Какво става с двигателя, когато карате без масло?

Маслото е важно за двигателя, това го знаем всички. Но колко точно? Джейсън Фенске от Engineering Explained ни дава поглед върху това какво се случва с чисто нов двигател, ако работи едва 15 минути без моторно масло.

Преди да погледнем последиците, нека с припомним какви са основните функции на моторното масло, а те са две – да смазва компонентите на двигателя с вътрешно горене и да го охлажда.

Експериментът на известния влогър показва, че за 15-тина минути работа няма голяма разлика в температурата на двигателя с и без масло. Но когато става въпрос за триенето, последиците дори и след толкова кратка работа са фатални.

В края на видеото (публикувано по-долу) ясно се вижда, че дори и по чисто нов двигател се виждат сериозни следи от 15 минути работа без моторно масло. Малкото останало масло в двигателя е не само много по-тъмно от нормалното, но в него ясно се виждат и метални стружки. Непоправими следи се виждат още по коляновия вал и цилиндровия блок.

За да бъде още по-убедителна важността на моторното масло, Фенске не избира някоя луксозна марка от специализиран магазин, а първото което открива в обикновен супермаркет. Разбира се, след 15 минути работа с евтиното масло, няма абсолютно никакви поражения по двигателя.

В тази връзка напомняме, че по-старите автомобили имат нужда от по-често доливане на масло, а това в голяма степен може да определи колко дълго ще бъде запазен двигателя на колата ви.

Грижете се за нея и ще ви се отплати със същото.

 

 

 

 

"Какво става с двигателя, когато карате без масло?", 2 out of 5 based on 3 ratings.
(Visited 911 times, 1 visits today)