До 7000 лв. глоба за манипулиран километраж на колата

Глоба от 2000 до 7000 лв. за всеки, който бъде хванат, че е манипулирал показателите на километража на автомобил – това предвиждат чисто нови промени в Закона за движение по пътищата,  внесени в Народното събрание от ГЕРБ. За това съобщи ClubZ.

Идеята беше лансирана за първи път от СБА през лятото на 2016 година. Законопроектът на депутатите предвижда при всеки годишен технически преглед на превозно средства изминатите километри да бъдат записвани, а санкции ще има и за председател на комисия, извършваща автомобилни прегледи, който не запише показателите изрядно.

Километрите и в момента се записват при всеки годишен технически преглед, но тези данни остават единствено в пункта за прегледи. Ако те бъдат публични, всеки купувач ще може с номер на шаси или друга информация да провери сам километрите на автомобила и да прецени дали в някой момент са били манипулирани.

Друга идея на СБА, присъстваща  в законопроекта, предвижда изминатите километри да се записват и в договора за покупко-продажба на автомобил към дена ня продажбата.

Други промени в новия законопроект са свързани с транспониране на европейска директива, която дефинира три вида техническа неизправност – незначителна, значителна и опасна – и предвижда различни наказания и санкции за управление на автомобила според тази класификация. Директивата предвижда и нови условия за това как се укрепват превозваните товари. Например, ако управлявате автомобил с неукрепен товар, който има незначителна неизправност, глобата е 500 лв. Ако возилото е с „опасна“ неизправност, санкцията е в троен размер –  1500 лв.

Предвиждат се и промени в самия ред и извършване на техническите прегледи, както и по-строг надзор над лицата, които ги провеждат – това ще трябва да става „безпристрастно, обективно и с високо качество“.

Други мерки пък ще облекчат регулациите върху бизнеса, твърдят вносителите в мотивите към законопроекта.

Законът за движение по пътищата е променян точно 5 пъти от началото на 2017 г. досега. Това е шестият поред проект за ремонт на нормативния акт само в действащия 44-и парламент, който работи едва от 6 месеца.

Предишни поправки предвиждаха драстично завишаване на санкциите при шофиране под въздействие на алкохол и наркотици, а само преди дни влезе в сила нов ред за проверка на водачите за опиати и алкохол. Едно от нововъведенията е шофьорът сам да плаща разходите за изследване на кръвна проба.

Източник: ClubZ

"До 7000 лв. глоба за манипулиран километраж на колата", 5 out of 5 based on 6 ratings.
(Visited 535 times, 1 visits today)