Може ли шофьорът сам да изчисли промилите алкохол в кръвта си?

Много шофьори се изкушават с някое и друго питие преди да седнат зад волана. Те се опитват да пресметнат, ако ги спре КАТ, колко промила ще отчете дрегерът, например, за една голяма водка или две бири.

Водачите често разсъждават на маса, че едно малко нищо не е, а за бирата да не говорим. Това обаче съвсем не е така.

Броенето на единици и опитите да се прецени нивото на алкохол в кръвта не са надеждни. Редица проучвания, правени през годините, показват, че времето, за което се резорбира алкохолът в кръвта, е строго индивидуално. Влияние оказват множество фактори, включително полът, теглото, има ли остатъчна храна в стомаха на човека, физическото и психологическото му състояние, лични навици на консумация на алкохол и др.

Алкохолът се неутрализира от организма със скорост от близо една единица на час. Ако човекът е пил много предната вечер, нивото на алкохол в кръвта му на следващата сутрин може все още да е над законовата граница. Процесът не може да се ускори с пиене на чай или кафе.

Колко ще бъдат промилите при мъж и жена, изпили равно количество алкохол?

Вече казахме, че едно и също количество алкохол при различните хора води до различно ниво на алкохол. От Държавната комисия по безопасност на движението дават следния пример за това като съпоставят резултатите между мъж и жена, изпили равно количество алкохол – по 1 литър бира с алкохолно съдържание от 5%.

Мъжът е с тегло 80 кг. Теглото на телесните течности (в които се съдържа абсорбираният алкохол) е 70% от общото тегло. В нашия случай – 56 кг. Количеството на приетия чист алкохол е приблизително 40 грама (1 л бира = 800 гр., от които 5% се равняват на 40 гр.). За да се получи нивото на алкохол в кръвта, количеството чист алкохол се разделя на количеството телесни течности – 40:56=0,71. Така излиза, че нивото на алкохол в кръвта е 0,71 на хиляда. А това означава директно отнемане на шофьорската книжка и налагане на административна санкция.

Ако дадената жена тежи 55 кг, телесните ѝ течности ще са 33 кг (това е така, защото при дамите телесните течности са само 60% от общото тегло). Тогава нивото на алкохол в кръвта ще бъде 40:33=1,21 на хиляда. С този резултат дамата не само ще остане без книжка, но ще бъде съдена за извършено престъпление по Наказателния кодекс.

Катаджии с дългогодишна практика твърдят, че бирата е коварно питие, защото алкохолните пари навлизат много по-бързо в организма и опиянението идва по-скоростно от твърдия алкохол.

Въздействие на алкохола върху способностите за шофиране

Много водачи смятат, че са в безопасност, когато шофират със съдържание на алкохол в кръвта, което е под законовата граница от 0,5 промила. Те обаче не са прави: не е нужно да си пиян, за да бъдеш опасен на пътя. Рискът да попаднеш в пътнотранспортно произшествие нараства едновременно с количеството на алкохол в кръвта. Тъй като алкохолът пречи на мозъка да функционира пълноценно, дори едно питие може да повлияе на способностите за шофиране, напомнят от Комисията за безопасност на движението.

Експертите обясняват още как нивата на алкохол в кръвта влияят върху поведението на водача:

Ниво на алкохола 0,2-0,5 на хиляда

Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът ще е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство.

Ниво на алкохола 0,5-0,8 на хиляда

Зрението е засегнато, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията при наближаване на завой. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.

Ниво на алкохола над 0,8 на хиляда

Водачът е склонен да надценява способностите си. Зрението е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.

В интернет може да се намери онлайн дрегер за алкохол, с който да изчислите след каква консумация на алкохол ще достигнете до разрешената от закона граница от 0,5 промила. Според този тест една жена на 25 години с тегло 55 кг и ръст 165 см трябва да изпие близо 20 грама чист алкохол, за да достигне нормата от 0,5 промила. Това количество алкохол се съдържа във: близо 500 мл бира (5 Vol. %); чаша вино (10 Vol. %); 99 грама ликьор; 62 грама твърд алкохол (40 Vol. %).

Един мъж на 25 години с тегло 80 кг и ръст 180 см  пък трябва да изпие 32 грама чист алкохол, за да достигне нормата от 0,5 промила. Това количество алкохол се съдържа във: 800 мл бира (5 Vol. %); 384 мл вино (10 Vol. %); 161 мл ликьор; 101 грама твърд алкохол (40 Vol. %).

При този тест не се дават гаранции за точността на резултатите!

автор: Ваня Георгиева

"Може ли шофьорът сам да изчисли промилите алкохол в кръвта си?", 5 out of 5 based on 6 ratings.
(Visited 20 264 times, 3 visits today)