Задължителни ли са коланите на задната седалка?

До 18 март 2018 година органите на МВР провеждат масирани проверки за поставяне на колани както на предните, така и на задните седалки. Акцията е организирана от TISPOL и се провежда едновременно в цяла Европа.

В тази връзка отново възникнаха множество въпроси за актуалните текстове на закона – задължителни ли са коланите на задната седалка, какви са глобите и кой може да бъде глобен, в случай на констатирано нарушение.

Какво казва Законът за движение по пътищата?

Чл. 183.  (4) (Нова – ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:

7. (доп. – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска или превозва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска;

Отделно от това:

Чл. 184. 

(4) (Изм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. – ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г., предишна ал. 3 – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) С глоба 50 лв. се наказва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска.

Иначе казано, според текущата версия на закона, отговорност за поставянето на колан (или каска при мотористите) носят както пътника, така и шофьора. Съответно при проверка и двамата могат да бъдат глобени с 50 лв за това, че не се грижат за безопасността си.

Има ли логика в това коланите на задната седалка да бъдат задължителни?

Накратко – да. Когато пътниците на задната седалка не са поставили коланите си, те са извънредно опасни както за себе си, така и за пътниците отпред. При сблъсък, пътникът от задната седалка може буквално да премаже пътуващите на предните седалки. Изчисления показват, че при сблъсък, подобен на този от изображението по-долу, пътникът от задната седалка се блъска в шофьора с 55 км/ч. Пресата между волана, въздушната възглавница и седалката е напълно достатъчна предпоставка за летален край.

Image result for gif back seat belts

Много шофьори смятат, че носейки колан те осигуряват своята безопасност без да осъзнават, че той по никакъв начин няма да им помогне, ако не накарат пътника зад себе си също да постави колана си.

 

 

"Задължителни ли са коланите на задната седалка?", 3 out of 5 based on 7 ratings.
 • Georg Baharov

  За предните колани – добре. Сега за задните – от видеото излиза, че задната седалка при сблъсъка се откъсва от пода и натиска водача, подпомогнато от седналия зад водача пътник без колан. Това на практика не става така – седалката е достатъчно здраво закрепена за пода.
  Всъщност водачите и контролните органи трябва да разберат едно – ползата от колана е единствено и само СЛЕД като стане катастрофа, НЕ преди. Така че не е ли по-добре да се борим срещу катастрофите, а? А другото е просто средство за събиране на пари. Ако си без колан (което се доказва) – глоба, ако караш идидотски и опасно (което не може да се докаже) – нищо…
  Какво като си сколан и караш със 80, при ограничение 50 – кое е по-опасното???

  • ONYXRADX

   ти къде видя откъсната от пода задна седалка

   • Georg Baharov

    Такова движение/поведение на седалка има при коли с 2 врати, когато за да влезнеш на задната седалка, предната трябва да се наклони напред. Това е показано на видеото. При останалите коли седалките се движат напред-назад и в други посоки, за удобство, но не и по начина, показан на видеото. Но това не е най-важното. Най-важното е, ще го напиша пак, че „ползата от колана е единствено и само СЛЕД като стане катастрофа, НЕ преди“!!! И да попитам отново „Какво като си сколан и караш със 80, при ограничение 50 – кое е по-опасното??? Да спазваш ограничениятя на скоростта и да караш разумно и културно, но без колан, или да туриш колана и да караш като луд, като за последно? Кое убива хората – просташкото каране и голямата скорост или липсата на колан?!?! “ Когато това хората започнат да разбират, тогава и катастрофите, и жертвите от тях ще намалеят!!!

    • ONYXRADX

     спокойно спокойно зададох ти прост въпрос „къде видя задната седалка да се откъсва от пода“ а ти ми мрънкаш за структурата на на предната седалка при двуврати коли „реално и двата вида предни седалки могат да се пречупят по този начин“
     прав си за спазването на ограничението на скоростта но дори при 50км/ч е хубаво да се ползват коланите на задната седалка не всички катастрофи са причинени от някой джигит понякога са причинени от не изправност която дори в сервиза от който си изкарал колата преди няколко часа не са намерили „това е от личен опит“ реално като си зад волана най важното е да имаш постоянно внимание над пътя и трафика и как ти се държи колата а не да си бъркаш в носа или мрънкаш по телефона за нещо на някого а ако не се чувстваш добре най добре си паркирай колата някъде и изчакай да ти отмине
     аАА и колата в видеото е с четири врати което доказва тезата ми

     • Georg Baharov

      OK приятелю, така да бъде. Със здраве!

     • ONYXRADX

      ами щом съм казал трябва да е така