С кола до гръцкото море – 80 лв., до Бургас – 106 лв.

Къде да почиваме през лятото – на родното Черно море или на плажовете в съседна Гърция? Този въпрос занимава все повече българи стане ли време за отпуската. По данни на Националния статистически институт миналото лято близо половин милион наши сънародници са почивали в съседската страна, която в последните години се наложи като най-предпочитана чужда дестинация.

Каква ще бъде равносметката тази година ще стане ясно след края на сезона. По-долу ще се опитаме да направим сравнение не кои плажове са по-чисти и хубави, а колко ще ни струва пътят с автомобил до гръцкото море и до нашето Черноморие.

Воаяжът до южната ни съседка може да е по-евтин, отколкото до Черно море. При средна цена на най-масовия бензин А-95 от 1,98 лв. и при среден разход на гориво от 7 литра на 100 км пътуването от София до Бургас ще ни излезе около 106 лв. отиване и връщане. А до Варна дори по-скъпо – към 133 лева в двете посоки.

В същото време София-Солун ще ни струва 80 лв. двупосочно. Разстоянието между двата града е около 290 км и ако не карате много колата си там, няма дори да ви се наложи да зареждате на гръцка територия. Ако сте намерили хотел или квартира в някои от по-близките до Солун курортни селища надолу по Касандра (първия ръкав на п-в Халкидики), също може и да изкарате с горивото от България. За целта е добре да пресечете българо-гръцката граница с пълен догоре резервоар. По информация на българското Външно министерство пренасянето на гориво в туби е наказуемо в Гърция, защото може да се изтълкува като контрабанда.

В случай, че ви се наложи да зареждате на гръцка територия, то тогава сметката няма да излезе – в южната ни съседка горивата са доста по-скъпи, отколкото у нас. Средната цена в момента е 2,68 лв. за литър А-95.

Други две любими дестинации за българите са Керамоти и Комотини. Според популярен интернет маршрутизатор разстоянието между тези два гръцки курорта е около 90 км. И до двете места се стига от българската столица с бензин за под 100 лв. двупосочно. Може да изкарате с един резервоар, но при условие, че карате предимно по основния си маршрут. Подобна е сметката и до друго известно на българските туристи място – Аспровалта.

От София до най-близкия остров Тасос пък отстоянието е 367 км, което може да пропътувате с гориво за 102 лв. (плюс ферибот). Тук вече е доста вероятно да ви се наложи да заредите в Гърция, като за целта пригответе поне 50-ина лева.

Разбира се ситуацията много се променя, ако не тръгвате от София, а от друго населено място, като най-важното в случая е коя крайна точка на гръцкото море сте избрали.

До момента няма въведена пътна такса за ползване на магистралата от Промахон до Солун. Неотдавна български медии съобщиха, че тя влиза в сила от 1 юни, но това така и не се случи поради вътрешни законови неуредици. Предвидено е до Солун автомобилите да плащат 2,40 евро, мотоциклетите – 1,70 евро, а камионите – 8,40 евро. Същите такси са валидни за другите изградени аутобани в страната.

До момента няма информация кога тол таксата по този път ще влезе в сила. За нея не съобщават гръцките медии, местните хора също не са чували.

От 1 юни в Гърция влезе в сила по-висока ДДС ставка  – от 23% налогът бе повишен на 24%. Това веднага се отрази на някои видове стоки като цигари, алкохол. Много храни струват колкото в България или малко повече, само че в евро. Хотелиери твърдят, че са запазили цените си от предишния сезон.

Интересно е, че горивата в южната ни съседка поскъпнаха, но не веднага от 1 юни, а десетина дни по-късно. В началото на месеца средната цена на А-95 е била 2,63 лв., после се вдига на 2,66 лв., а в момента е 2,68 лв. Тоест за почти един месец бензинът е поскъпнал с пет стотинки.

В същото време по данни на fuelo.bg у нас към 1 юни средната цена на А-95 е била 1,89 лв., а в момента е 1,98 лв. Тоест има 9 ст. поскъпване и  то при положение, че в България няма увеличение на ДДС.

Според местни медии с последните реформи в данъчната система Гърция се е превърнала в страната с най-високите данъци за малкия и средния бизнес в ЕС.

Според изданието „Катимерини” данъците за собствениците на малки и средни предприятия в страната вече са в размер на 29%. В Германия данъкът е по-висок – 29,8%, но в същото време гръцките бизнесмени дължат и такса в размер на 1000 евро годишно, независимо дали са на печалба или на загуба за годината.

Въпреки увеличенията на стоки и услуги прогнозите са за добър туристически сезон. Отливът на руските туристи от турските курорти се е отразил положително на Гърция. Туроператори отчитат повече резервации от Русия. Общо за сезона се очакват 27 милиона чужди туристи.

Обичайно, по плажовете туристите не плащат за шезлонг и чадър, но консумацията е задължителна. Ако фрапето миналата година е струвало 3 евро, то сега вече е 3,50 евро плюс безплатната минерална вода.

Вероятно догодина ще има ново поскъпване, тъй като от 1 януари 2017 година ще бъдат увеличени акцизите върху горивата. Година по-късно – от 1 януари 2018 година, пък ще има допълнителни такси за хотелите – 1 евро за нощувка в тризвезден хотел, 2 евро – за четиризвезден и 3 евро за петзвездните хотели.

Иначе на ГКПП-Кулата се минава сравнително спокойно и в двете посоки. Движението е интензивно, но огромни опашки и дълго чакане за гранична проверка на документи няма. Има дълги колони само от тирове. Българските шофьори, които не са пътували тази година,  ще бъдат изненадани от новата магистрала до Солун, която съкращава пътя с поне половин час.

От Външно министерство предупреждават българите да не качват стопаджии, защото може да се окажат бежанци, а това поставя нашите туристи под опасността да бъдат съдени за трафик на хора.

автор: Ваня Георгиева

"С кола до гръцкото море – 80 лв., до Бургас – 106 лв.", 5 out of 5 based on 2 ratings.
(Visited 897 times, 1 visits today)