Инж. Емил Панчев: Гумите през зимата трябва да бъдат нови, зимни и с поне 4 милиметра грайфер.

„Всички водачи могат да проверят техническото състояние на автомобила си във всеки един от 60-те пункта на СБА в цялата страна от 1 до 11 ноември. Целта е да подготвим всеки шофьор, който иска през зимния период да осигури сигурност за себе си и семейството си на пътя.“

Това заяви в ефира на БНТ председателят на СБА инж. Емил Панчев във връзка със стартиращата Акция „Зима 2017“.

Председателят на българския автомобилен клуб напомни на всички водачи, че през зимният период (от 15 ноември до 1 март) е задължително грайферът на гумите да бъде поне 4 мм, а органите на реда готвят масови проверки за спазването на това изискване.

„Забелязва се една по-добра култура във водачите. Вярвам, че това донякъде се дължи на ежегодните кампании, които ние провеждаме. Голяма част от шофьорите започнаха ежегодно да посещават нашите центрове, консултират се, проверяват си фаровете, чистачките, питат дали гумите им са добри. Това води до по-добра култура и по-висока степен на безопасност на пътя“, коментира още инж. Панчев.

Той допълни още, че все още има много шофьори в България, които почти не се грижат за автомобилите си, не си сменят никога гумите и се надяват да не ги застига зимата. Това разбира се не е възможно и именно те често са причината за задръстванията и катастрофите.

„СБА съветва всички водачи още гумите да бъдат нови. Независимо, че ги държим в мазето или на тавана, след четвъртата година зимните гуми губят свойствата си. Затова ще обобщя препоръките за гумите така – с поне 4 милиметра грайфер, нови и еднакви“, каза Емил Панчев в заключение.

"Инж. Емил Панчев: Гумите през зимата трябва да бъдат нови, зимни и с поне 4 милиметра грайфер.", 3 out of 5 based on 8 ratings.
(Visited 623 times, 1 visits today)