Могат ли да Ви свалят табелите, ако сте забравили книжката си у дома?

Шофьори питат: „Могат ли да ми свалят табелите, ако съм забравил книжката си у дома?”

„Как така ще ми свалят регистрационните табели на автомобила, ако нямам книжка. Ами ако съм я забравил у дома, редно ли е за такова дребно нарушение колата ми да бъде спряна от движение за половин или за една година?”

Откакто влязоха в сила последните промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), десетки автомобилисти не спират да задават този въпрос и да се възмущават по форумите срещу новото правило, което предвижда дерегистрация на автомобила в случаите, когато се управлява от водач без свидетелство.

Този „чисто” нов текст в ЗДвП изглежда обърква шофьорите и те неправилно го тълкуват. Вероятно затова вина имат и депутатите заради непрецизната формулировка, както и някои медии, които използват словосъчетанието „шофьор без книжка” без да уточняват повече.

Първо, нека припомним за кои нарушения ще се свалят регистрационните табели.

За срок от 6 месеца до 1 година ще се прекратява регистрацията на МПС на собственик, който:

  • шофира МПС без свидетелство за управление;
  • употребил е алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила;
  • употребил е наркотични вещества или техни аналози;
  • откаже да бъде проверен с техническо средство за алкохол и/или наркотици или не желае да даде кръв за изследване;

При всички тези случаи катаджията освен, че ще взима книжката, директно ще сваля предната и задната табела на автомобила.

Относно първия казус – дерегистрация при „шофиране без свидетелство за управление”, който предизвиква недоумение, законодателят предвижда наказателната мярка да се прилага срямо водач, който никога не е имал такъв документ или пък е с отнета книжка за шофиране под въздействието на алкохол или дрога, за изчерпани контролни точки, след издадено съдебно решение и др.

Автомобилистите трябва ясно да разберат, че суровото наказание не се отнася за онези, които са си забравили книжката у дома в другия джоб. За това нарушение те ще отнесат административна санкция, която присъстваше и предишния вариант на закона.

Друго важно нещо, което трябва да се знае, е, че служебното отписване на колата от регистрите на КАТ ще става само в случай, че нарушител е нейният собственик. Ако возилото е на друг или е на фирма, то ще се спира от движение до 1 месец.

Дерегистрацията ще бърка и в джоба на собствениците, защото след като изтече срокът, те ще трябва отново да си вадят табели по общия ред – да платят всички такси, да се редят на опашки и да хабят нерви.

Проблемът с неправоспособните водачи изобщо не е за подценяване – става дума за масово явление, което се вижда и от редовната статистика на КАТ. Всяка седмица пътните полицаи хващат средно по 500-600 души, а годишно над 18 000. За сравнение, пияните водачи са с поне 5000 по-малко.  Остава на нашето въображение да смятаме колко е броят на онези, които не ги хващат изобщо.

Само в първата седмица от действието на закона 63 автомобила останаха без регистрационни табели. В повечето случаи – заради шофиране без свидетелство за управление. Най-много нарушители са хванати в София и Бургас.

В предишната редакция на закона водачите, лишени по съдебен или административен ред от правото да управляват МПС, се наказваха само с глоба от 100 до 300 лева.

автор: Ваня Георгиева

"Могат ли да Ви свалят табелите, ако сте забравили книжката си у дома?", 4 out of 5 based on 15 ratings.
(Visited 2 980 times, 2 visits today)