За какво служи златният талон на КАТ?

ОБНОВЕНА: Вече има възможност за проверка онлайн за направени нарушения. Проверката се прави на адрес: e-uslugi.mvr.bg

Какво представлява т.нар. златен талон на КАТ, как водачът може да се сдобие с него и най-важното – какви привилегии  носи той на притежателя му?

Този вид документ в законовите и подзаконовите нормативни актове се нарича контролен талон „Водач на МПС без наказания“. Той се  издава от Пътна полиция след изрично поискване от водача с подадено заявление и платена такса от 2 лева (без банковите комисиони). Шофьорът може да се получи златен талон само в два случая:

 1. Когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на правоспособност и има стаж не по-малко от 6 години

 

ИЛИ

 1. Когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата за период 6 години след влизане в сила на Наредба № IЗ-2539 (тя бе обнародвана през февруари 2013 г.).

Тук се включват не само нарушенията, по които има издадени актове, но и фишовете, включително електронните. Другото важно нещо е, че наложените по тях глоби трябва да са платени, за да се кандидатства за такъв контролен талон.

По принцип интересът към придобиването на златен талон, който всъщност е розов на цвят,  не е голям. Едва около 5 % от шофьорите в София притежават такъв документ. Причината невинаги е в това, че почти всички имат поне по едно нарушение, което им пречи да кандидатстват. Не са малко хората, които предпочитат да си спестят нервите пред гишетата на КАТ.

Не са малко обаче и онези, които си вадят златен талон, защото смятат, че той служи като щит срещу КАТ и ще ги отърве от всякакви глоби, наказателни постановления и пр.

Привилегиите, които носи този  талон, обаче не са големи.  Той не те спасява от глобите и отнемането на книжката, налагани с наказателни постановления по Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Спасява те единствено от отнемане на контролни точки само при първо нарушение. И тук обаче има изключения – това не важи, ако са те хванали да караш с алкохол или ако откажеш проба за алкохол и/или наркотици. Тоест ако те хванат да минеш на червено или да караш без колан и др. ще понесеш санкцията си, ще се разделиш със златния талон, но ще запазиш максимума от 39  точки в контролния талон. Но за алкохол и отказ от проверка, ще понесеш цялата тежест на закона, независимо от притежаването на розово картонче.

След като водачът е хванат в някакво нарушение, златният талон му се отнема и се заменя с обикновен – син. След това трябва да чака нови 6 години, ако иска нов.

До влизането в сила на споменатата по-горе Наредба Iз-2539 през февруари 2013 г. картончето даваше привилегия на притежателя му да не губи точки при хващането му независимо за какво нарушение, вкл. за алкохол. Той понасяше санкцията по ЗДвП като и тогава златният талон се отнемаше и се заменяше със син. След това нарушенията, за които се режат точки, бяха редуцирани от 25 на 14. Макар редактирана, в действащата сега наредба  бодат очите няколко неща. Първо, посочени са три хипотези, при които се отнема златният талон: употреба на алкохол, повторна употреба на алкохол, отказ за алкохолна проба и тест за наркотици. Да, но ако един водач е заловен веднъж пиян, той вече няма да е притежател на златен, а на обикновен талон. Така че няма как да ти се вземе златния талон заради това, че повторно те хващат пиян зад волана.

Другият фрапиращ пропуск е, че не е посочено изрично, че златен талон се отнема и при установена употреба на наркотични вещества от страна на водача.

Златният талон струва 2 лева

Златният талон се получава от областната служба на КАТ, в която шофьорът се води на отчет. Струва 2 лева, колкото е и таксата за обикновен талон. Ако ви пратят на банково гише да платите, попитайте дали не може превеждането на таксата да стане с ПОС устройство, каквото трябва да имат всички подразделения на КАТ. Така ще си спестите банковите такси, които оскъпяват картончето.

За да се сдобие един водач със златен талон, трябва да подаде заявление по образец до териториалното звено на КАТ, където се води на отчет. Преди това служителите на гишето правят справка кога са били последните му нарушения. Това става след представянето на лична карта, шофьорска книжка и талон. Неудобството е, че макар и с толкова напреднали технологии, КАТ си остава крайно  остаряла система, която не позволява например по интернет сам човек да си направи справката и да провери дали има право на златен талон. За да разбере това, трябва да изгуби известно количество време и да се разходи до Пътна полиция.

След като шофьорът придобие златен талон, синият  се отнема, защото той на практика го замества. В него обаче не се отбелязва максималния размер от 39 контролни точки.  Този талон върви със свидетелството. Затова  при подмяна на шофьорската книжка на водач, притежаващ контролен талон „Водач на МПС без наказания“, се издава и нов златен талон.

автор: Ваня Георгиева

"За какво служи златният талон на КАТ?", 4 out of 5 based on 26 ratings.
 • Руслан Милчов

  Преди няколко дни говорех по телефона и ми отнеха златния талон написаха ми акт имат ли право да ми го отнемат?

  • СБА

   Здравейте.

   Когато притежател на „Златен“ талон (талон на водач без нарушения) извърши нарушение, то „Златния“ талон се отнема и се връща синият. Акт или фиш не се пишат, тъй като талонът служи един вид за „едно измъкване“. „Златният“ талон не върши работа при преминаване на червен светофар или шофиране след употреба на алкохол. Във Вашия случай не е трябвало да Ви пишат акт, а само да Ви вземат „Златния“ талон и да си вземете отново синия.

   Поздрави

   • Петров

    Прочетох посочената в статията НАРЕДБА Із-2539 и това, което мога да заключа е че:
    – златния талон се взима винаги когато се пише акт – акта служи вместо талон до получаването на нов син талон след плащане на глобата
    – златния талон спасява само от взимане на контролни точки при първо провинение освен в случай, че се установи наличие на алкохол/наркотици или се откаже проверка за наличието им

    Ако някой има друго тълкуване нека го сподели.

 • Петров

  Вече има възможност за проверка онлайн за направени нарушения. Проверката се прави на адрес: https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index
  Обновете статията да включва тази информация.

  • СБА

   Благодарим Ви. Добавено е в началото на текста.

   Поздрави

 • Христина

  Здравейте, когато направя справка на посочения от вас сайт, излиза,че нямам нарушения, но преди 2 години имам глоба за неправилно паркиране. Имам ли право на златен талон в този случай?

  • СБА

   Здравейте.

   Ако имате регистрирано нарушение в системата на Пътна полиция, няма да можете да получите „Златен талон“. Възможно е обаче, нарушението да не е регистрирано в системата по някаква причина. Най – добре е да посетите гишето в Пътна полиция, където се издават „златните талони“ и на момента Ви уведомяват дали можете да получите такъв талон.

   Поздрави.

 • Павел Йорданов

  От три години имам английска книжка. Имам ли право на златен талон?

  • СБА

   Здравейте.

   За издаването на златен талон е необходима българска шофьорска книжка.

   Поздрави

 • Cvetan Antonov

  Здравейте, искам да попитам дали при моя случай мога да взема златен талон. В момента нямам пълния брой точки защото преди 10 години като млад шофьир имах акт и не съм подавал заявление за възтановяване. Последния ми акт е от 2011 година като от тогава нямам нарушения.

  Благодаря ви!

  • СБА

   Здравейте.

   Контролен талон „Водач на МПС без наказания“ (Златен талон) се издава при поискване от водача:
   1. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на правоспособност и има стаж не по-малко от 6 години;
   2. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата през последните 6 години.

   Текстът е от чл. 25 на НАРЕДБА № I-157 ОТ 1 ОКТОМВРИ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОТЧЕТА НА ВОДАЧИТЕ И ТЯХНАТА ДИСЦИПЛИНА

   Поздрави

 • Един със златен талон

  Талона е оранжев. Не розов!

 • An-G

  Здравейте,ако имаш ПТП,но не по твоя вина брои ли се за нарушение и възпрепятства ли вземането на “Златен талон”?

 • Banana

  Другаре,виждам че тоя прословуд „златен талон“ няма почти нищо ценно! Единствено може да се вади да се хвалите в маалата!