„Златният“ номер на КАТ

Под петдесет „златни номера” на регистрационните табели на автомобилите са продадени през миналата година в страната. Повечето от купените специални табели  са с по шест еднакви цифри, има и няколко с повтарящи се букви.

Интересът към тази услуга на КАТ рязко е намалял в последно време – водачите вече почти не правят такава скъпа поръчка, отчита статистиката. Вероятно причината се корени в това, че богатите бизнесмени и хората със съмнителен капитал, които преди са купували от скъпите номера, вече избягват да демонстрират излишна показност пред МВР и НАП.

Цените за автомобилната регистрация са определени в Тарифа № 4 (таксите, които се събират в МВР по Закона за държавните такси) и струват от 30 до 7000 лв. за комплект от две алуминиеви табели. Ето какви са цените за различните видове автомобилни номера:

 • За номер с комбинация от цифри: аа-вв; ав-ав; ав-ва, където “а” и “в” са различни числа от “0” до “9”, цената е 30 лв.;
 • За номер с комбинация от цифри по желание на клиента се плаща 50 лв.
 • За номер с 4 еднакви цифри сумата е 1000 лв., като се подава специално заявление;
 • За номер с надпис по желание на собственика, например името му, прякора, футболен отбор или шест еднакви цифри – 7000 лв. Водачът трябва да подаде заявление с предпочитанието си, но не може да поиска да бъде изписана например непристойна дума, забранена реклама или обида. Например „ОВ4АРР”.

 

Не е тайна, че от години в  различни регионални звена на Пътна полиция се върви търговия с „хубавите номера”. Така например в столичния КАТ бе разкрита схема, при която шофьори са плащали по 200-300 лв. на посредници да им осигурят номер с повтарящи се цифри. Цената на едни такива табели по Тарифа №4 иначе струва 50 лв., но много трудно се получава на принципа на случайния избор. Само един такъв посредник бе успял да вземе 52 „специални номера” , преди да бъде пресечена схемата.

По този повод шефът на столичния КАТ Младен Маринов е издал заповед свободните номера да бъдат обявявани на електронно табло пред гишетата за регистрация. Така всеки може да си избере комбинация от цифри и да я заяви. Има и специална комисия, която разглежда документите и решава за регистрационния номер на клиента. Дали това ще спре далаверата с автотабелите, времето ще покаже.

В Благоевград също бе разкрита подобна схема, при която касиерка успявала да продава „златни номера” на свои хора, но на занижени цени. Тя бе уволнена и дадена на съд.

Какво още трябва да знаем при регистрацията на автомобила и получаването на номер?

При регистрацията на автомобила в КАТ  се предоставят  табели с регистрационен номер, които както стана ясно струват между 30 и 7000 лв. в зависимост от желанията и финансовите възможности на водачите. Табелите се закрепват отпред и отзад (или само отзад), перпендикулярно на средното надлъжно сечение на превозното средство, а когато това е невъзможно – в лявата част. Монтажът струва от 2 (например за мотопеди) до 4 лв. (за автомобили).

До преди две години цената на комплект табели излизаше над 75 лв, а сега цената е наполовина.

Регистрационният номер се състои от арабски цифри и главни букви. Графичните знаци на регистрационния номер се нанасят с черен цвят на бял светлоотразителен фон.

Според срока на валидност регистрацията е:

 1. постоянна – без срок на валидност;
 2. временна – с определен срок на валидност над 3 месеца;
 3. транзитна – със срок на валидност до 30 дни.

Временната регистрация се извършва на превозни средства, за които има ограничения за движение или пребиваване в страната за определен срок. В този случай срокът на валидност се нанася в свидетелството за регистрация.

Транзитна регистрация се издава в няколко случая:

 1. В случаи на придвижване на нерегистрирани превозни средства в страната;
 2. При износ на превозни средства от страната – след прекратяване на постоянната или временната им регистрация или на закупени в страната нерегистрирани ПС – след митническо оформяне на вноса и износа им.
 3. За придвижване на регистрирани превозни средства в страната или от друга държава до страната при изгубена или открадната постоянна табела с регистрационен номер, след обявяването ѝ за издирване;
 4. За придвижване на превозното средство с чужда регистрация извън страната при изгубена или открадната постоянна табела с регистрационен номер на територията на България, след обявяването й за издирване.

При транзитна регистрация се издава Разрешение за временно движение с определен маршрут или район със срок на валидност до 30 дни.
Транзитният регистрационен номер се състои от шестцифрена комбинация на числата от 0 до 9, симетрично разделени с буквата „Т“ или „Н“ в средата, и е за еднократна употреба.

На  търговците, извършващи внос и продажба на превозни средства, се предоставят временни табели с регистрационен номер със срок от една година. Те се предоставят, за да може превозното средство да се придвижва за тестване, до сервиз, до сгради на институции и др.

Българските шофьори задължително трябва да запомнят, че при кражба на регистрационни табели, незабавно трябва да посетят полицията. Ето защо?

Свалянето на едната или двете табели на колата е „престъпен бизнес”, който съществува у нас от години. Понякога те се взимат, за да бъдат поставени на друг автомобил, с който ще се извършва престъпление – например банков обир, отвличане, убийство и др. В масовия случай обаче апашите свалят чужди номера, поставят ги на своята кола и после зареждат с гориво на някоя бензиностанция без да платят. Обикновено те закрепват една от табелите само върху задния номер на своето возило, за да прикрият регистрацията му. Охранителните камери на бензиностанциите обичайно снимат само отзад. След като напълни резервоара си, апашът дава газ и изчезва. МВР много трудно разкрива подобни кражби.

Затова, ако някоя сутрин установите, че табелите на колата ги няма, не се чудете къде са, а отидете в полицейското управление. Посетете  и КАТ, за да обявите номерата за изчезнали. След попълване на заявление, ще получите  нови табели с транзитен номер.

автор: Ваня Георгиева

""Златният" номер на КАТ", 5 out of 5 based on 6 ratings.
(Visited 24 668 times, 9 visits today)