Днес изтича гратисният период за електронните винетки

Днес, 15 януари, изтича гратисният период за шофиране без винетка. Водачите, които управляват своето МПС по платената пътна републиканска мрежа без да имат винетка, ще бъдат подлагани на санкции в размер от 300 до 3000 лева в зависимост от вида на превозното средство.

Глобите  ще се налагат от служители на новото тол управление, пътна полиция и митниците.

Освен електронни винетки, важат и хартиените стикери, които все още са в срок на валидност. Те обаче трябва да са залепени на предното стъкло на автомобила ви, което ще удостоверява тяхното наличие. Конвертирането не е задължително, то дори бе спряно заради измами.

В момента голяма част от автомобилите все още са с хартиени винетки, поне така съобщиха по-рано от АПИ. Бумът в продажбите на електронни винетки се очаква да бъде в края на този месец.

Както знаете, гратисният период за винетките бе даден заради гафовете при старта на продажбите на е-винетките, които доведоха и до оставките на шефа на АПИ Станислав Глосов, на началника на Националното тол управление Антон Антонов и още двама отговорни служители. Миналата седмица регионалният министър съобщи, че нов гратисен период няма да има, защото всички грешки в системата са отстранени и тя вече е в изправност.

Междувременно стана ясно, че се разширява броя на обектите, откъдето може да се закупи електронна винетка. Освен през сайта и мобилното приложение, това може да стане от над 6000 точки в страната  –  пощенските станции, пътните управления в страната, веригите на големите бензиностанции, граничните пунктове и др.

Припомняме, че в последните промени в Закона за движение по пътищата бяха въведени нови санкции относно винетката. Така например шофьор, хванат да кара без винетка, ще има възможност да плати компенсаторна такса. За леките автомобили тя е в размер на 70 лева и дава възможност да се ползва пътната мрежа за определено време. Сумата може да се плати с банкова карта. Ако таксата не бъде внесена, се налага глоба.  При неплатени глоби, включително за каране без винетка, автомобилът няма да може да минава технически преглед и да напуска страната.

(Visited 66 times, 1 visits today)