Ако КАТ ви снима с камера от движещ се патрул, се издава акт

 

„Ако след мен се движи автомобил на КАТ, които е с мобилна камера за контрол на скоростта, и аз в този момент действително карам с превишена скорост, длъжни ли са да ме спрат на място и да ми съставят акт за глоба? Или пък ще ми изпратят електронен фиш?

(въпрос от електронната поща)

Катаджиите могат да снимат от движение с мобилни камери, които са монтирани в служебните им патрули. После обаче трябва да догонят нарушителя, който кара с превишена скорост, и да го санкционират на място.

Това е записано в Наредбата за използването на автоматизираните технически средства и системи за контрол на правилата за движение, която е в сила от май 2015 г. Според пътни полицаи за контрол на скоростта могат да се използват и необозначени полицейски коли и мотори, за да бъде още по-тайно и изненадващо присъствието им на пътя. В момента обаче Пътна полиция не разполага с такива возила – всичките им патрули са с надписи и със синя лампа (наричат ги още крила).

„Наредбата действително позволява да се снима и в движение. Системата засича първо скоростта на патрулния автомобил и после скоростта на автомобила, който контролираме. Когато има превишаване на скоростта, шофьорът трябва да се спре и да му се състави акт на място. Електронен фиш не се изпраща“, разясни пред СБА Шефът на Пътна полиция Бойко Рановски. Той призна обаче, че на практика катаджиите изобщо не снимат от движение въпреки че имат право. „В съда ще изпаднем в сложни казуси да ги доказваме тези случаи затова не използваме системата пълноценно. Снимаме само от място“, каза още той.

Ако все пак ви снимат от движение, както стана ясно униформените трябва да ви спрат на място и  да ви напишат акт. По закон с него можете да карате до един месец. В рамките на този месец трябва да бъде издадено наказателно постановление с наложената санкция.

След влизането в сила на наредбата за камерите на КАТ поради явно непознаване на правилата имаше случаи, в които  при снимане от движение водачите не се спираха на място, за да им се напише акт, а им се изпращаха електронни фишове. После обаче при обжалване тези електронни фишове бяха отменени от съда.

Ето и точният текст от Наредбата:

Чл. 11. (1) За измерване на скоростта от мобилно АТСС се използват служебни автомобили или мотоциклети, движещи се в пътнотранспортния поток или работещи на място за контрол. (2) В случаите на осъществяване на контрол с мобилно АТСС във време на движение нарушителите се спират намясто и се предприемат действия за реализиране на административнонаказателната отговорност за извършеното нарушение. За нарушения, установени с мобилни АТСС във време на движение, електронни фишове не се издават. (3) При контрол на скоростта с мобилно АТСС във време на движение върху заснетите изображения освен данните за извършеното нарушение уредът отразява и скоростта на служебния автомобил или мотоциклет.

 

Ваня Георгиева

"Ако КАТ ви снима с камера от движещ се патрул, се издава акт", 5 out of 5 based on 18 ratings.
(Visited 4 619 times, 1 visits today)