Дистанцията – най-добрият приятел на шофьора

Когато говорим за дистанцията, е важно да започнем за това, че тя е сред най-честите причини за ПТП. Често водачите, дали защото бързат или поради незнание, не си оставят достатъчно разстояние за реакция и това води до неприятни ситуации. Именно затова днес напомняме няколко златни правила за спазване на дистанция и съобразяване с околните автомобили.

Правилото на 2-те секунди

Когато настилката е суха и атмосферните условия добри, винаги се стремете между вас и предния автомобил да има 2 секунди разстояние. Докато свикнете с тази дистанция можете да си я засичате като изберете статичен обект покрай който автомобила пред вас преминава и отброите „двадесет и едно, двадесет и две“. Ако това е времето за което и вие достигнете същия статичен обект, значи спазвате препоръчителната дистанция.

Когато настилката е мокра или заледена, при мъгла и други условия, които забавят времето за реакция и/или удължават спирачния път дистанцията трябва да бъде поне 3 секунди.

Експертите съветват винаги преди спиране да задействате стоп светлините малко по-рано с леко натискане на спирачката. В случай, че се налага да спрете рязко, за да избегнете ПТП или поради друга причина, предупредете шофьора зад вас като включите аварийните светлини. При някои от новите автомобили това се случва автоматично и се доказва като един от най-ефективните начини за привличане на вниманието на шофиращия зад вас.

Страничната дистанция

Освен дистанцията с автомобилите пред и зад Вас, е важно да спазвате и странична дистанция. Ако се движите успоредно с друг автомобил, е разумно да забавите скоростта, за да имате място встрани, за да имате винаги възможност да избегнете опасни ситуации.

При движение до друг автомобил трябва винаги да се съобразявате и с т.нар. мъртва зона. Това са зони около превозното средство, които шофьорът не може да види, като гледа през прозорците или в обикновени огледала. Това е и причината, поради която превозни средства и велосипедисти изчезват за секунди от погледа ви и не могат да бъдат видени в огледалото за обратно виждане. Тези секунди обаче понякога могат да преобърнат живота ви. Мъртъв ъгъл има и от двете странични огледала.

Попадането в опасната точка, в която шофьорът пред вас не ви вижда крие сериозни рискове от ПТП. Преди да предприемете маневра, винаги се замисляйте дали шофьорът пред вас ви вижда и може да реагира адекватно и навременно. Повече за мъртвата зона можете да видите тук.

 

"Дистанцията - най-добрият приятел на шофьора", 5 out of 5 based on 7 ratings.
(Visited 503 times, 1 visits today)