Проверки за опасни зимни гуми в магазините

Комисията за защита на потребителите (КЗП) проверява масово в търговската мрежа за продажбата на опасни зимни гуми и аксесоари за автомобилите.

Инспекцията има за цел да спре некачествените части и продукти преди те да стигнат до крайния потребител. Едно от най-важните неща, за които се следи, е дали е осигурено правото на информация на клиента и дали цените на стоките са обозначени.

„До момента проверихме няколко десетки партиди зимни гуми и фарове за мъгла още на границата. В резултат на това забранихме пускането на пазара на 340 устройства за осветление и светлинна сигнализация. Предстои по проект на PROSAVE до края на февруари 2017 г. да извършим проверка на 1200 вида автомобилни гуми, предлагани в търговската мрежа”, съобщи за СБА Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите.

По отношение на фаровете за мъгла проверяващите следят за наличието на валиден сертификат за съответствие, както и на необходимите маркировки и обозначения във връзка с безопасността. При гумите проверките включват установяване наличието на информация по отношение разхода на гориво, ниво на шум и пр.

Тази кампания е продължение на проверката през лятото на автокъщите за автомобили втора употреба, при която са били установени различни нарушения. Едното от тях е свързано с това, че върху задължителните табели търговецът предоставя невярна информация за година на производство, кубатура, километри, мощност, разход на гориво, цена спрямо действителните по документи. Друго констатирано от КЗП нарушение при тези проверки е, че на сайтовете си някои автокъщи са посочили по-ниски цени и по-добри характеристики на предлаганите за продажба автомобили. „Попаднахме и на случаи, в които липсваха някои елементи от т. нар. преддоговорна информация – цена или съществени характеристики на автомобила”, съобщи още Константин Арабаджиев.

автор: Ваня Георгиева

"Проверки за опасни зимни гуми в магазините", 5 out of 5 based on 9 ratings.