Красавец на име Kadjar (Каджар)

Срещата ми с него беше неочаквана. Не може да се отрече: той знае как да прави впечатление –  привлекателен, елегантен, агресивен и мощен, с муцуна като на голяма хищна котка. Хубавец отвсякъде. Всеки би се почувствал поласкан в неговата компания.

Всъщност става дума за… Renault Kadjar (Рено Каджар).

Случайната ми „среща” с него се превърна в прекрасно начало на един съботен ден. Случи се в Деня на безплатните услуги, организиран от СБА в Пазарджик. После спонтанно прерасна в непланирано пътешествие (тестдрайв) с любезното съдействие на Еспас Ауто ООД.

Kadjar е от SUV гамата на Renault заедно с другите му двама събратя – по-малкото „бонбонче” Captur и по-мощния Koleоs.

Ако трябва да започна по-отдалеч, всъщност за тестдрайва домакините ми предложиха да избирам измежду трите кросоувъра, с леко намигане към Captur като подчертано дамски автомобил. Наистина, колата е прекрасна.

Но все пак се спрях на „хищника” Kadjar. Като намигане и от моя страна.

Renault Kadjar не е хубава само заради едно нещо. Както казах, първите ми впечатления са от красивия му вид. Това е имиджов автомобил с модерен френски дизайн. Няма прави линии, сякаш всичко е нарисувано с молив. Само обърнете внимание на елегантния му профил, подчертан с финес от хромираните надлъжни релси на покрива и лъскавата лайстна по долната част на вратите. Фаровете са като смръщени вежди на хищно животно. Това внушение се допълва и от предната решетка с хоризонтални ребра. Офроудният характер на модела е подчертан от малки сребърни релси и специална облицовка от черна небоядисана пластмаса на броните, праговете и арките на колелата. Те не са сложени там самоцелно, а да пазят боята на панелите на каросерията от пясък и чакъл.

Приятни изненади крие и салонът – широк и  комфортен с премерен лукс. Седалките направо те прегръщат, все едно са правени специално за теб. В зависимост от нивото на оборудване се предлагат в естествена кожа, комбинация от кожа и текстил или само висококачествен текстил.

Онова, което на мига ме грабна обаче, е уникалният стъклен покрив с размер 1,4 кв. м. По този повод ще кажа само едно, но то е достатъчно – все едно да имаш френски прозорец в дома си. Красиво, ведро и много шик.  Представете си само: Шофирате в някоя лятна нощ, а над вас – небе и милиони звезди. Неописуемо. Ако пък ви притеснява лятната жега – винаги може да издърпате подвижната щора, нали?

Време е да изпробваме това, което се крие под предния капак. Тествам версията  дизелов двигател със 130 к.с., турбокомпресор,  6-степенна предавателна кутия и задвижване на четирите колела.

Маршрутът е градско и извънградско каране, а трасето е взискателно – дупки, неравности, липсваща маркировка. Знаете как е… Подчертавам това, за да кажа, че в тази типична за страната ни среда кросоувърът стои изключително стабилно на асфалта, а купето е добре обезшумено. Излишно е да споменавам за усещането от пътуването. Много пъргав, с отлично ускорение от висока към ниска предавка и в добавка – доста икономичен: в реални условия  харчи 5-6 литра на 100 км пробег.  Препоръчително е да поглеждате по-често към километража, защото бързо и без да усетиш може да „отлепиш” до 140 км/ч. Между другото що се отнася до любимия въпрос на българина „Колко харчи?” една от полезните екстри тук е информацията за среден разход на гориво. Например, караш със 120 км и на дигитализираното табло излиза информация още колко километра при тази скорост можеш да изминеш с наличното гориво в резервоара, както и еко оценка на автомобила за твоя стил на шофиране.

Съвсем в крак с времето Kadjar има доста богато техническо оборудване с много полезни системи и умни устройства и една от тях е посочената по-горе функция.

На практика почти всичко може да се управлява от мултифункционалния бордови компютър. Чрез мултимедийната система R- Link човек пък може сам да избере режимите и цветовете на дисплея и може сам да конфигурира най-често използваните функции, така че да има директен достъп до тях.

Оборудването на Kadjar предлага: система за еко режим на пътуване, стар-стоп система, 360 градуса сензори за паркиране, огледало за обратна камера, отопляеми огледала, система за централно заключване, LED светлини, мултимедийна система R- Link, автоматична функция за паркиране и т.н.

Разбира се, всеки може да вдигне оборудването по свой вкус и според портфейла си. В моя случай приятното нещо, което открих в Kadjar -а, е системата за предупреждение за наличие на обект в „сляпата“ точка на автомобила (активна между 30 и 140 км/ч) и система за сигнализация при пресичане на осева линия (активна над 70 км/ч). Това означава, че ако си унесен в разговор или заспиш и преминеш в другото платно с над 70 км/ч, автоматично се задейства звуков сигнал в купето.

Другото, което трябва да се отбележи, е аудио-навигационна система със 7“ сензорен дисплей, карта на Европа, система за разпознаване на пътни знаци. За неумело паркиращите на помощ идва камерата за задно паркиране и забележете – система Easy Park Assist и система за предупреждение при наличие на движещ се обект при паркиране.

Благодарение на Easy Park Assist автомобилът на практика може да паркира сам. Шофьорът само трябва да зададе какво паркиране иска. И после да превключи на нужната предавка – воланът започва да се върти автономно, за да изпълни подадените команди.

Със сигурност кросоувърът има още много плюсове, които нямаше как да открия за краткото време, прекарано с него. Онова, което не престава да ме мъчи, е: Какво всъщност означава Kadjar?

П.П. От Еспас Ауто ООД внесоха разяснение за името на кросоувъра: името KADJAR идва от игра на две думи – quad (използвана за обозначение на 4х4 автомобили) и Jar – трансформация на френската думата  agile (пъргав). 

автор: Ваня Георгиева

"Красавец на име Kadjar (Каджар)", 5 out of 5 based on 3 ratings.
(Visited 677 times, 1 visits today)