Задължителни ли са зимните гуми и има ли изискване за дълбочина на грайфера?

Задължителни ли са зимните гуми и има ли изискване за дълбочина на грайфера при тях? Ще бъда ли глобен, ако карам през зимата с летни гуми с грайфер над 4 мм? Гледам новини и се изумявам от непонятното говорене и на медии, и на полицаи.

Въпрос от читателската поща

Отговорите на тези въпроси ще намерите в краткото интервю с шефа на ИААА Бойко Рановски*

– С какви гуми може да карат шофьорите  в периода 15 ноември –  1 март?

Съгласно промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила на 21 януари 2017 г., в периода 15 ноември – 1 март автомобилите трябва да са оборудвани с гуми, предназначени  за зимни условия, или с гуми с минимум 4 мм дълбочина на протектора. Което ще рече следното:  при гуми, предназначени за зимни условия, няма изискване дълбочината на протектора да е поне 4 мм. Гумите, предназначени за зимни условия, са маркирани със съответната маркировка от производителя –  може да са само зимни, може да са гуми за сняг и кал. Ако обаче гумите не са  предназначени за зимни условия (това са летните гуми), те трябва да са с дълбочина на протектора минимум 4 мм.

Тоест зимните гуми може да са с дълбочина например 1,6 мм?

– Съгласно закона, минималната дълбочина на протектора е 1,6 мм. 1,6 мм е един репер и когато протекторът се изтърка до този репер, гумата трябва да се изхвърли. Това е краят на живота на тази гума. Стигне ли до репера – се изхвърля.

Има ли значение срокът на годност на гумата?

Срокът е изключително важен. Той е върху маркировката на гумата. Едно е качеството на материала, когато гумата е произведена тази година или миналата година, друго е качеството, когато е произведена преди 10 години. Материалът старее, гумата също. Така че характеристиките се променят.

Но няма санкция?

-Не, няма, но и за контрол е много трудно.

 

*Интервюто с г-н Рановски е взето, когато той все още беше началник на Пътна полиция. Публикуваме го в зимния сезон, защото разяснява закона по отношение на зимните гуми. Все пак водачите е добре да се съобразавят с експертите и производителите, според които грайферът на зимната гума трябва да е поне 4 мм, независимо, че индикаторът за износване е до 1,6 мм.

"Задължителни ли са зимните гуми и има ли изискване за дълбочина на грайфера?", 3 out of 5 based on 4 ratings.
(Visited 1 112 times, 21 visits today)