Пътят до морето – ремонти, дупки и скъп паркинг в курортите

Пътят до морето – ремонти, дупки, тапи, а в големите курорти поне 3 лева за час престой на паркинг. Такава е накратко картината в началото на активния летен сезон, когато по традиция стотици автомобилисти със семействата си ще поемат за почивка към родното Черноморие. Миналата събота неприятна новина дойде и откъм ГКПП-Кулата, която свари неподготвени българските туристи, отправили се за почивка в Гърция. Местните власти въведоха 100-процентов контрол на всички преминаващи хора и автомобили, заради което се образуваха огромни опашки. В по-късните часове ситуацията се нормализира за леките коли, но засега неясно остава дали същите щателни проверки няма да вгорчават живота на отпускарите през цялото лято.

И тази година пътят към Северното Черноморие ще бъде изпитание за нервите на автомобилистите. Причината са продължаващите ремонти на „Хемус”, която е на път да влезе в рекордите на „Гинес” като най-дълго строящата се магистрала. Още през далечната 1964 г. тогавашното българско правителство взима решение за изграждане на автомагистрален пръстен, включващ магистралите „Тракия”, „Хемус, „Черно море”. Първата копка на магистрала е направена през 1971 г. АМ „Тракия”, която свързва София и Бургас, е готова след зашеметяващите 42 години строителство. А другата важна част от магистралния пръстен – трасето София-Варна, и досега не е изградена.

Докато едно се прави обаче, друго се руши. И то фатално. Заради плачевното състояние на тунелите „Витиня” и „Ечемишка” на АМ „Хемус”, ремонти ще задръстват движението това лято, потвърдиха от АПИ. И през август движението в дясната тръба на тунел „Витиня” в посока Варна ще бъде ограничено. А до средата на юли ще се ремонтира дясната тръба на „Ечемишка” в посока морската столица. То ще бъде прехвърлено в лявото платно и ще бъде двупосочно в аварийната и активна лента.

До 21 юли заради ремонти ще бъде ограничено движението в посока Варна от км 21+940 до км 28+340 и ще се осъществява само в едно платно. В последния работен ден от 10 ч до 10 ч в последния почивен ден ще се обособяват две ленти в посока Варна и една лента в посока София. От 10 часа всяка неделя до 10 ч в понеделник ще бъдат пускани две ленти към София и една към Варна.

Пътуващите от Враца, Монтана и Видин могат да преминават по пътя през Искърското дефиле – път II-16, и прохода Петрохан – път II-81. Шофьорите, на които им предстои пътуване от или към Варна, Шумен, Разград, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Велико Търново, Ловеч могат да ползват АМ „Тракия“, по която няма ремонтни дейности, или Подбалканския път I-6, и през някои от старопланинските проходи – Троянски, Шипка и др., за да направят връзка с пътищата в Централна и Североизточна България.

Шофьорите на тежкотоварни автомобили над 12 т трябва да знаят, че за тях има забрана да минават през тунелите. За тях са в сила следните ограничения:

В посока Варна – пълно затваряне на АМ „Хемус“ от п.в. „Витинска река“ при км 30+260 до п.в. „Ботевград“ при км 47+060. Движението се отклонява на п.в. „Витинска река“ при км 30+260 по път I-1 и път II-17 до п.в. „Ботевград“ при км 47+060. В посока София – от км 36+750 до км 37+670 движението се осъществява двупосочно по АМ „Хемус“. От временна пътна връзка при км 35+450 до км 30+260 – п.в. „Витинска река“ – пълно затваряне на АМ „Хемус“. Движението се отклонява при км 35+450 /временна пътна връзка/ по път I-1, след което се връщат на АМ „Хемус“ при км 30+260 – п.в. „Витинска река“.

Магистрала „Тракия” е доста по-приемлив вариант за пътуване. Тя е част от Паневропейски транспортен коридор 8 и по-голяма част от 360-километровото трасе е в добро състояние. Все пак има няколко участъци между Пловдив и Бургас, където преходът от гладкия върху изронения и неравен асфалт веднага се усеща по неприятен и груб начин. От есента някои от най-увредените отсечки ще бъдат рехабилитирани. До 27 юни в двете посоки на „Тракия” на териториите на областите Пловдив и Бургас пък се предвижда монтаж и демонтаж на табели, заради което ще има временни ограничения като затваряне на една от лентите за движение.

Въпреки това разстоянието от столицата до морския град по тази автомагистрала се изминава сравнително леко и бързо. Няма задръствания, тапи и нерви. Но пък има доста тирове. Оказа се, че тихомълком е била отменена заповедта, която забраняваше на тежкотоварните автомобили да пътуват в определени часове в петък и неделя по магистралите през лятото. Ограниченията остават само за празниците и за магистрала „Хемус”, но това е заради ремонта там.

Трафикът по АМ „Тракия” ще се засили чувствително след 1 юли, когато ще започнат да пристигат турските гастарбайтери. Традиционно всяко лято около 1 милион турци, работещи в Западна Европа, преминават транзитно през страната ни на път към своята родина. Обикновено техният преход съвпада с масовите почивки и пътувания на българите, а резултатът е свръхинтензивен трафик.

Българите, които имат намерение да почиват в нашите големи курорти, е добре да помислят предварително къде ще престоява автомобилът им. Не малка част от хотелите предлагат безплатен паркинг… но до свършване на местата. Истината е, че определените за целта пространства са недостатъчно и често се стига до ситуацията всеки сам да се оправя. Ако трябва да плащате за платен паркинг, пригответе между 10 и 20 лв. на денонощие в зависимост от курорта. Цената за час престой на частен платен паркинг в Слънчев бряг и стария Несебър например масово е 3 лв. Безплатни места – няма. Така е в повечето по-скъпи и посещавани курортни селища.

автор: Ваня Георгиева

"Пътят до морето – ремонти, дупки и скъп паркинг в курортите", 5 out of 5 based on 4 ratings.
(Visited 377 times, 1 visits today)