Предложение: за неправилно изпреварване да взимат по 10 точки от талона

Да се отнемат по 10 точки от талона на шофьорите при неправилно изпреварване.  Това предвиждат нови промени в Наредбата за контролните точки, които бяха публикувани за обществено обсъждане от МВР в началото на месец януари 2018 година.

В сега действащата наредба, която бе редактирана през април 2017-та,  за това нарушение се отнемат по 8 точки. А 10 точки пък се режат от талона на шофьори, хванати с между 0,5 и 1,2 промила алкохол. На практика с това предложение МВР иска да изравни тежестта на „точковото“ наказание за пияните водачи и за тези, които изпреварват като не спазват предписанието на пътните знаци и маркировката  и по този начин създават опасност от катастрофи.

Ако предложението за по-строги наказания се приеме, само за четири такива ситуации водачите могат да останат без книжка заради изчерпване на максималния брой контролни точки – 39. Така те ще трябва да се явят на изпит за възстановяване на точките. Това обаче може да става само веднъж годишно, като могат да се възстановят само  1/3 от точките.

МВР иска също така 10 точки да се отнемат при движение в насрещното на магистралата или на скоростен път. А при повторно извършване – 12 точки.

Това нарушение фигурира в Закона за движение по пътищата от близо година и  предвиденото там наказание е отнемане на книжката за срок от три месеца и 1000 лв. глоба. При повторно провинение санкцията става 4000 лв., а шофьорската книжа се взима за половин година.

Остава в сила при първоначално издаване на свидетелство за управление на моторно превозно  средство притежателят му да получава 26 контролни точки. След две години стаж младият водач получава допълнително 13 контролни точки.

Ако обаче изгуби точки заради някакво нарушение в рамките на първите 24 месеца, след като е взел книжка, той може да възстанови до 26 точки, не повече.

Автор: Ваня Георгиева

"Предложение: за неправилно изпреварване да взимат по 10 точки от талона", 3 out of 5 based on 9 ratings.
(Visited 343 times, 1 visits today)