КАТ глобява и спира автомобили от движение заради липса на винетки

Пътна полиция започна масови проверки в цялата страна за наличието на винетни стикери на автомобили и камиони. В хайките ще участват още служители от Изпълнителна Агенция Автомобилна администрация, както и на мобилните групи на АПИ.

Валидността на старите винетки изтече в края на миналия месец. След това в сила влязоха новите стикери, които са и доста по-скъпи. Така например цената на годишния стикер за автомобилите е 97 лв. Шофьори в цялата страна се вдигнаха на бунт заради по-високите суми и поискаха отмяната им. По тази причина дори има заведено дело във Върховния административен съд. В крайна сметка цените си останаха.

Сегашната акция на КАТ е да се провери дали водачите са подменили старите стикери с нови и ако не са, да бъдат санкционирани.

От МВР припомниха, че винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер. При заплащането ѝ се издава ценна книга, наречена “винетка”, която удостоверява правото на ползване на републиканските пътища. Винетката се състои от две части. Първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство и е осигурена срещу фалшифициране със защитни знаци. Тя има и предназначението да удостоверява плащането на винетната такса пред контролните органи.

Водачът е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ (финансов бон или квитанция), доказващ плащането на съответните такси в съответствие с тарифата и наредбата по чл. 10, ал. 6 от Закона за пътищата. Изключение са случаите, когато стикерът е придобит безплатно от лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност.

Глобата за липсваща винетка на автомобила е 300 лева. Законът за движение по пътищата обаче предвижда временно спиране на колата от движение до закупуването на винетен стикер.  В случай, че сте купили винетка, която не съответства на категорията на возилото, то санкцията достига до 1500 лв.

Вече има случаи в страната на счупени предни стъкла на колите с цел кражбата на винетката. Чуждият стикер обаче не върши работа на апашите, защото трябва с квитанция да докажат, че именно те са купили ценното картонче.

автор: Ваня Георгиева

(Visited 8 089 times, 16 visits today)