Какво трябва да знаем, когато си купуваме автомобил?

Не е нужно закупуването на нов автомобил да бъде мъчително продължителен процес или разочарование, защото има няколко лесни стъпки, които ще ви помогнат във важния избор. Ако сте подготвени, можете сравнително бързо да си купите нова кола без излишни главоболия. Ето списък с най-важните неща, които трябва да свършите преди да купите новия си автомобил.

1. Проверете истинската цена
Преди да посетите който и да е дилър или автокъща, проверете истинската цена на желания автомобил онлайн. Повечето производители публикуват ориентировъчни цени, но често те не включват доставката и отделните такси. Проучете колко точно е сумата и съберете двете, така ще получите крайната цена, която ще трябва да заплатите за новата си кола. Това е и цената без допълните екстри или подобрения. Запомнете тази цена, не бихте искали да заплатите повече в никакъв случай.

Някои дилъри може да добавят сума над препоръчителната цена на дребно, затова е важно да знаете каква е реалната цена преди да посетите самия дилър.

Ако искате да сте по-добре подготвени за евентуално договаряне, някои сайтове публикуват цените на автомобилите и така всъщност се разбира колко дилърът е платил за самата кола. Това ще е от полза, за да знаете дали може да се лавира между различни цени и по-важното – да закупите автомобила на колкото се може по-ниска цена.

2. Годината на производство
Внимавайте за годината на производство на модела на избрания от вас автомобил. Понякога по-нов модел се продава на значително по-висока цена, отколкото модел от предходната година с почти никакви или поне незначителни разлики. От друга страна, по-новият модел може да има повече важни подобрения и екстри спрямо по-стария.

Ако все пак не сте заинтригувани от подобренията (и съответната цена), може и да получите отстъпка в цената за по-стар модел.

3. Отстъпки и промоции
Разгледайте уебсайта на производителя, за да видите дали няма някакви отстъпки или промоции на колата, която сте решили да закупите. Понякога те имат атрактивни предложения, които важат за кратък срок от време.

Отделно, някои производители обичат да привличат клиенти с отделни и различни отстъпки, които може да варират от 1000 до 2000лв.

Задължително проверете дали набелязаният от вас автомобил не е включен в някакъв вид промоция, която може да смъкне допълнително цената му.

4. Лизинг
Ако нямате парите накуп, може да сключите договор за лизинг. Чрез този договор може да закупите желаната кола, дори да нямате нужните пари в момента. На пръв поглед това изглежда много добре, но при лизинга има лихва. Но това не е всичко – лизингът крие и други важни особености, които трябва да имате предвид преди да пристъпите към него.

За да получите желаната кола на лизинг, трябва да сключите договор за лизинг с дружество-лизингодател (банка или друго). Вашият лизингодател трябва да е лицензирано дружество – да отговаря на предвидените от закона критерии и да е получило лицензия от Българската народна банка. Дружеството-лизингодател купува колата, плаща цялата цена за нея, а вие съобразно подписания договор, започвате да изплащате лизинговите вноски и получавате правото да използвате колата. В края на договорния период може да получите възможността да придобиете собствеността върху колата.

Естествено, има уловка и тя е, че с договор за лизинг не се прехвърля собственост, а се предоставя само правото на ползване върху съответната вещ в този случай автомобил. Обикновено правото на собственост се прехвърля след изплащането на последната лизингова вноска. Лизинговите вноски се облагат с лихва, която се определя от лизингодателя и това представлява неговата печалба от сделката. Има и случаи, в които правото на собственост може да се прехвърли и в момента на сключването на договора между вас и вашият лизингодател, но това не настъпва по силата на самото лизингово споразумение, а се случва въз основа на допълнителен продажбен договор, т.е. в такава ситуация трябва да се договорите с лизингодателя допълнително.

5. Застраховка
Ако сте се спрели на няколко автомобила, отделете няколко минути, за да проверите колко ще ви струва съответната застраховка в различните застрахователни компании. Застрахователните компании се позовават на различни статистики, за да определят колко точно ще струва самата застраховка на автомобила, който ще шофирате – например, млади и рискови шофьори предпочитат Honda Civic, докато Mazda MX-5 се кара най-вече от по-опитни водачи на МПС, което я прави по-евтина за застраховане.

Задължително се допитайте до повече от една застрахователна компания. Всички имат различни тарифи. Може да отнеме известно време, докато намерите най-подходящата, но това пък може да ви спести пари.

6. Дилъри
Ако ще закупувате нов автомобил, отношенията между вас и вашия дилър не трябва да са обтегнати. Прочетете коментари в интернет за избрания от вас дилър и неговата дейност. Най-добре е да се възползвате от мненията на минали през процеса потребители на по-специфичните автомобилни форуми. Може и директно да създадете нова тема, където да попитате останалите за впечатления от конкретния дилър.

7. Проучване
Най-много време ще се наложи да отделите на самия процес по проучване на възможния ви бъдещ автомобил. Онлайн форумите са перфектен източник на споделени мнения и тонове информация директно от притежателите на различни автомобили, които споделят опита си. Всеки малък детайл е описван с подробности, от разход на гориво до излишни коментари за незабележими дефекти. По-големите форумни общности дори предлагат професионални съвети от хора в сферата на автомобилизма. Те могат да ви помагат и в бъдеще с решения за поддръжката на вашия автомобил.

8. Удължена гаранция и скъпи екстри
След като проучите внимателно въпроса в интернет, вече ще имате поглед върху различните марки и модели, техните плюсове и минуси. Ако има значителен брой оплаквания относно нужда от допълнителни скъпи ремонти, то по-добре разгледайте възможността за т.нар. удължена гаранция. Тя може да бъде предложена от дилъра, но задължително прочетете малкия шрифт. Докато някои гаранции покриват допълнителните части и услуги, които не са включени в стандартната гаранция, други само предлагат покритие за по-дълъг период от време.

А ако живеете в планински райони, където снеговалежите са често срещани, трябва да се огледате за подходящи зимни гуми за новата си кола. Антикорозионна защита е добър метод за спасение, ако в района, където живеете, често се използва сол за топене на сняг. От друга страна, тези, които живеят в по-слънчеви и топли райони, може би трябва да се позаинтересуват относно тонирани стъкла/затъмнени стъкла, отразяващи ултравиолетовите лъчи.

Колкото и добри екстри да предлагат, дилърите ще се опитат да ви накарат да се съгласите на дадена цена, а след това ще започнат да обсъждат цената с добавките, което пък ще повиши общата цена на автомобила повече, отколкото сте очаквали. Това е последната възможност на дилърите да изкарат повече пари от вас, така че не забравяйте от какво точно имате нужда.

(Visited 2 197 times, 1 visits today)