Кога, защо и как се издава електронен фиш?

„Имам опасения, че преди месец и половина може да съм бил заснет с автомобила си от камера на КАТ. Мога ли да си направя някъде справка и да разбера дали е така? Или да проверя в Пътна полиция до коя дата са разгледани снимките и видеата от камерите? Ако са ме заснели с мобилна камера, призовка за явяване в КАТ и за съставяне на акт ли ще получа, или електронен фиш директно с глобата и наказанието? А ако има лишаване от управление на МПС?”

Тези въпроси бяха изпратени в СБА от нашия читател П.С. В последните месеци много граждани отправят подобни запитвания, а това, което най-много ги интересува, е в какъв срок от установяване на нарушението се издава електронен фиш. По-долу публикуваме полезна информация, която отговаря на въпросите на читателите и членовете на СБА и дава насоки какви са процедурите по налагането на санкции, както и възможностите за тяхното обжалване от шофьорите.

Електронен фиш се издава при нарушение, установено или заснето с автоматизирано техническо средство или система, в отсъствието на контролен орган или нарушител (чл.189, ал.4 от Закона за движение по пътищата).

В момента КАТ разполага с 25 стационарни и 148 мобилни камери за контрол на скоростта (едва двайсетина от тях са снабдени с инфрачервена светкавица за снимки и през нощта). В случай, че сте снимани с някоя от тези автоматизирани системи, срокът за издаване на електронен фиш е 1 година от извършването на нарушението и съответно от неговото заснемане.

В случая се прилагат разпоредбите на чл. 34, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН),  където се казва следното: „Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението…“.

Тоест, ако техниката ви е засякла с превишена скорост, например, през август т.г., електронният фиш може да бъде съставен чак следващия август. Обикновено служителите на КАТ гледат да съставят фиша преди да изтече 12-месечния срок, уточниха от МВР.

По принцип електронните фишове в цялата страна се издават с известно закъснение, тъй като не достигат служители в отделните териториални звена на Пътна полиция. В някои областни дирекции забавянето е с месеци. Освен хора, поради липса на финансови средства не достигат и консумативи – хартия, тонери.

Преди време към електронния фиш се прикрепяше и снимка с нарушението. Това вече не се прави заради икономии. Много граждани погрешно смятат, че щом няма приложени фотоси, значи глобата е незаконна и лесно може да падне в съда. Това съвсем не е така. Задължение да се изпраща снимка или видеоклип от камерите не е имало никога. В наредбата на министъра на вътрешните работи, която влезе в сила от 23 май тази година, е посочено изрично, че на нарушителя се издава електронен фиш. Ако се стигне до обжалване и собственикът не е съгласен с наложената глоба, МВР вече е задължено да представи пред съда всички документи съгласно закона, включително снимки и клипове с нарушението.

Относно питането на нашия читател П.С. може ли да провери в КАТ дали действително е бил заснет, отговорът е: НЕ!

Кадрите с нарушението се преглеждат от определените за това служители в съответното звено на „Пътна полиция”. След това автоматично системата посочва нарушенията и определя наказанията, издава се електронен фиш, който се изпраща на нарушителя. След получаването му шофьорът може да поиска да види записите, за да се увери, че наистина е извършил конкретното нарушение. Преди издаването на електронния фиш обаче няма право да изиска справка.

За да е законен, електронният фиш трябва да съдържа следните данни: териториалната структура на МВР, на която територия е установено нарушението; мястото, датата, точния час на извършване на нарушението; регистрационния номер на МПС; собственика, на чието име е регистрирано возилото; описание на нарушението; кои законови разпоредби са нарушени; размера на глобата; срока, сметката или мястото за доброволното ѝ заплащане.

Когато са заснети с мобилна или стационарна камера, шофьорите не получават известия за явяване в КАТ и за съставяне на акт, както пита още читателят П.С.

Гражданите трябва да знаят, че електронният фиш се изпраща на адреса на собственика на заснетия автомобил с препоръчано писмо с обратна разписка. Той трябва да заплати глобата в 14-дневен срок. Това е в интерес на нарушителя, защото при спазването на този двуседмичен срок се дължи само 70 % от размера на санкцията. Останалите 30 % се опрощават на длъжника.

Ако не собственикът на возилото е извършил нарушението, но е получил електронен фиш, той трябва в 7-дневен срок да се яви в регионалното звено на МВР и да предостави писмена декларация с данните на лицето, което е карало колата му и е извършило нарушението. Към документа се прилага и копие от шофьорската книжка на действителния нарушител.

В случай, че има достатъчно данни, че не собственикът, а друго лице е извършило нарушението, предишният електронен фиш се анулира и се издава нов. Той се изпраща до виновния водач.

По закон електронен фиш се анулира в още два случая: когато нарушението е извършено от автомобил със специален режим и ако возилото е било обявено за издирване.

Макар да не го пише в закона, катаджиите не съставят електронни фишове още в два случая: при неясен запис заради лоши метеорологични условия, тъй като номерът може да не се разчете, а също и когато на кадъра с нарушението има два автомобила един до друг. При една такава ситуация не може да се установи кой точно е виновникът и санкцията лесно може да падне в съда.

Много често шофьорите не могат да бъдат открити на адресите им, за да им се връчи препоръчаното писмо с електронния фиш. Тогава от пощенските служби връщат в КАТ писмата. След това адресите се посещават от кварталните полицейски инспектори. Ако и униформен служител не открие виновния шофьор, глобата от електронния фиш може да се изпрати за принудително събиране в НАП. Напоследък немалко шофьори се оплакаха, че не от МВР, а от данъчните са научили, че имат неплатени глоби.

В този случай обаче водачите са в пълното си право да обжалват пред съда и санкцията може да бъде отменена. Причината: водачът не е бил уведомен, че е извършил нарушение, и съответно не се е възползвал от правото си да заплати в 14-дневен срок глобата. По този начин му е отнето правото да внесе само 70% от размера на санкцията.

При положение, че за извършеното нарушение законът предвижда отнемане на шофьорската книжка, то при явяването си в КАТ водачът трябва да я донесе и да я върне на органите на реда. Но това е валидно, когато електронният фиш все пак е стигнал до водача и той е уведомен за нарушението. Много шофьори, когато получат известие за препоръчано писмо от МВР, изобщо не се явяват в пощенския клон, защото знаят за какво ги търсят. В момента се готвят законови промени, които предвиждат глобите от електронните фишове да бъдат публикувани в интернет, ако нарушителят не е открит на адреса му. Така ще се счита, че е бил уведомен.

Електронният фиш подлежи на обжалване по реда на ЗАНН. Жалбата се подава в 14-дневен срок от получаването му. В едноседмичен срок пък от областната полицейска дирекция трябва да изпратят цялата преписка до съответния районен съд. Ако магистратите потвърдят санкцията, то тя се плаща в нейния пълен размер.

Не подлежат на обжалване наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лева включително!(чл.189, ал. 13 от ЗДП).

автор: Ваня Георгиева

"Кога, защо и как се издава електронен фиш?", 5 out of 5 based on 14 ratings.
 • stoyanchev

  Здравейте,
  Март 2017 трябваше да си подновя книжката. Една седмица след като си подадох документите, ми се обадиха, че са спрени, поради неплатени глоби. След като отидох в КАТ Пловдив ме накараха да си платя 2 електронни фиша, които ми бяха връчени същия ден, единият от 2014, другият от 2016-та година, иначе нямаше да мога да си взема книжката. Никой не ме беше уведомил за тях, нито пък някой е бил на адреса ми. От КАТ ми казаха, че след 5 години всички глоби отиват в НАП да събират лихва. Няма никъде в онлайн пространството, място където човек може да провери дали има висящи глоби. На посочените телефони никой, никога не вдига, Разбираш, чак когато ти трябва нещо и нямаш време да се занимаваш с обжалвания. За съжаление това е действителността в България. Всеки шофьор в момента може да има висящи глоби, без да подозира. Който има време, нерви и пари за адвокати, които в повечето случаи излизат повече от самата глоба, да се занимава.

  • nikolavp

   Същото нещо ми се случи днес. Искам да си подновя книжката и ми сервират фиш от 2014. Познай дали ще се занимавам да обжалвам или да гледам дали съм бил аз.

 • Vyacheslav Nikolov

  Здравейте,

  Вчера на Ботевградско се бях заблеял нещо и изобщо не отчетох факта, че ограничението е 50 км/ч, и си карах с 80-90.

  В последния момент видях пред спиркарката на автобуси закопан в земята
  знака за камера и намалих, но още докато намалях вече видиждах полицая
  от патрулката как ми маха с ръка с ясен жест от типа: „и да намаляш и да
  не намаляш, ние вече те снимахме, карай си и чакай честитката“. Не се
  опита да ме спре… А и аз не спрях, а може би трябваше.

  Понеже ситуациата беше такава, че движението изобщо не беше натоварено, съм
  сигурен че скоро ще пристигне известие в пощата, питанката ми е има ли
  смисъл да обжалвам в съда, или по-добре да си платя 70% от глобата…
  Другия вариант чета, че е да се крия като мишка 2 години, но чесно
  казано не знам дали това няма да има по-тежжки последствия от първите 2.

  • Хаха подобен казус 🙂 Ако някой има отговор, моля да ме уведомите. Знакът наистина беше подпрян долу, а не на стойка, а полицаите бяха зад дърво. На място, което е с три ленти и за съжаление ограничение 50км/час.

   • Жечо Колев

    И при мен случката е сходна, обжалвахте ли и какъв е крайния резлтат ? 🙂

    • Станислава Аврамова

     Здравейте и аз съм с подобен казус, но действието се развива на бул. Яворов посока София ленд. Снимката е от мобилна камера, която е на ул. Стоян Михайловски и бул. п. Яворов снимат скрити и в гръб да не се виждат. Няма знак за радар и те не се виждат. Та снимали са ме със 59км/ч над ограничението, което не е много сигурно дали е така. Днес получих „честитката“ и не съм много очарована. Как седят нещата с нерегламентираните снимки можете ли да кажете?щ

     • СБА

      Здравейте.

      С последните промени в Закона за движение по пътищата от лятото на 2017 г., Пътна полиция заснема нарушенията по пътищата БЕЗ предупредителни табели. В закона не се споменава, как трябва да бъде разположен патрулният автомобил на Пътна полиция. Ако към фиша за превишена скорост фигурира снимка на Вашето МПС в момента на нарушението, както и данни за уреда, с който е установено същото, то вероятността обжалването да има положителен ефект е минимална.

      Поздрави

     • Ivailo Kolev

      Здравейте, със снимка от мобилна камера с над 50 км в час в населено място при отнемането на свидетелството наказанието има ли отстъпка от 30% в 14 дневен срок?

     • СБА

      Ако е фиш – да.

     • Ivailo Kolev

      Здравейте отново, получих акт за пресишена скорост с 60 км над ограничението и трябва да ми бъде отнета книжката. Защо не ми е изпратен ел. Фиш а акт написан на ръка с който ще ми бъде отнет талона след като го разпиша и ще карам с него докато излезе НП, такъв ли е реда при тези снимки от мобилни камери?

     • СБА

      Съветваме Ви да се обърнете към Пътна полиция за становище.

     • Valentin Nenov

      днес и мен ме изненадаха… ходих да си подам документи за подновяване на книжката и ме изненадаха със снимка точно на Ботевградско шосе до примекс… с дата 22.05.2016г. с 87 км/ч …. тъпото е че не съм получил нищо че да знам да ходя да платя… пък и в сайта им нищо не пише като дам справка . а сега след като съм платил ми пише вече че имам гиш и то неплатен 😀

 • Даниела Найденова

  Здравейте, днес получих фиш от КАТ за превишена скорост на дата и час, на които не е възможно да съм била аз, защото по това време бях на друго място и личния ми автомобил си беше с мен. Възможно ли е да са направили смяна на датата и часа на нарушението?

  • СБА

   Здравейте.

   Във Вашия случай трябва да обжалвате фиша, за да бъде направена проверка. Възможно е да се окажете права за евентуалната грешка, а може да е сгрешена друга част от информацията.

   Поздрави.

 • Силвия Пенчева

  Здравейте! Имам кола на мое име, но нямам шофьорска книжка и друг я кара. Получих фиш за 400 лв, който няма как да платя сега нито аз, нито шофьора. Въпросът ми е ако не го платя сега или изобщо какви проблеми бих имала аз като собственик без книжка? И шофьора, който кара колата ми, ще има ли проблеми заради неплатения фиш?

  • СБА

   Здравейте.

   При нарушение, глобата се издава на водача, не на собственика на автомобила. В случай, че не платите фиша, същият може да отпадне по давност след време, НО може и да се начисли лихва и сумата да се увеличи.

   Поздрави.

   • Силвия Пенчева

    Събрах спестявания и го платих. Четох, че след 5 години глобата отива в данъчното и от там ще си я вземат принудително с лихвите. Не исках да рискувам. Шофьорът е роднина, не мога да напиша неговото име в акта, защото ще си има проблеми. Притеснява ме, че пише, че при повторно нарушение глобата е двойна. Това нарушение за годината ли е, или няма значение кога?

 • Migelbg

  Здравейте,
  Ако електронният фиш не е получен с писмо и от кварталният полицай къде трабва да се отиде и да се получи информация за него, и да се плати? В КАТ или на друго място?
  Благодаря!

  • СБА

   Здравейте.

   Наложен глоба с електронен фиш може да бъде получена и в Пътна полиция, но обикновено идва чрез Български пощи.

   Поздрави

   • Migelbg

    Благодаря за отговора! И понеже в статията се споменава за възможността да се проверява в интернет дали човек има издаден електронен фиш- ето линк към сайта на МВР
    https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index

 • потърпевш02

  Здравейте, и аз получих електронен фиш с дата, на която не съм бил в този град. Пуснах възражение в КАТ, анулираха фиша и ми издадоха нов фиш със сменена дата и номер на фиша, но за абсолютно същото нарушение. Изпратиха ми и снимки и са ми писали, че са допуснали техническа грешка при изписването на датата на констатираното нарушение. Според вас законно ли е от КАТ да анулират фиш и да ми издадат нов за същото нарушение? Моля помогнете, защото по анулирания фиш имам разходи по адвокати и много пътуване и разкарване до областната дирекция на МВР. Правят и ми и много проблеми в работата, че отсъствам, за да се занимавам с грешки на КАТ. Сега не знам каква жалба да пусна в съда. Не мога да си позволя и адвокати, защото за едно „здравей“ ми взимат 50 лв.

  • СБА

   Здравейте.

   Когато към електронния фиш са приложени и снимки, то на същите би трябвало да е отбелязана датата на заснемане. В противен случай, могат да Ви представят снимки на автомобила с произволно избрана дата. Ако на снимките фигурира датата, на която сте преминали участъка, то фишът е реален и не е манипулиран. В противен случай, ситуацията е много спорна. Ваш избор е дали да обжалвате отново или да заплатите глобата.

   Поздрави.

   • потърпевш02

    Сърдечно благодаря за бързия отговор! Да така е, спор няма. Но в моят случай, означава ли това, че от КАТ могат да ни пускат фишове за едно и също нарушение с грешна дата, докато съвпадне датата на фиша с тази на с тази на снимковият им материал, а ние през това време да правим големи разходи, за да доказваме, че са сгрешили?

 • Бай Колю

  https://uploads.disquscdn.com/images/2bbe635f0f8582b8b68649ba7978d7d0536d19ae896f7132a96bff7ecd623458.jpg Здравейте,
  може ли да ми кажете дали при тази ситуация ще получа фиш. Разрешената скорост е 50, аз съм с 81, но в ляво на мен има друга кола,която задминавам от дясно. В нарушение съм със сигурност… интересува ме дали ще получа фиш. Благодаря!

 • Стела

  ЗДРАВЕЙТЕ!Имам електронен фиш от 18.09.2016г и днес на 30.10.2017г ме спряха за проверка и ми го връчиха .Възможно ли е след 1г. да ти го връчат.

  • Бай Колю

   срока за връчване е 12 месеца, ако са били минали не е трябвало да го приемате.

 • Petar Ruskovski

  Ако карате кола с регистрирана в друга държава и сте снимани с камера какво става

  • СБА

   Лицето, на което е регистрирана колата ще получи фиш.

 • Тихомир Хр.

  Здравейте! Аз получих електронен фиш на 11.06.18г. На който пише ,че преди почти две години, на 04.7.16г съм бил в общ.Твърдица и съм карал с 56км/ч. над допустимото (106км/ч)…Като оставим на страни ,че „ултра рейсинг“ Маздата (121) ми едва вдига 120 на магистрала…( Не смятам ,че е възможно просто..)
  Ми е малко тъпо…Защото нито имам снимка към фишът…Нито има как да отида до гр.Твърдица ,за да си видя снимката…Нито не отказах да го взема .
  Та…Въпросът ми е дали има някакъв друг вариант да видя снимката си?
  И дали ако го обжалвам ,ще ми обяснят какво става?

  • СБА

   Здравейте.

   Напишете молба за снимката. Ако не Ви предоставят такава, може да обжалвате и вероятно фишът ще отпадне, тъй като не може да бъде доказано, че точно Вие в посочения период и момент сте извършили нарушението.

   Поздрави