Защо са забранени затъмнените стъкла?

Често собствениците на автомобили затъмняват стъклата на колите си /предни и задни/. Защо обаче това може да ни донесе глоба, ако бъдем спрени на пътя?

Според Чл. 105 в Закона за движение по пътищата:
(1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

От цитираните по-горе алинеи става категорично ясно, че задните странични стъкла няма проблем да бъдат затъмнявани. Остават челното стъкло, задното панорамно и предните странични стъкла. Относно задното панорамно стъкло никъде не се упоменава, че е забранено затъмняването му, следователно няма член в закона, на базата на който да бъдем глобявани, следователно и то отпада от притеснения. За челното стъкло е ясно, че дори до на е забранено, то не е редно.

Има автомобили, които се движат с фабрично затъмнени (с нисък процент, разбира се) предни странични стъкла. Те не подлежат на санкции, но тези шофьори, които са си сложили фолио, биха били глобени.

Често органите на реда пишат АКТ на основание Чл.105, ал.1 от Закона за движение по пътищата и спират автомобила от движение, но дали тези техни действия са правомерни?
Ето какво казва Чл. 185 от Закона за движение по пътищата: За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв.

От горното следва, че спирането от движение е неправомерно наказание наложено от пътният полицай. Ето и още малко доказателства за това: За да спре от движение автомобила, пътният полицай трябва да има подписана заповед от прекия офицер за налагане на ПАМ (Принудителни административни мерки), да я връчи и тя да бъде разписана. Нито един полицай няма такава заповед в джоба си, ако не е по съдебно решение или издирване. Тук идва изводът: Пътният полицай може да спре колата от движение, ако тя е технически неизправна и попада под ударите на друг член от Закона за движение по пътищата.

И това не е точно така, защото пътният полицай не е лицето, което може да се произнесе с наказание „спиране от движение“. Да, Чл. 171 гласи: За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения могат да се прилагат следните принудителни административни мерки:
2. временно спиране от движение на моторно превозно средство
Но не пътният полицай решава това.

Има случаи, в които хора, на които са им спрени колите от движение заради затъмнени стъкла на предните врати, осъждат съответното подразделение на МВР. Пример за това е следното: „… Упражняването на чужда компетентност е възможно при делегиране на правомощия (при изрично нормативно овластяване) или при заместване, при което по силата на служебното си положение заместникът действа вместо замествания. В случая липсва предвидена законова възможност за делегиране от страна на началника на отдел „Пътна полиция“ на правомощията му да се произнася с акт за прилагане на ПАМ „спиране от движение на МПС“. Наред с това не са представени доказателства за отсъствие на компетентния орган по определени причини към датата на прилагане на мярката, за да бъде заместван по това време от друго длъжностно лице. Налице е хипотезата по чл. 146, т. 1 от Административнопроцесуален кодекс основание за отмяна – липса на компетентност. Липсата на компетентност на издателя е особено съществен порок на административния акт и води до неговата нищожност. С оглед изложеното, поставянето на стикер „спрян от движение“ на автомобила, управляван от жалбоподателя, от полицаи от ОБ РПУ се явява нищожен административен акт, като издаден от некомпетентен орган.“

От всичко казано дотук става ясно, че за затъмнени стъкла на предните врати полицаите имат право да ни глобяват административно, но не и да спират колите ни от движение.

За да проверим дали все пак има каквато и да е възможност пътни полицаи да спират от движение автомобили поради неправомерно затъмнени стъкла, свързахме се с „Пресцентър и връзки с обществеността“ – СДВР, откъде получихме уверението, че от 2-3 години в Закона не фигурира подобно основание при наличие на затъмнени стъкла автомобил да бъде спиран от движение. Също така, няма практика пътните полицаи да имат в себе си ПАМ, но това зависи от конкретния случай. Най-често инспектор идва на място и го изготвя.

"Защо са забранени затъмнените стъкла?", 4 out of 5 based on 34 ratings.
 • Георги

  Такава простотия само в България може да се види! Задните стъкла, не пречи на никои за видимостта, ако беше лошо, Мерцедес и другите поизводители нямаше да ги правят дори със заводски тунирани стъкла! Но,нищо ново всичко на обратно на нормалното в нашата любима държава! !!

  • TAZMAN

   Пич, относно простотията – стъклата са тОнирани от тОн(синоним на нюанс, оцветяване), а не тУнирани от тУнингО PK style. Удивителните не повишават нивото на компетентност и адекватност на изразеното, нито помагат и другите да се убедят в нега, а по-скоро ефектът е обратен и ясно показва ниво.

 • Martin

  Ами какво правят товарните бусове, които нямат стъкла отзад ? Те също се карат с Б категория. Каква е разликата ?

 • Даниел

  Само ,че мерцедес и другите големи производители както казваш тонират стъклата а не ги лепят с ефтино китайско фолио от капалъ чарши за 10 лева 20 метра ,къде ти трябва нощно виждане да можеш да видиш нещо а в България масово хората лепят такова фолио.Ако си тонираш стъклата наистина няма проблем.Чичо полицай по закон трябва да има уред който да измери в % каква е видимоста през стъклата и тогава може да те глобява или да ти напише направление да се явиш в някое си РПУ за да го направят.

 • officer

  Всеки пътен полицай има заповеди за ПАМ и реши ли, ще спре автомобила ви от движение спрете да с глупавите си статии да надъхвате гражданите ,което следтова рефлектира върху самите тях!

  • гражданин-читател

   ‘Гражданинът-ОФИЦЕР’, бих Ви препоръчал да се поограмотите: това, че някой Ви е подписал нещо, не означава, че то автоматично е правомерно/ законно. Няма смисъл да Ви обяснявам защо.

  • СБА

   За да проверим дали все пак има каквато и да е възможност пътни полицаи да спират от движение автомобили поради неправомерно затъмнени стъкла, свързахме се с “Пресцентър и връзки с обществеността” – СДВР, откъде получихме уверението, че от 2-3 години в Закона не фигурира подобно основание при наличие на затъмнени стъкла автомобил да бъде спиран от движение. Също така, няма практика пътните полицаи да имат в себе си ПАМ, но това зависи от конкретния случай. Най-често инспектор идва на място и го изготвя.

  • иван

   Точно такива милиционери трябва да минат на повторен изпит на цялата материя. Остави че са неграмотни поне 30% а и законите не знаят.

 • Миро

  Иначе, ако са сменени ламарините на опела, не изглежда лошо. Продава ли се ?

  • Промил Ал Джибри ибн Първак

   Пич, ти ме разби! Къртиш 🙂

 • Ивайло

  Хора, четете внимателно бе! Не е забранено да са ти затъмнени задните стъкла ако имаш странични огледала!

 • Ук

  Пълна порнография в таз България… Тук в Англия си има закон който гласи: за задните 3 стъкла ограничение няма! Челното стъкло трябва да има 75% проводимост, предните странични – 70%. Просто и ясно.

 • jik

  Според мен трябва изобщо да не се допуска да се кара с такива стъкла.Представете си че се опитвате да избегнете авто произшествие и се опитвате да избегнете да няма жертви Виждаш от предното стъкло двама души и решаваш да се удариш от зад но там от затъмнените стъкла не виждаш че се возят още трима и какво правим За това трябва да забранят тъмните стъкла или с две думи лекия автомобил вози пътници и те трябва да се виждат и от другите водачи на М П С

  • Т

   Опитваш се да избегнеш произшествие и решаваш да се удариш?! Ти на какви наркотици си бе пич, смени си дилъра и не говори глупости!

  • Промил Ал Джибри ибн Първак

   Все пак тъмните стъкла не са сано за „гъзария“ има и много плюсове. Но за предни категорично НЕ!!!

 • Пътна полиция

  Р. БЪЛГАРИЯ Е РАТИФИЦИРАЛА СПОГОДБА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕДНАКВИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕДПИСАНИЯ ЗА КОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОБОРУДВАНЕ И ЧАСТИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ МОНТИРАНИ И/ИЛИ ИЗПОЛЗВАНИ НА КОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА УСЛОВИЯ ЗА ВЗАИМНО ПРИЗНАВАНЕ НА ОДОБРЕНИЯ, ИЗДАВАНИ НА ОСНОВАТА НА ТЕЗИ ПРЕДПИСАНИЯ. КАТО ЧАСТ ОТ ТАЗИ СПОГОДБА Е И ПРАВИЛО 43 НА ИКЕ-ООН ОТНОСНО ЕДИННИ УСЛОВИЯ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА БЕЗОПАСНИ СТЪКЛА И МАТЕРИАЛИ ЗА СТЪКЛО. ТОВА ПРАВИЛО СЕ ЯВЯВА СТАНДАРТИЗИРАЩ ДОКУМЕНТ И НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ Е НАРУШЕНИЕ НА ЧЛ. 139, АЛ. 1, Т. 1 ОТ ЗДВП ВЪВ ВР. С ЧЛ. 10, АЛ. 1, Т. 6, Б. Б ОТ ППЗДВП Т.Е. ЗАТЪМНЯВАНЕТО НА СТЪКЛАТА Е ТЕХНИЧЕСКА НЕИЗПРАВНОСТ

 • jik

  Еи Т Направи 30 години стаж и тогава пиши глупости а това с наркотиците си ги заври отзад .

  • Димитър

   И колко километра имаш за тея 30 години? Не може да ми сравняваш движението и автомобилите през 80-те и 90-те със сега… Интензитетът се е покачил десетки пъти, да не кажа, че сигурно има хора дето за 10 години са направили повече стаж отколкото ти за 30. Ама щом избягваш ПТП с блъскане, заеби няма кво да се обясняваме повече…

 • Димитров

  Здравейте на всички последно не разбрах моля да ме извините .Може ли 2те предни стъкла да са с нисък процент 25% на пример пише ли го някаде

  • СБА

   Има автомобили, които се движат с фабрично затъмнени (с нисък процент, разбира се) предни странични стъкла. Те не подлежат на санкции, но тези шофьори, които са си сложили фолио, биха били глобени.

 • Miti4

  В наше време слънчевите лъчения достигат до земната повърхност по-безпрепятствено и с по-голяма сила отколкото в близкото минало. Крайно време е Законът за движение по пътищата да определи разрешен процент намаляване на пропускливостта на всички автостъкла, с цел намаляване на вредните ефекти на слънчевото лъчение за живота, здравето и комфорта на шофьорите и пътниците, защото днешните технологии позволяват много добра защита при същевременно много голяма пропускливост на светлина, запазване на видимостта на водача към пътя, както и на видимостта на самия водач от останалите участници в движението и от проверяващите органи.

 • Miti4

  Намалените температура и лъчения в салона на автомобила, при незначително намалена пропускливост на светлина, биха намалили риска от кожни заболявания и умората на водача (така и риска от ПТП) и пътниците, както и разходът енергия за климатизация, а оттам – и на гориво.

 • Радо

  с две думи, ако не е фолио няма да има глоби?

  • СБА

   Фабрично затъмнените не подлежат на санкция. Там максималният процент на затъмняване е стандартен и не се произвеждат такива с по-висок от него.

   Поздрави,
   СБА

 • били

  А КАТ имат ли уред с който да докажат че стъклата са затъмнени и съответно колко %, без такъв уред мисля че всичко е безсмислено от тяхна страна?

  • СБА

   Разполагат с т.нар. технически уред „Транспи-1070”, с който се правят замервания за пропускливост на стъклата.

   Поздрави,
   СБА

 • Smile Spite

  Последно, какви са санкциите за затъмнети стъкла към днешна дата и
  могат ли да спрат автомобила от движение
  Благодаря предварително. 🙂

 • Капитан

  Всичко окей, обаче кажете ми цивилните автомобили на господата полицай, те ще подлежат ли на санкций?! Не случайно го споменавам това.В Плевен аз знам поне 7 автомобила на чингита който са със затъмнени стъкла, отвсякаде(буквално).Те да не би да са с вградени светлини в стъклата или Алонсо им е личен пасажер?Това е простотия, измислена за изкарване на пари..еми вижте си оправете закона за възрастовата граница за правоспособност на водача, защото през ден ми се случва някой пенсионер, видимо над 67години да ме засича, защото загубва ориентир на платното за движение…Поздрави и със здраве