Българският шофьор във века на електронните услуги

Капани дебнат отвсякъде шофьорите в ерата на електронните услуги в България. Уж върви процес за дигитализация на административното обслужване, за да се улесни гражданинът данъкоплатец, но в някои случаи е трудно да победиш бюрокрация с аналогови чиновници. Безспорно, електронните услуги са много полезно нещо, но понякога могат да се окажат по-неприятни дори от това да си вземеш отпуск, за да си висиш пред някое гише. Ето защо:

Гражданинът Х. продава автомобил. Заедно с купувачът отива при нотариус за оформяне на сделката. Както вероятно знаете, в началото на годината бяха свързани регистрите на МВР и Нотариалната камара. Благодарение на това нотариусът прави проверка за запор, наличие на застраховка, валиден технически преглед, платени глоби. Купувачът е информиран за някакви възможни тежести, а продавачът е освободен от задължението на отиде в КАТ, за да регистрират договора за продажба и да иска заличаване на собствеността си. Преди продавачът да си тръгне обаче, нотариусът съвсем човешки го съветва:

– По принцип собственикът няма задължение да информира данъчната служба по местоживеене. Но все пак проверете след няколко дни или месец дали колата е отписана от вашата партида.“

– Защо, нали уж вече обменът на данни става по електронен път? – пита продавачът.

– Да, така е, отговаря нотариусът. – След промени от преди 3 години в Закона за местните данъци и такси, информацията за данъчните служби се подава ежедневно по електронен път от Пътна полиция към Министерство на финансите, откъдето достига до данъчните служби. Макар не много често, но все пак се случва, да се „къса“ връзката между Пътна полиция и данъчните служби и промяната на собствеността да не се отразява. Така има опасност МПС-то да остане да „виси“ срещу вашето име в компютърната система на данъчните. И в един момент да ви излезе неплатен данък върху превозното средство, което вие вече сте продали.

Между другото тази тема е често коментирана във форумите. Както се казва, дяволът е в детайлите.

Плащането на глоба и издаването на книжка, както и на други документи за самоличност в Пътна полиция или в някое районно управление на МВР, са сред най-неприятните занимания за гражданите. И с пълно право.

Вътрешното министерство вече разполага с портал за електронни административни услуги. По принцип, ако работи и няма технически срив, през него дистанционно от домашния си компютър вие можете да подадете искане за издаване за дубликат на шофьорската книжка и справка за наложените наказания. А също така да проверите задълженията си по издаден от КАТ фиш/АУАН/наказателно постановление, както и да извършите плащане. Ако решите да погасите задълженията си онлайн през сайта на МВР, също трябва да имате едно наум и да запазите всичките си бележки по направеното плащане. Защото има случаи, когато то не се отразява и санкцията продължава да стои срещу вашето име. При подобни случаи трябва да се обадите на посочен в сайта телефон и да запознаете с проблема служителя отсреща, който ръчно да извърши корекция в системата. В противен случай може автомобилът ви да бъде спрян от движение заради неплатени глоби.  Разбира се, грешката може и да е ваша заради  неправилно попълнени данни, така че непременно си пазете платежните.

В средата на годината наяве излезе и друга пазена тайна за бъгове в системата на КАТ. Според откъслечната информация, съобщена официално, системата на Пътна полиция отчита като неплатени вече събрани хиляди левове глоби. Така и не стана ясно дали проблемите вече са изчистени.

Проблеми възникват и при погасяването на задължения през електронно банкиране или на гише в банка. В този случаи трябва много внимателно да се попълват всички данни. Проверявайте по няколко пъти, проверявайте и когато банковият служител попълва полетата, защото ако внесете сумата по друга сметка например в системата няма да бъде отчетено плащане. Последиците отново са същите – временно спиране на автомобила от движение.

Преди повече от 10 години, покрай масовата смяна на документи за самоличност, възникна обществен дебат защо когато подаваш заявление за смята на лична карта, паспорт или шофьорска книжка, трябва да плащаш за услугата през банка, а не чрез ПОС терминал. За превода финансовата институция взима комисиона и ако пресметнем по броя на гражданите, които са си извадили нови документи, това прави една много тлъста сума за банките. Заради общественото недоволство държавата отдели пари за закупуването и инсталирането на ПОС устройства за безкасово плащане. Неясно по какви причини и досега използването им не е масово. Ако не поискаш изрично да платиш с банкова карта, в паспортните служби или в Пътна полиция направо те препращат на банковото гише. Много хора изобщо не знаят, че имат възможност за безкасово плащане и така  излишно дават такси на банките. Същото се случва и при плащането на наложени санкции по Закона за движение по пътищата.

През 2019 г. пакетът от електронни услуги ще бъде разширен. Използвайте ги, те са голямо улеснение за гражданите, но имайте и едно на ум – пазете всякакви бележки за направени плащания и правете онлайн справки дали всичко е коректно отразено, за да не останете неприятно изненадани.

автор: Ваня Георгиева

"Българският шофьор във века на електронните услуги", 5 out of 5 based on 3 ratings.
(Visited 271 times, 1 visits today)