Как да решим проблема с трафика?

Както наскоро ви съобщихме, София официално влече в топ 100 на негативната класация на градовете с най-големи задръствания. И тъй като констатациите не са достатъчни, Ви представяме предложението на CGP Grey за решаване на проблема със задръстванията.

Авторите на видеото обясняват защо се получават задръстванията и как би могъл да бъде решен проблемът. Основната концепция – проблемът е в бавните реакции на шофьорите и склонността им лесно да се разсейват.

Забавяне на светофар

Когато се намираме на светофар, всеки шофьор тръгва няколко секунди след предния автомобил. Това е причината времето да е крайно недостатъчно за всички коли да преминат на зелена светлина. Според авторите на видеото, ако всички шофьори са достатъчно концентрирани и координирани, за да тръгнат едновременно на зелена светлина, много по-голям брой автомобили ще преминават безпроблемно на един зелен сигнал.

Като към забавените реакции добавим и нетърпеливите шофьори, които се „залепят“ за предния автомобил, въпреки че за тях няма достатъчно място за преминаване на кръстовището, се получават истински кошмарните задръствания.

Кръстовищата фантоми

Авторите показват още, че не е необходимо да има кръстовище, за да се получи „тапа“. Да приемем, че пред един шофьор се появява препятствие на пътя – независимо дали е пресичащо платното животно или шофьор, който се престроява рязко. Първият автомобил намаля скоростта леко, за да избегне ПТП. Вторият реагира по-бавно и намаля повече от необходимото, третият – още повече и така, докато един от шофьорите не спре напълно. От този момент нататък се получава дълга верига от автомобили, които „убиват“ скоростта на движение, въпреки че препятствието на пътя отдавна е изчезнало.

Това така наречено „кръстовище фантом“ е причината за задръстванията дори в дълги отсечки, където няма светофари или други причини за забавяне на движението. И понякога стоим в задръстване с часове, мислейки че пред нас има огромна катастрофа, а всъщност няма нищо.

За да се избегне този проблем, авторите на видеото съветват шофьорите винаги да спазват една и съща дистанция с автомобила пред и зад себе си. По този начин всеки шофьор има достатъчно време да реагира в случай на препятствие без да се получава „кръстовище фантом“.

Необичайното решение на проблема

Според авторите на видеото решението на този проблем ще бъде премахването на човешкия фактор чрез т.нар. самоуправляващи се автомобили. Тъй като компютърните системи ще могат да комуникират помежду си много по-бързо и точно от хората, изключвайки разсеяността, лошата координация и бавните реакции, както и всички други човешки грешки.

Разбира се, дори да приемем, че въвеждането на напълно самоуправляващи се автомобили е възможно, то едва ли ще се случи скоро. Дотогава ви съветваме да изгледате видеото и да се опитате да спазите лесни съвети, които се дават в него:

  1. Реагирайте максимално бързо на зелен светофар
  2. Не навлизайте в кръстовище, ако няма достатъчно място за автомобила ви, така че да не пречите на движението
  3. Спазвайте еднаква дистанция с автомобилите пред и зад вас, за да имате време за реакция

За да включите българските субтитри на видеото, натиснете бутона „Субтитри“ (CC), а след това от „Настройки“ (⚙️) изберете „български“

"Как да решим проблема с трафика?", 5 out of 5 based on 1 ratings.
(Visited 278 times, 1 visits today)