Какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през Македония?

Добре дошли в Македония.

В Македония: 45 евро глоба за шофьор, ако вози пиян на предната седалка

Ние, българите, наричаме Македония „малката България”. Имаме обща история, съседи сме, дори езикова бариера няма между нас. По тази причина не малко наши сънародници избират страната като дестинация за пътешествия, например до Охридското езеро. Или пък за разнообразие предпочитат да прекарат уикенда в Скопие вместо в София, колкото да се уверят, че „ние сме по-добре, а те са по-зле”. Има и хора, вече направили резервации за Нова година, както и такива, които ще минат само транзитно през Македония. За всички, които имат идея да пътуват с автомобил в посока съседската страна, е полезно да знаят какво ги очаква отвъд границата и да бъдат добре подготвени с някои особености в местното законодателство.

Първото нещо, което е добре да се знае преди да влезете в Македония с кола, е, че там граничните власти искат „Зелена карта”. А второто, че роумингът е много скъп. Изходящите разговори стигат и до 7 лв. за минута, а ползването на мобилни данни е още по-скъпо. У нас мобилните оператори предлагат пакет с услуги специално за съседните страни. Добре е да проучите възможностите, защото иначе доста ще си оскъпите престоя.

По принцип е добре още преди тръгване да се снабдите с местна валута, въпреки че в Македония приемат и български левове, и евро.

От 1 януари 2007 г. всички български граждани могат да пребивават в Македония без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца. Влизането става срещу представянето на български задграничен паспорт, валиден поне шест месеца след края на планирания престой на лицето в Македония или с валидна лична карта.

Като цяло пътната мрежа в съседската страна е в по-лошо състояние от тази в България, но пък горивото е по-евтино. Винетки за ползване на магистралите няма, но подобно на Сърбия се плащат пътни такси. Общата сума на таксите по посока Куманово-Скопие-Тетово-Гостивар за лека кола, например, излиза около 4 евро.

Разрешената скорост на движение на автомобилите на магистрала е 120 км/час, на междуградски път – 80 км/час, а в населени места – 50 км/час. Нарушаването на тези ограничения се наказва с глоба в размер от 45 до 300 евро в зависимост от степента на нарушението. С оглед на съществуващата в страната практика в регулирането на пътното движение, българското посолство препоръчва посещаващите в Македония български граждани да управляват своите МПС с максимална скорост поне с 10 км/час по-малка от посочените стойности, информират от Външно министерство.

В Македония, също като у нас, е задължително денонощното използване на фаровете по всички пътища на страната. В случай, че сте забравили да включите светлините, глобата е 45 евро. В местния Закон за движение по пътищата има един твърде интересен текст, който у нас го няма. Той забранява паркирането на автомобили на разстояние, по-малко от 10 метра от контейнер за смет. Нарушаването на тази забрана се наказва с глоба от 50 евро. Пак толкова е санкцията за оставянето на отпадъци от домашни животни, хвърлянето на фасове, хартии, дъвки, пясък и пр. У нас глоба от 30 лв. грози онзи, който хвърля предмети и вещества, които биха могли да създадат опасност на пътя.

В Македония е задължително използването на предпазни колани от всички пътници и на всички седалки в МПС, където има монтирани такива колани. Нарушаването на това изискване се наказва с глоба в размер на 20 евро. В България например глобата е 50 лв.

Лимитът на позволеното количество алкохол в кръвта на шофьор е 0,5 промила, а за професионалните шофьори – нула промила. В нашата страна все ощя няма въведени нулеви стойности за нито една категория водачи.

Нарушаването на посочената забрана в Македония се наказва с глоба в размер от 250 до 400 евро в зависимост от степента на нарушението. Независимо от налагането на глобата, шофьор, който има установено наличие на алкохол в кръвта над позволените норми, задължително се отстранява от пътното движение.

На предната седалка до шофьора е забранено возенето на лица под 12-годишна възраст, както и на хора, които са под въздействието на алкохол. Нарушаването на това изискване се наказва с глоба в размер на 45 евро. Пак толкова е санкцията за ползването на мобилен телефон от шофьора по време на движение. За сравнение у нас законодателят е предвидил глоба от 50 лв.

Наличието на зимни авто-принадлежности е задължително в периода от 15 ноември до 15 март. Нарушаването на това изискване се наказва с глоба в размер на 15 евро.

Паричната санкция се плаща в най-близката банка или пощенски клон. Не е позволено даването на пари на място, пряко на униформения полицай. Ако той ви поиска пари на ръка, това е престъпление и следва да уведомите органите на реда.

Българите трябва да знаят и за друга важна особеност на местното законодателство. А именно: всеки чужденец, влязъл в Македония и пребиваващ на територията на страната повече от 24 часа, е длъжен да се регистрира в полицейския участък по местопребиваването си. В случай, че е отседнал в хотел, посочената регистрация се извършва от персонала в хотела. Чужденец, който не е регистрирал престоя си и не се е отписал при напускане на мястото си на пребиваване в Македония, се наказва с глоба в размер от 600 до 1000 евро. От нашето Външно министерство предупреждават, че освен високата санкция, властите могат да наложат и забрана за влизането в страната за срок до 5 години.

Понякога на излизане от Македония граничните власти искат от чужденците картончето с регистрацията, така че е добре да я пазите до напускането на страната.

В местното законодателство е отразено, че чужд гражданин, влизащ в Република Македония, трябва да има достатъчно финансови средства за обезпечаване на престоя си в страната – сума, която варира от 25 до 50 евро на ден. При невъзможност да бъде показана тази сума, българските граждани биват връщани обратно. В такива случаи понякога в паспорта се полага т.н. „тънък печат“, забраняващ влизане в страната за срок от 24 часа, съобщават още от Българското министерство на външните работи.

автор: Ваня Георгиева

Какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през Гърция?
Какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през Сърбия?
Какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през Австрия?
Какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през Унгария?

"Какво трябва да знаем, ако пътуваме до или през Македония?", 5 out of 5 based on 3 ratings.
 • Радослав Дундаков

  Здравейте. Може ли да пътува 5 г. дете + 5 човека в кола или е проблем?

  • СБА

   Здравейте.

   Не може в автомобил с определен брой места (по талон) да се возят повече пътници.

   Поздрави

 • Александър Маринов

  Здравейте, при управление на МПС с пълномощно (колата се води на брат ми) трябва ли документа да е преведен на „македонски“ и легализиран?

  • СБА

   Здравейте.

   За всеки случай е хубаво да е преведено. Възможно е въобще да не Ви бъде потърсено пълномощно, но ако това се случи, по – добре да е във Вас в изряден вид.

   Поздрави и лек път.