство, колкото се може по-рано, съобщава сайтът за пътна безопасност на Европейската комисия. Дневните светлини консумират само 25-30 % от енергията, необходима за захранване на обикновените фарове.

Старите автомобили не бяха задължени да се преоборудват.

Българският Закон за движение по пътищата бе променен и сега в чл. 71 (3) е записано следното: през деня МПС се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини (от 2012 година важи целогодишно).

Вижте в кои страни от ЕС използването на светлини от МПС през деня е задължително според сайт за пътна безопасност на Европейската комисия.

В таблицата за някои държави не е посочена информация дали фаровете през деня са задължителни, препоръчителни или няма изискване. Поради това не става ясно какво е законодателството. По всяка вероятност обаче щом не е изрично казано, значи в съответната държава дневните светлини не са задължителни. В интернет има разнопосочна информация.

1

2

3

4

5

6

7

8

автор: Ваня Георгиева

"Къде в Европа се кара задължително на фарове и през деня", 2 out of 5 based on 11 ratings.
  • Марин Маринов

    Променете този закон и го върнете както си беше преде само през зимния сезон. Много често ми се случва да ме заслепяват през деня при това слънце. Преди 30 г. ме глобяваха за пуснати къси светлини през деня че заслепявам другите участници в движението а сега обратното. Моля ви направете нещо по този въпрос .Много шофьори ще ви бъдат БЛАГОДАРНИ.