Какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през Австрия?

Добре дошли в Австрия.

За какво трябва да внимаваме при пътуване с автомобил до или през Австрия? За какво могат да ви вземат книжката и колко високи са паричните глоби там? Има ли начин по български маниер да избегнем плащането на санкция и какви ще са последиците за водача? И не на последно място – какви са санкциите  за едно и също нарушение в Австрия и у нас?

Понякога поради незнание човек може да сам да падне в капан, затова е по-добре да бъде информиран, преди да потегли за планираното пътуване до западноевропейската страна. На помощ е Съюзът на българските автомобилисти (СБА), който ще се опита да бъде полезен, предоставяйки важни факти за пътуващите граждани. Трябва да се знае, че в Австрия не си поплюват – директно  оставаш без книжка, ако караш с превишена скорост покрай детска градина, училище, пешеходна пътека, в насрещното на аутобан, а също и когато не окажеш помощ на пострадал в катастрофа, която ти си причинил и др.

Още преди да тръгнете първо се уверете, че имате валидни документи за самоличност и изрядни книжа за автомобила си. Веднага след пресичането на австрийската граница пък трябва да си закупите стикер за платена пътна такса, която важи за магистралите. Стикери се продават на всички гранични пунктове при влизане в страната, по бензиностанциите или в „Табак“ магазините. Разрешената скорост по аутобаните е 130 км/ч, въпреки че са в идеално състояние, информират от Външно министерство. У нас в новите участъци на магистралите се допуска до 140 км/ч.

В Австрия има доста разчупена система за налагане на наказанията. Там не съществува единен за всички провинции каталог с нарушенията на правилата за движение, става ясно от данни, публикувани в сайта на МВнР. В зависимост от сериозността на провинението, властите прилагат различни процедури. За по-леки нарушения се налагат глоби до 365 евро (определена по реда на Anonimverfügung). Тази санкция не се обжалва, а при заплащане на сумата нарушението не се отразява в регистър и не влияе върху размера на следващо шофьорско нарушение. Ако обаче водачът не я плати, се завежда дело и санкцията нараства. Някои дребни пътни нарушения, например за неправилно паркиране, могат да се плащат и на място.

Според тежестта на нарушението, срещу виновника  може да бъде издадено и наказателно постановление. Санкцията в този случай също може да достигне до 365 евро, но разликата е, че то вече може да се обжалва. В случай на неуспех шофьорът  плаща административните разходи в размер на 10 %.

Едно от уникалните неща в австрийското законодателство е, че наред с паричните санкции, има въведена и т.нар. „предупредителна система”. При нея извършването на някои пътни нарушения води до отбелязване в регистър и нарушителите рецидивисти са залашени от по-строги наказания и дългосрочно наблюдение от страна на компетентните органи.

Първото нарушение не води до последици. Ако в рамките на две години от него бъде извършено ново, се предприемат различни мерки. Например, водачът трябва да премине допълнително обучение и срокът за „наблюдение” се удължава на нови три години. Ако в рамките на тези три години бъде извършено ново нарушение, свидетелството за управление се отнема за минимум три месеца. В „предупредителната система” се вписват нарушения като шофиране с наличие на алкохол от 0,5 до 0,8 промила, возене на деца в колата без специална детска седалка или без предпазен колан за по-големите деца, неспазване на дистанция и на знак „Стоп”, преминаване на червен светофар и др.

Санкциите за шофиране с превишена скорост могат да достигнат до близо 6000 евро. В някои отношения австрийците са по-толерантни от нас. Например за превишение с до 30 км на магистрала, тоест до 160 км, се наказва едва с 50 евро. У нас превишението с до 30 км в извъннаселено място е 100 лв., но все пак трябва да се вземе предвид  различния стандарт на живот в двете държави.

За шофиране с над 40 км над разрешеното в населено място глобата  може да стигне до близо 2200 евро, като се отнема и книжката за 2 седмици. У нас това нарушение се наказва само с 300 лв. глоба за населено място и 200 лв. за извъннаселено място. В Австрия превишаване на указаното ограничение с повече от 60 км/ч се наказва с взимане на свидетелството за управление за 6 седмици. За сравнение наскоро в нашия парламент бе внесено предложение същото провинение да се наказва с до 3 г. затвор.

Както и у нас, в Австрия шофирането с до 0,5 промила не се наказва, но само за любителите водачи.

Ако ви хванат с между 0,5 до под 0,8 промила следва глоба от 300 до 3700 евро. При над 1,6 промила или отказ да бъде направен тест за алкохол санкцията е в размер от 1600 до 5900 евро. Освен това се взима книжката за половин година, шофьорът трябва да мине през допълнително обучение,  медицинска експертиза, психологическо изследване.

За младите шофьори и водачите на автобуси и камиони са въведени почти нулеви стойности за алкохол (0,1 промила).

В българския Наказателен кодекс пък се предвижда от 1 до 3 г. затвор и глоба от 200 до 1000 лв. за шофиране с над 1,2 промила. В скоро време парламентът ще разгледа новите предложения на МВР за по-строги санкции.

Друга наболяла напоследък тема е именно трябва ли да са задължителни зимните гуми. В Австрия зимните гуми са задължителни от 1 ноември до 15 април, като през това време автомобилите по пътищата не могат да бъдат оборудвани с летни гуми. Зимните гуми трябва да имат дълбочина на протектора от поне 4 мм. В допълнение, за някои пътища е задължително използването на вериги за сняг. Нарушителите плащат глоби от 35 до 5000 евро.

автор: Ваня Георгиева

"Какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през Австрия?", 5 out of 5 based on 1 ratings.
(Visited 4 213 times, 7 visits today)