Ако пътувате с чужд автомобил зад граница, непременно с пълномощно

Смятам да пътувам до Гърция с колата на приятел и в тази връзка питам: Необходимо ли е пълномощно при пътуване извън граница с автомобил, който ще шофирам аз, но който не е моя собственост? Ако да – на какъв език трябва да е пълномощното?

/Въпрос от читателската поща/

При пътуване в чужбина с чуждо моторно превозно средство от водача се изисква нотариално заверено пълномощно от собственика на автомобила. Това отговориха от българското Външно министерство след запитване от СБА. На нашите гранични пунктове НЕ проверяват или рядко изискват за проверка пълномощно особено ако карате по-скромна кола. Въпреки това не рискувайте.

Специално за Гърция нотариално завереното пълномощно може да бъде на английски или гръцки език. Препоръчително е да е на гръцки, но ще бъде прието и на английски, увериха от ведомството. В случая заверка с апостил не е необходима, заявиха от МВнР.

За друга любима на българите дестинация – Сърбия, която не е член на ЕС, важат същите правила – нотариално заверено пълномощно е нужно. То може да бъде на английски език, като заверка с апостил също не е необходима.

За Турция обаче нотариално завереното пълномощно трябва да е на турски език и заверка с апостил е необходима. (Апостилът представлява заверка (печат) върху самия документ, който удостоверява истиността на подписите и печатите в него. На документи с нотариална заверка апостилът се поставя в Министерството на правосъдието).

Същите условия важат и ако пътувате със служебен автомобил, като от фирмата ви би трябвало да ви издадат необходимите документи за пътуване зад граница. Ако колата е на лизинг, вие би трябвало да сте записан като ползвател на автомобила.

Общо взето това са правилата, валидни за страните от ЕС, както и за съседните държави.

Принципно преди да решите да пътувате  зад граница с личен или служебен автомобил е добре да потърсите подробности относно изискванията на съответната държава за необходимите документи и регистрационни режими. Тази информация можете да получите от дипломатическото представителство на съответната държава в България  или от акредитирано за България нейно посолство от трета държава, съветва още от Външно. Информация има и на сайта на министерството.

Обръщаме внимание и на още нещо, което е важно да знаете преди път.

Преди години гръцките и унгарските власти налагаха глоби на водачите на камиони, ако не представят големия талон на превозното средство.

Как стоят нещата към днешна дата? Според Външно министерство в Гърция местните контролни органи не изискват големия талон на автомобила. Местните пътни полицаи са проверявали товарните автомобили, за водачите на леки коли, притежаващи от новите талони, това не се изисква.

В Унгария при проверка местните контролни органи не изискват големия талон на автомобила, но въпреки това е препоръчително да го носите с вас, предупреждават от Министерството на външните работи. В допълнение оттам напомниха, че на територията на страната е изключително важно още при първа възможност да си закупите винетка. 

автор: Ваня Георгиева

"Ако пътувате с чужд автомобил зад граница, непременно с пълномощно", 5 out of 5 based on 9 ratings.
(Visited 8 418 times, 14 visits today)