Задължително от утре: Автомобилите с гуми, предназначени за зимни условия

От утре, 15 ноември, до 1 март автомобилите трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия. Припомняме, че това бе въведено с изменение на Закона за движение по пътищата от 21 януари 2017 г. Гумите на автомобилите, предназначени за зимни условия са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Ако ви хванат в нарушение, ви заплашва глоба от 50 лв. Полицията може също временно да спре колата ви от движение. Ако гумата има разкъсвания, също нямаш право да се движиш с това ППС. Санкцията отново е 50 лв.
Забранено е още: Движението по пътищата с гуми с шипове, а вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това.
Глобата е до 20 лв.

Освен гумите, за безопасното шофиране при зимни условия много важно е също автомобилът ви да е технически изправен. В противен случай КАТ може да го спре временно от движение до отстраняване на неизправността.
Едно от нещата, за които може да се приложи горната мярка, е при неработещи чистачки на превозното средство. Според чл. 101, ал. 3 от ЗДвП нямате право да се движите с ППС, на което стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж. Глобата е 150 лв., припомнят от полицията.

Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта. Глобата е от 20 до 150 лв.

20 лева глоба може да отнесе също и за мръсни фарове и мигачи.

Задължително превозното средство трябва да бъде оборудвано с:
– обезопасителен триъгълник;
– аптечка;
– пожарогасител и
– светлоотразителна жилетка.
Глобата е до 20 лв.

За зимата е препоръчително в МПС да имаш:
– Антифриз;
– резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
– вериги за сняг;
– достатъчно гориво;
– зарядно за акумулатор;
– въже за теглене;
– одеало и др.

Когато е извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, шофьорът трябва да сложи светлоотразителна жилетка. Ако не е облечен с нея, също е предвидена глоба – до 20 лв., напомнят от МВР.

"Задължително от утре: Автомобилите с гуми, предназначени за зимни условия", 4 out of 5 based on 21 ratings.
(Visited 2 278 times, 1 visits today)