Интернет гъмжи от обяви за търговия с фалшиви, но регистрирани шофьорски книжки

„Издаваме шофьорски книжки без нужда от листовки и кормуване. ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ ТОЧКИ! Книжките се издават от избраната от вас автошкола, с регистрация в КАТ, както и в ДАИ. Идват със син талон, както и сертификат от БЧК…. Цена 800 до 1800 лв., като зависи коя категория желаете да бъде издадена. Срок на валидност 10 години Срок на изготвяне 4-7 дни.“

Това е една от малкото обяви за издаване на фалшиви шофьорски книжки, която без никакви усилие може да намерите в интернет. Оферти се публикуват в сайтове за безплатни обяви, във всякакви публични групи във фейсбук, включително и в групи на българи, пребиваващи в различни държави.

Търговците, които освен с шофьорски книжки търгуват и с дипломи, не се притесняват от службите да обявяват услугите си. Обещават „експедитивност и акуратност“ срещу „коректно отношение“ от ваша страна. Нужно е само да дадете личните си данни и да приготвите парите. Ценоразписът на измамниците дори не е непоносимо висок. По джоба е на не малко хора, готови да извадят хиляда-две хиляди лева, за да се сдобият с важния документ. С една дума – да си извадиш фалшива книжка или диплома в България изглежда не е много трудно.

Цитираната по-горе „криминална“ оферта също е публикувана в сайт за безплатни обяви, а редом до нея стои обява, която рекламира школа за добри математици от 1. до 12. клас.

Човекът, споделил услугите си, се представя като Галин Караиванов. Има посочени телефони, сайт с адрес http:// diplomieuropeproton.simplesite.com/, както и линк към него.
В друг сайт същото лице предлага издаването на напълно „изрядни дипломи, готови да влезнат веднага в употреба“. От думите му става ясно, че менте документите имат всичко необходимо, за да изглеждат истински – холограми, печати, надписани от професионален калиграфи, притежават всички нужни отличителни знаци. Това, което се изисква, е клиентът да изпрати заявка по пощата, скайп или фейсбук, като посочи какъв успех би искал да има във фалшивата диплома, както и от кое учебното заведение да е издадена.

Цените варират: дипломата за основно образование струва 800 лв.-1000 лв., за средно от 800 до 1200 лв., а за висше между 1200 и 3000 лв. Ако клиентът иска вписване в регистър обаче цената скача. ВПИСАНИТЕ ДИПЛОМИ СА 100% СИГУРНИ, уверява с големи букви търговецът и дава същите контакти, както и в другия сайт.

Лице с този профил споделя услугите си и в фейсбук групи на българи, работещи в различни държави като Австрия, Германия и др.
Решаваме да се свържем с него с искане за издаване на шофьорска книжка категория „В“. Пишем му на лично съобщение във фейсбук, а по-късно той връща отговор без много-много да разпитва и да се притеснява.

Ето съдържанието на част от комуникацията:

Подобна оферта срещаме и в друг популярен сайт за безплатни обяви. Човекът е посочил само имейл адрес без телефон, но пък уверява, че може да осигури „автентични шофьорски книжки със син талон за всяка категория A, A1, B, В1, B+E, C, C+E, D, D+E, E“. Цените на този търговец са дори още по-ниски – от 500 до 1000 лв. – в зависимост от категориятата. Готовите документи пък се изпращали по куриер до всяка точка на страната.

Друг измамник споделя същите услуги, за контакт дава мобилни телефони, като е посочил цена от 1,20 цена за есемес. Тук много вероятно е да става дума просто за телефонна измама.
Според данни на неправителствени организации в България всяка пета книжка е купена. Официални данни няма, но броят на шофьорите, сдобили се по втория начин със свидетелство за правоуправление не е никак малък.

Не е невъзможно зад тези оферти да стоят обикновени измамници, които под предлог, че могат да ви снабдят с всякакви легални документи, търсят единствено начин как да ви вземат парите без да свършат работа. Не е ясно дали Галин е точно такъв тип мошеник, тъй като той изрично подчертава, че се плаща, едва след като клиентът получи книжката или дипломата си.

Все пак притеснителен е фактът, че подобни оферти в продължение на месеци и години стоят публикувани в интернет без да бъдат премахвани. Дори и да не търгуват с фалшиви документи това са мошеници, рекламиращи незаконна дейност, което изглежда не притеснява службите у нас.

 

!NB Публикуваният материал е предоставен като сигнал на органите на реда. СБА се ангажира да ви държи в течение с развитието на казуса.

"Интернет гъмжи от обяви за търговия с фалшиви, но регистрирани шофьорски книжки", 5 out of 5 based on 3 ratings.
(Visited 258 times, 1 visits today)