Вижте кога шофьорите трябва сами да си плащат изследванията за алкохол и наркотици

Шофьорите трябва да плащат от собствения си джоб, ако искат да докажат чрез медицинско или токсикологично изследване, че не карат автомобила си под влияние на алкохол или наркотици.

Новите правила, разписани в Закона за движение по пътищата влязоха в сила от 1 януари 2018 г. и по тази причина много хора все още не са запознати с тях.

Каква е процедурата?

Ако пътни полицаи ви спрат на пътя и проверката с дрегер покаже концентрация на алкохол над 0.5 промила или пък теста ви уличи в употреба на наркотици, пред вас има две възможности: да се съгласите с резултата или да поискате друго изследване, което се извършва в болница. В този случай разходите за извършване на медицинското изследване, за вземане на биологични проби или за химико-токсикологичното изследване са за сметка на лицето, което е било уличено с техническо средство в употреба на алкохол или на дрога – чрез направен слюнчен тест.

При отказ от проверка с дрегер или тест шофьорът също ще трябва да прави кръвно изследване (или урина) в медицинско заведение срещу заплащане и за негова сметка (чл. 172а от ЗДвП).

Болниците, където се правят подобни изследвания, са точно определени. Те сами определят цените на съответните изследвания, които варират от 55 до 300 лева.

Освен това законът предвижда още до заплащането на разходите свидетелството за управление, отнето за алкохол или наркотици на основание чл. 171, т. 1, буква „б“, да не се връща на собственика.

Шофьорите няма да си плащат допълнителното и поискано от тях изследване, когато след лабораторните изследвания не се установи концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или употреба на наркотици. В този случай разходите са за сметка на МВР. За сметка на ведомството ще бъдат разходите и когато извършената проба с техническо средство или тест е некачествена или невалидна или физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство или тест.

автор: Ваня Георгиева

"Вижте кога шофьорите трябва сами да си плащат изследванията за алкохол и наркотици", 5 out of 5 based on 2 ratings.
(Visited 419 times, 1 visits today)