Идея: Връщат полигона на изпита за шофьори

Контролът върху теоретичния изпит за кандидат-шофьори ще бъде засилен. Броят да въпросите ще бъде намален, за сметка това пък ще бъдат включени видеоказуси. Системите на транспортното и вътрешното министерство ще бъдат свързани, за да се избегне възможността изпити за шофьори да бъдат вземани с фалшиви лични карти. За практическия изпит се предвижда купуването на специализирани автомобили, оборудвани с технически средства, които да дават информация и за поведението на курсиста, и за поведението на инструктура. Не е изключено връщането на изпитите на полигон да бъдат възстановени. Обмисля се още въвеждането на стикери, които да показват кой автомобил колко замърсява въздуха. Сервизите пък вече ще трябва да дават гаранция за ремонтите за половин година.

Това заяви днес новият транспортен министър Росен Желязков по време на конференция по пътна безопасност в НДК.

Тя е посветена на новите мерки на държавата срещу войната по пътищата. За целта започва разработването на нова „Национална стратегия за безопасност на пътя 2020-2030 година“. Припомняме, че предишната националната стратегия  за периода 2010-2020 г. предвиждаше 50% по-малко загинали в катастрофи към 2020 г. спрямо 2010 година. Тоест броят на убитите в ПТП да не е повече от 388 през 2020 г.

В тази връзка вътрешният министър Младен Маринов заяви, че усилията им ще бъдат насочени към това загиналите по пътищата след две години да не надвишават 383 души. За сравнение 2017 година завърши с близо 700 загинали, което повдига въпроса възможно ли е два пъти намаление на броя на убитите за толкова кратък период.

Младенов съобщи още, че от началото на годината при ПТП са били убити 24 деца, колкото един ученически клас.

,,Държавните институции не са в състояние да намалят произшествията, ако са сами. Трябва да има участие и на гражданите, не само на институциите. Ние имаме и своите задължения като гражданско общество. Човешките грешки формират 96,5% от произшествията у нас, докато едва 0,5% вина имат състоянията на пътищата“, посочи вътрешният министър. Той е на мнение, че агресивното поведение подтиква и други да правят същото. Това е едно от нещата, които зависят изцяло от човешкия фактор.

Заместник-регионалният министър Малина Крумова смята, че качествената инфраструктура може да гарантира, че при човешка грешка, щетите биха били минимални. Бъдещата тол система ще е именно заради това –да осигурява по-голям финансов ресурс и  по-голяма безопасност на пътищата.

Сред набелязаните мерки ще бъдат още проблемът с техническата изправност, както и подобряване на информационната система за технически прегледи между пунктовете и ИААА.

По данни на Световната здравна организация над 1 млн. души загиват годишно при автомобилни катастрофи. До 2030 ПТП-та ще са петата причина за смъртност в света. В Европа всяка година около 25 000 души губят живота си при инциденти с автомобили на пътя.

Швеция и Великобритания дават най-малко жертви по пътищата, България е на 27 място в Европа. Това е сериозен проблем, посочи главният координатор по пътна безопасност в ЕС Матю Болдуин, който участва във форума.

автор: Ваня Георгиева

"Идея: Връщат полигона на изпита за шофьори", 3 out of 5 based on 7 ratings.
(Visited 524 times, 1 visits today)