Внимание: Камерите на КАТ снимат и през нощта

Пътна полиция разполага с мобилни камери, които могат да снимат за шофьори нарушители и през нощта. Досега много малка част от наличната техника за контрол на скоростта можеше да снима в тъмната част на денонощието.

Старите мобилни камери в полицейските Астри предстои да бъдат преоборудвани с допълнителни лещи, които също ще позволят да засичат автомобили с превишена скорост, когато навън е тъмно. Това съобщи полицейски инспектор Илия Георгиев по време на семинар на тема „Високи компетенции по безопасност на движението по пътищата – качествена публична информираност”.

Около Нова година КАТ ще бъде подсилен с още 28 нови автоматични системи за контрол на скоростта. Те ще бъдат поставени в новите полицейски автомобили КИА. Същевременно е обявена и поръчка други 56 мобилни и 15 стационарни камери. В Пловдивско пък ще бъде поставена камера за засичане на средната скорост.

Голямата гордост на КАТ са таблетите и мобилните принтери, с които вече са оборудвани патрулките КИА. С тях може да се каже, че най-после Пътна полиция прекрачи в ХХI век. Униформените уверяват, че благодарение на модерната техника се е увеличил броя на връчените фишове, а съответно има скок и в събираемостта, макар все още да нямат конкретни данни.

Работата с таблет и мобилен принтер позволява при въвеждане на данните веднага да се установи не само водачът, но и пътниците в автомобила дали имат невръчени фишове. Ако системата извади някакви стари задължения, те веднага ще се принтират, като съответно ще се отбележи денят и часът на връчването. Оттук нататък следва да бъдат платени. Лицата няма как да се измъкнат с обяснението, че не са получили фиш и не знаят, че имат да плащат глоба.

Припомняме, че при неплатена в срок глоба може да се стигне до временно отнемане на свидетелството за управление и до временно спиране от движение на автомобила до заплащането на паричната санкция.

От Пътна полиция демонстрираха пред журналисти, че проверката в информационните им масиви става мигновено. На въпрос на СБА защо могат да проверяват и пътниците, те обясниха, че както шофьорите, те също са участници в движението.

При установяване на нарушение и съставяне на фиш или акт служителят въвежда всички необходими реквизити в документа електронно и после го принтира на мобилния принтер. Работи се и по въвеждане на плащане през ПОС терминал на всички гишета на Пътна полиция. Внасянето на глобата също веднага ще бъде отразено в електронното досие на водача.

автор: Ваня Георгиева

"Внимание: Камерите на КАТ снимат и през нощта", 2 out of 5 based on 6 ratings.
(Visited 802 times, 1 visits today)