Кой е с предимство и защо?

Тази седмица в нашата Фейсбук страница ви попитахме „Кой ще премине след синьото превозно средство – вие или червеният автомобил?“, като самата ситуация можете да видите на снимката.

Въпросът е взет от листовките, които всеки български гражданин преминава преди да стане шофьор. А самата ситуация е често срещата по българските пътища.

За възможно най-кратко и разбираемо становище по въпроса се обърнахме към инж. Малинка Бондаренко – председател на СБА Младост и един от най-добрите експерти по пътна безопасност. Ето какво каза тя:

„Първо в тази ситуация ще премине синьото МПС, защото е на пътя с предимство. След като то премине остават двете МПС на пътя без предимство, тъй при тяхното преминаваме има конфликт, тоест възможно е ПТП, помежду си те се ръководят от правилото за насрещно движение, което гласи:

“Когато водачите са поставени в еднакви условия при насрещно движение, първи преминава движещия се направо и завиващия надясно, пред този който прави ляв завой или завива в обратна посока.“

Редът е следния: синия, ние (защото сме направо) и накрая червения, който завива наляво.

NB! Никъде в българската нормативна уредба не е записано, че знак Б1 дава предимство пред знак Б2

Самите знаци Б1 и Б2 оказват, че трябва да пропуснете движещите се по пътя с предимство. Те нямат отношение към реда за преминаване по пътя без предимство.

"Кой е с предимство и защо?", 4 out of 5 based on 14 ratings.
 • Ivailo Lozanov

  Ако може професионален отговор за следната ситуация:

  https://uploads.disquscdn.com/images/9d3a2b36e26290c9e28ab51dbc6faffde003272ae8fcbd22322f8479bd109740.jpg

 • Tatyana Ivanova

  Здравейте, професионалисти!
  Защо мълчите!? Ако е защото искате да кажете, че на практика няма такива кръстовища, грешите! На входа на Ботевград откъм Врачеш е същото, само че има и светофари. Да, ама като не работят, какво правим!? Ако жълтият мине пръв, това ще противоречи на Чл. 37. (1) „При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно
  превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.“ Ако първо мине зеления, после автобуст, то защотози знак лъже жълтия, че е с предимство!?!?
  Е, сега разбирам защо на това ненатоварено кръстовище съм виждала много катастрофи! Просто ЗЗДП и правилникът са измислени от хора, на които акълът не им стига, за да разберат, че си противоречат!

  • Ivaylo Krastev

   ПрофИсоналиститееее, преди каквато и маневра да направите ОГЛЕДАЙТЕ се добре!!! Кръстовището е регулирано със знаци, дори и по форма можете да разберете значението им!!!
   Пръв минава синьото МПС, след това -завиващият на ляво, а този, който е в права посока е последен, защото пред себе си има знак СТОП!!!

   • Tatyana Ivanova

    Коментарите ми бяха за долната картинка, моя е грешката, че не съм ги написала където трябва… Но по отношение на горната, никъде не е казано, че знакът „стоп“ даав по-малко предимство от обърнатия триъгълник. За това първи ще е синит, защото е на път с предимство, втори – този на стопа, защото е направо и трети – червеният, защото не е на път с предимство и завива наляво

 • Tatyana Ivanova

  Е, като няма с кой, ще си споря сама….
  Като се замисля, този чл.37 първо е неясен ( къде е дефинирано понятието „друг път“?) и второ, влиза в противоречие в някои ситуации с някои правила от правилника. Предлагам да бъде прецизиран…