Ще спират ли коли от движение заради смога в София?

В София ще забраняват движението на автомобили при трайно високи нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици.

В момента общината подготвя доклад до Столичния общински съвет (СОС), който трябва да даде „зелена светлина” на плана на кметицата Фандъкова. Ако СОС гласува „за”, вероятно ще бъде разрешено да се движат само коли с четни или само коли с нечетни номера в най-натоварените зони на града при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите. Поне такава е практиката в други столици, които имат проблем със смога.

От общината обещават, че ограниченията за автомобилите ще бъдат компенсирани с безплатен обществен транспорт. Другата добра новина за жителите и посетителите на града е, че кметицата обеща да се почистят булевардите, а като се стопли – и да ги измият. Нещо, което обикновено се случва само около избори.

Столичният КАТ вече започна проверки с мобилната си лаборатория на дизеловите автомобили, които са без катализатори. Все още няма данни има ли и колко на брой са спрените от движение возила.

Паралелно с това ще бъде въведен строг контрол над пунктовете за технически прегледи и регистрацията на автомобили. Често катализаторите се режели, вместо да се подменят, след като им мине срокът. Проблем е също, че те се крадат заради съдържанието на ценни метали в тях.

Другото важно нещо, което собствениците на автомобили трябва да знаят, е, че вероятно ще бъде въведен задължителен стикер, обозначаващ екологичния клас на возилото. Целта на промяната е да даде възможност за допълнителен контрол от Пътна полиция и Столична община. Планира се още закупуването на електробуси за градския транспорт. За да се стимулира купуването на електромобили, пък ще бъдат изградени нови зарядни станции в града.

Проблемът със замърсяването на въздуха в София не е нов, но за него се сещаме най-вече през зимата, когато „мръсна пелена” покрие града и усетим по гърлото си задушаващия въздух.

След спирането на „Кремиковци“, основни причини за замърсяванията са автомобилният транспорт, отоплението с твърди и течни горива, замърсените пътни настилки… Разбира се, значение има и географското положение на града. Столицата е в котловина и е заобиколена от планини, а ако няма и вятър въздухът не може да се прочисти.

Според еколози все пак за този тежък проблем най-голяма вина имат старите автомобилни двигатели.

В България има регистрирани около 4 милиона возила, като всеки четвърти автомобил се движи в столицата. Според статистиката на МВР около 3,5 милиона возила са на възраст над 10 години. А автомобилите над 20 години са почти 1,8 млн.

Околната среда страда най-много от дизеловите двигатели заради отделянето на фини прахови частици и азотни окиси. Много фините сажди могат да проникнат в белите дробове и това да доведе до сърдечно-съдови заболявания и смърт. Азотните оксиди повлияват негативно на озоновия слой и предизвикват затруднения в дишането. Като си представим колко голям е процентът на остарелия автопарк, тогава изобщо не е чудно, че нивата на замърсявания са в пъти над нормата.

Според данни на Световната здравна организация българската столица е европейският град с най-високи нива на прахови частици във въздуха. Вследствие на това годишно умират между 800 и 900 души. Интересно е, че преди като причина за смога се сочеха най-вече суровините, с които се отопляват хората през зимата. А не автомобилите.

В световен мащаб най-замърсен е Пекин, а София е сред първите 15 града.

Българската столица не е първата, а вероятно една от последните, които ще предприемат ограничителни мерки заради смога. Вчера кметът на Скопие, Македония, призова хората да се движат с градски транспорт, вместо с личните си автомобили, докато не се нормализират нивата на замърсяванията. По-рано кметовете на Мадрид, Атина, Осло, Париж и др. – също предприеха подобни непопулярни, но необходими мерки.

В някои от най-големите столици в ЕС до 10 години ще бъдат забранени автомобилите с дизелов двигател и камиони в градовете. Във френската столица пък вече бяха въведени еко винетки, различни на цвят според замърсяването на автомобилите.

Изглежда, че наближава времето, когато и у нас ще се сблъскаме с подобен род ограничителни мерки. Предстои в скоро време да разберем от какво трябва да се откажем в името на по-чист въздух за нас и за децата ни.

И още нещо интересно, върху което си струва да се замислим. На фона на истерията с мръсния въздух в София, която се разгоря в последните дни по медиите и в социалните мрежи, започна да се прокрадва и една друга гледна точка. А именно, че цялата работа е една добре дирижирана лобистка кампания. В свой анализ „24 часа” излезе с интересна теза, според която зад цялата тази шумотевица стоят едни 111 милиона лева, които това лято ще бъдат разпределени по програма „Околна среда”. И битката сега е към кой точно „зелен” бизнес да бъдат насочени тези пари.

автор: Ваня Георгиева

"Ще спират ли коли от движение заради смога в София?", 3 out of 5 based on 4 ratings.
 • Lud Pruch

  Ваня Георгиева изтрий тая глупост за миенето около избори девойко престаряла и пиши другаде глупостите си! От 5 години пролетно/лятно време засичам през вечер миещи машини по основните булеварди!!! Аман от селски пръчки които ако не видят значи не се е състояло!

  • даниел

   ти си смешен, Lud Pruch. София е мръсна като за световно, мият когато и както си искат. Няма такава мизерия никъде другаде. Или караш голям джип с тъмни стъкла… или си толкова висок, че не поглеждаш към улиците и тротоарите

 • Митко Костов

  Абсолютно не се мие и почиства и прахолякът е в основата на замърсяването.Както и печките на въглища и дърва.Когато минавам зимата по Околвр.път покрай Симеоново и Драгалевци,миризмата и лютият смог от печките се усеща в пъти повече,отколкото на други места.Проблем е и горенето на всякави други боклуци-гуми,бутилки и пр.И чак тогава идват двигателите!
  1.Трябва да се дават дотации за отопление на газ и ТЕЦ.
  2.Да се почистват и мият улиците редовно.И съвестно!
  3.Всяко превозно ср-во,което видимо изпушва и задимява,да се спира временно от движение и категоризира с висок данък.След отстраняване на проблема се минава преглед и категоризира.
  4.Да се следят(наистина и по съвест!) качеството на горивата.Което се свързано и причнина да лошото горене и пушене на дори и здрави двигатели.
  5.Да се подобри пропускливостта на светофарите и местата със задръстване.Има много варианти,които дори не струват много средства.
  6.Незначителна,но важна личностна точка е да не се хвърлят боклуци и особено цигари и тръскането през прозореца.Самите цигари замърсяват-около 4-5 % от вредите са от тях!
  Съвест от всеки,защото иначе ще сме Африка+Италия завинаги! Останалото е популизъм и дране на изстрадалите хора без смисъл и ефект!

 • Yordan Lilov

  Да внеса една поправка: азотните окиси не нарушават озоновия слой. Те заедно с други изгорели газове стават причина за създаване на т.нар. „приземен озон“ – озон, образувал се близо до земната повърхност. Той се разрушава сравнително бързо, но е силен окислител и е вреден за организма. За това например се следи от метеорологичните служби.

  Моето виждане за източниците на финни прашинки:
  – отопление, тец
  – строителни площадки – камионите си мият гумите почти никога
  – триенето на гумите в асфалта: изтърканата гума и пътната настилка
  – самите пътища имат достатъчно места, в които да акумулират праха и пясъка – дупки, завои и т.н.
  – а отработеното гориво, аз мисля че най-масово е газ, така че ако в Германия пробмемът е с дизела, то в България не е точно той.

  не съм ги номерирал, защото не се наемам да класирам 🙂