И при онлайн плащане глобата към КАТ може да остане дължима в системата

Глоби към Пътна полиция, които вече са били платени онлайн през портала за електронни услуги на МВР, могат да продължат да “висят“ като дължими. Преди седмици стана ясно, че хиляди погасени задължения към КАТ излизат като неплатени в системата и шофьорите са заплашени да останат без книжки. Тогава от МВР обясниха, че вината е на водачите, които неправилно са попълнили платежните нареждания.

В случая с В.П. обаче не става дума нито за грешно изписана банкова сметка, нито са неточно посочени от него други данни. Ето накратко неговия разказ:

„Наскоро ме спря патрул на КАТ при специализирана акция и както си му е редът ми поискаха документите. Оказа се, че нямам преминат годишен технически преглед, пропуснал съм срока. Съставиха ми фиш за 50 лева. Тъй като бях чел, че глобите могат да се плащат и онлайн, поинтересувах се как става това. В сайта на МВР намерих информация. Изчетох каквото трябваше. Влязох на e-uslugi.mvr.bg. Въведох ЕГН, номер на фиша и на шофьорската си книжка. Разбира се, глобата ми излезе. После си направих регистрация в системата за електронни плащания, попълних си всички данни, включително номера на фиша и размера на санкцията. Платих и забравих. След няколко дни обаче си спомних, че в самия сайт на МВР прочетох горе-долу следното: „Ако в продължение на три дни (май такъв беше срокът) след плащането глобата продължава на стои като висяща, моля обадете се на еди кой си номер“. Влязох отново в страницата на МВР, направих проверка и хоп – фишът си ми стоеше като неплатен. Направих си справка. Сверих всички данни, не бях допуснал грешка. От моя страна всичко беше наред. Обадих се веднага на посочения телефон. Обясних какъв е проблемът, дамата отсреща ме попита за имената ми и номера на фиша. Каза: „А, да има отразено плащане. Сега ще го отбележа при нас ръчно. После пак проверих и всичко беше наред – фишът ми вече не стоеше като неплатен“.

Подобни бъгове в системата не са невъзможни. Затова най-разумното е, ако решите да плащате онлайн, след превода да проверите дали задължението ви продължава да стои като непогасено или не.

Най-добре е също така, като направите електронното плащане, да си копирате превода към банката и да си запазите бележката. На първо време дори я носете със себе си. Защото при проверка на пътя, не се знае каква информация ще излезе в таблета на катаджията – дали плащането ще бъде отразено. А по закон за неплатени глоби, Пътна полиция може да отнема шофьорски книжки.

Само преди броени седмици стана ясно, че хиляди платени глоби към КАТ (тук става дума не за онлайн плащане, а за плащане през гише)  продължават да си стоят като неплатени. Първоначалното обяснение на МВР бе, че глобените водачи неправилно са попълнили платежните си нареждания към банките. На по-късен етап директорът на Националната полиция Христо Терзийски разясни, че в републиканския бюджет има 200 хил. лв. повече от глоби на Пътна полиция, отколкото са отбелязаните в системата на МВР. Той уточни, че проблемът идва от това, че различни системи в различно време са правени от различни фирми. Така се стигнало до момента, при който при пренос на данни има загуба на информация. Сега ръководството на МВР търсело технически вариант, при който плащането на глоби да се отразява веднага след постъпването на парите по сметките.

Докато се намери решение обаче, за шофьорите с наложени и платени глоби е добре да пазят и да носят със себе си всички документи, които доказват, че са се издължили. За по-сигурно!

автор: Ваня Георгиева

"И при онлайн плащане глобата към КАТ може да остане дължима в системата", 5 out of 5 based on 4 ratings.
(Visited 651 times, 1 visits today)