За пътуващите през и до Унгария

По данни на МВнР и Посолството на Република България в Будапеща, Унгария всички гранични пунктове със съседните страни Румъния, Сърбия, Украйна, Хърватия и Австрия са отворени и преминаването е безопасно. Единствено забавяне има по границата с Хърватия, където е по-големият наплив на бежанци. Възможно е забавяне от 1-2 часа за леки автомобили и съответно повече за тежкотоварни.

Съществува и противоречива информация за основния граничен пункт Рьоске-Хоргош на сръбско-унгарската граница. Към момента той е отворен. Остава затворен обаче старият, тъй като има два (нов и стар), по който се стига от отбивка на магистралата до железопътно шосе.

Няма други съществени ограничения или забрани за пътуване и преминаване. Обстановката в района е сравнително по-спокойна от средата на септември месец.

Поради зачестилите запитвания за пътуване от България до Австрия и обратно с автомобил, най-кратък е маршрутът през Сърбия (малко над 1000км), възможно е преминаването и през Румъния. Разстоянието между българската и австрийската столица през Румъния (Е70, Е60) е 1069 км., но се взема бавно, тъй като се преминава през населени места. Трябва обаче да се отчете, че последните 100 км. до границата вече са магистрала и на границата с Унгария се чака не повече от петнайсетина минути. С оглед на това, едно пътуване през Румъния изглежда приемливо. Към момента също така не се съобщава за каквито и да е проблеми по румънско-унгарската граница, освен намерението на Унгария да строи ограда там.

Напрежение има само по границата със Словения и Хърватия. Ако е възможно да ги избегнете, всичко друго ще бъде наред /вероятно с повече опашки, но те се преживяват/. През Словения, Хърватска и Сърбия също е вариант, но разстоянието е по-дълго и ще заплатите повече за винетки.

Ако пътувате през Сърбия, първото голямо задръстване след границата е при разплащателния пункт на около 40-50 км. преди Белград. Там е добре да потърсите алтернативен път през околовръстното шосе на Белград. На основния пункт на сръбско-унгарската граница при Хоргош се чака доста, така че е препоръчително още на разклона при Суботица да отклоните към граничния пункт Томпа. Там обикновено се чака от 30-40 минути до час. Следващото задръстване е около Будапеща. То също може да бъде избегнато, ако се вземат заобиколни маршрути.

За пътуване през Румъния пък се купува електронна винетка. Румънската винетка струва 3 Евро и може да се плати с кредитна карта, ако нямате леи. Няма смисъл да чакате на пункта за винетки на самата граница – на 500 метра оттам има няколко бензиностанции, които също продават винетки. Настилката на пътя като цяло е добра и маршрутът е добре обозначен. От Тимишоара през Арад до границата и по-нататък до Сегед в Унгария има около 100 км. чисто нова магистрала. На граничния пункт няма опашка и тъй като се преминава между две държави, членки на ЕС, пропусквателният режим е облекчен.

За Унгария също ви трябва електронна винетка, като най-кратката по време струва 2975 форинта. Най-добре платете с форинти, защото заплащането в eвро е по доста неизгоден курс. Ако плащате с кредитна карта, кажете изрично да ви начислят сумата във форинти, а не в eвро. Трафикът през Унгария е значителен и около Будапеща е добре да се търсят околни пътища.

А преминалите през Загреб шофьори обикновено са разочаровани от допълнителните такси и тежкия трафик и не препоръчват този маршрут.

информация от: www.mfa.bg, www.police.hu, mfa.bg/embassies/hungary, www.bulgaren.org

"За пътуващите през и до Унгария", 5 out of 5 based on 1 ratings.
(Visited 26 270 times, 4 visits today)