Край на гратисният период за клиентите на Олимпик без ГО

Скандалът с фалиралия кипърски  застраховател „Олимпик“ се разраства с всеки изминал  ден, в който наяве излизат факти, които затвърждават подозрението, че хора на отговорни позиции са проспали срутването на компанията.

Засега равносметката е: 200 000 ужилени шофьори, загуби за милиони, една оставка на зам.шефа на КФН и… тепърва набелязване на държавнически и законодателни мерки срещу бъдещи подобни фалити.

От 18 август всички полици, издадени от „Олимпик“, са прекратени. Това означава, че клиентите на компанията по задължителната „Гражданска отговорност“ трябва да сключат нови застраховки с други дружества на пазара. И да платят два пъти за едно и също нещо.

Преди дни от Пътна полиция обявиха, че временно няма да глобяват шофьорите, които все още не са успели да сключат нова застраховка. Толерансът приключи на 22 август в 18,56 часа, когато на сайта на вътрешното министерство се появи кратко съобщение: „От днес, 22 август, МВР преустановява гратисният период за налагане на глоби на водачи, без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“

Какви са рисковете без валидна „Гражданска отговорност” (ГО)?

Клиентите на „Олимпик“, а и всички останали, които карат без ГО по една или друга причина, трябва да имат сключена полица, защото рисковете са големи.

В случай, че предизвикате ПТП и нямате сключена ГО, то крайният платец ще бъдете вие.  При нематериална щета тя ще бъде покрита от Гаранционния фонд, който обаче на по-късен етап ще предяви регресен иск към вас. За материалните щети пряка отговорност носите вие.

Санкциите за нередовните шофьори са записани в Закона за движение по пътищата и Кодекса на застраховането.

Според застрахователния кодекс собственик, който не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, се глобява с 250 лв. При повторно нарушение глобата скача на 800 лв.

Тези наказания се налагат и когато автомобилът е бил засечен от камера на КАТ, която прави автоматична проверка за валидна полица по регистрационния номер.

За юридически лица или едноличен търговец санкцията за липсваща застраховка е 2000 лв.  При повторно нарушение – 4000 лв.

Лице, което не е собственик, но управлява автомобил без ГО, се наказва с 400 лв. глоба, а при повторност – с 800 лв.

Освен паричните санкции при лисваща застраховка се прилага и служебна дерегистрация на автомобила. Това става след получено в МВР уведомление от Гаранционния фонд. На свой ред КАТ автоматично отбелязва в своите масиви, че МПС-то е с прекратена регистрация. В този случай табелите не се свалят от возилото, но то няма право да се движи по пътната мрежа. Възстановяването на регистрацията също става по служебен ред след сключване на полица.

В Закона за движение по пътищата има още предвидени наказателни мерки срещу нередовните шофьори, а именно:

  • Водачът е длъжен да носи документ за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;
  • Водач, който управлява МПС без поставен валиден стикер на предното стъкло и който не носи контролен талон, издаден от Гаранционния фонд за задължителната застраховка, се наказва с глоба 50 лв.
  • Наказва се с глоба 10 лв. водач, който не носи документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност“, но пък има поставен валиден стикер;
  • Предвижда се временно отнемане на книжката на водач, който управлява МПС без застраховка „Гражданска отговорност“- до предоставяне на сключена валидна застраховка;
  • Налага се принудителна административна мярка „Временно спиране от движение” на собственик, който няма задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, до сключването ѝ.

автор: Ваня Георгиева

"Край на гратисният период за клиентите на Олимпик без ГО", 5 out of 5 based on 3 ratings.
(Visited 193 times, 1 visits today)