Заради „бонус-малус“ шофьорите трябва да внимават, когато купуват кола на старо

Системата „бонус-малус“ крие капани. Ако шофьор с изрядно досие в КАТ купи кола на старо, чийто предишен  собственик има куп нарушения, той ще трябва да плати по-висока застраховка „Гражданска отговорност“ заради провиненията на предишния ѝ притежател.

Така, вместо поощрителна по-ниска премия, водачът ще плати по-скъпа. Причината е, че методиката при определяне на цените на полиците е смесена и се следи както МПС-то, така и собственикът, става ясно от проектонаредбата за системата „бонус-малус“, която бе публикувана за обществено обсъждане.

Според Комисията за финансов надзор обаче това се прави не за да се ощетяват някои водачи, а за да се избегнат манипулации. Надзорниците смятат,  че „бонус-малус“ класът на автомобила трябва да се запазва и при неговото прехвърляне, и при прекратяване на регистрацията. За прехвърлянето на МПС дори са предвидени особени правила за определяне класа на „бонус-малус“.

При всички случаи, за да не попадат в капан, купувачите могат да правят справка за автомобила през системата на Гаранционния фонд и да знаят тази кола в какъв клас е. Ако все пак се сдобие с кола от рискова категория, собственикът ще плати по-скъпо, но после, при  положение, че една година продължава да кара безрисково, при следващото сключване на застраховка ще получи намаление.

Пред Нова тв Владимир Савов от КФН обърна внимание и върху друг важен момент. Той посъветва различните шофьори от една и съща фирма, които карат един автомобил, да са особено внимателни, защото системата ще действа за всичките водачи на колата.

Другият тънък момент, който събира критики е, че при въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и автомобили ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия.

Това означава, че ще бъдат приравнени например водачи със „златен талон“ със системните нарушители.

Водачите с най-тежки нарушения може да плащат 400% по-скъпа застраховка, тоест за тях цената на Гражданската отговорност може да скочи над 1000-1200 лв. Изрядните автомобилисти без нито едно установено нарушение ще купуват с до 25% по-евтина полица от определената базова цена. В момента средната цена на задължителната автомобилна полица  е около 300 лв., а само преди дни застрахователи заплашиха цената да скочи на 1000 лв.

Системата „бонус-малус“ разделя автомобилите и автомобилистите на 20 класа. Базовият клас е 8-ми и за него ще се плаща базовата застрахователна премия, тоест цената, определена от застрахователя без допълнителни изменения.

За собствениците на коли с безрисково поведение на пътя ще се прилагат седем класа бонус (1-7), по които ще се определя и процентът за намаление на премията.

Спрямо собствениците на автомобили с рисково поведение ще се прилагат  дванадесет класа за малус (9-20). На базата на това ще расте и премията, като максималното увеличение ще бъде четири пъти (400%) спрямо базовата премия.

Системата ще заработи поне една година след нейното приемане, тоест от 2020 г. При въвеждане й всички ще имат равен старт, но ако в рамките на една година от започването на системата не са причинени нарушения по пътя, нито са изплащани обезщетения за причинени вреди, съответният собственик или автомобил ще преминава в следващия по-нисък бонус-малус клас. Така при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Когато са причинени вреди или нарушения, „бонус-малус“ класът на собственика, съответно на автомобила, ще расте и при последващо сключване на застраховка премията ще се увеличава.

Нарушенията в зависимост от тяхната тежест са класифицирани в 7 категории.

Най- леките нарушения са класифицирани в първа категория и ще увеличават „бонус-малус“ класа с една степен. Едно от тези нарушения е превишаване на скоростта  с 10-30  км в извън населено място. Превишаването на скоростта например с 31-50 км/ч в извън населено място ще носи 2 наказателни точки, а шофиране в нетрезво състояние с до 1,2 промила – 5 наказателни точки.

Най-тежките нарушения са класифицирани в седма категория с деветнадесет степени (наказателни точки), като собственикът или автомобилът отиват в най-високия „бонус- малус“ клас.

Сред тези нарушения са: причиняване на ПТП в пияно състояние, или след употреба на наркотици, или ако деецът е избягал от местопроизшествието; телесни повреди, причинени след умишлено причиняване на ПТП; телесни повреди, причинени по непредпазливост; умишлено причиняване на смърт при ПТП и др.

Според КФН създадената методика ще доведе до по-справедливо разпределение на застрахователната премия между лицата, които сключват застраховка „Гражданска отговорност“. В мотивите към документа е записано, че статистиката за 2016 г. и 2017 г. показва изключително висок брой ПТП и нарушения. Висок е и общият брой на нарушенията – 634 123, като над 60% от тях са за превишена скорост. Това нарушение е довело до най-висока смъртност по пътищата.

Автомобилистите трябва да знаят също, че имат право да оспорят класа „бонус-малус“, който им е определен.

автор: Ваня Георгиева

(Visited 958 times, 1 visits today)