Красотата на язовир „Въча”

В България от край до край има приказни местенца, които всеки човек трябва да посети поне веднъж в живота си. Много са омайните и дивни природни забележителности, но несъмнено едно от най-запомнящите се е язовир „Въча”, който представяме днес в рубриката ни „Маршрути”.

Само след дни посрещаме най-светлия християнски празник – Великден. Очакват ни четири почивни дни, през които може да  вземете шарените яйца и козунаците и да си подарите едно незабравимо пътешествие към това вълшебно място с неповторими гледки.

Язовир „Въча” е разположен в Южна България и е най-големият язовир по поречието на река Въча. Намира се на границата между три области – Пловдив, Смолян и Пазарджик. В случай, че тръгвате от София маршрутът ви е по магистрала „Тракия” в посока Пловдив. Имате възможност от аутобана да завиете към Пазарджик и да минете оттам на път за Въча. Или да подминете града и да продължите по „Тракия”, да свиете на отбивката за Цалапица и Стамболийски. Нататък пътят минава през Куртово Конаре и Кричим. Постепенно Родопите ще започнат да рисуват своята живописна картина. И колкото повече потъвате в планината, толкова повече ще ви запленява тя.  Пътят върви успоредно с водата, която прорязва скалната снага на Родопите. Шосето криволичи покрай склоновете, което крие и своите рискове, защото често се случва да падат камъни и по-големи парчета скали. Но пък е толкова красиво, че ще ви се прииска да слезете и да зареете поглед в зелено-синята шир пред вас.

Преди да стигнете язовир „Въча” ще минете през по-малкия язовир „Кричим”. В миналото двата водоема са ги наричали Малък и Голям „Антонивановци”.

Вероятно знаете, че след построяването му през 1975 година язовир „Въча” е бил кръстен на името на партизанския отряд „Антон Иванов” (или Антонивановци). На брега от страната на Пазарджишка област е издигнат и мемориал в чест на отряда.

„Въча” е най-големият язовир на реката и един от най-големите в България въобще. Дълъг е около 18 км – от почивна станция „Антонивановци“ до с. Михалково. Язовирът притежава най-високата язовирна стена в България – 144,5 м. Съоръжението е забележително и с това, че побира 200 млн. куб. м вода и достига дълбочина 160 м. Твърди се, че в него има риби-гиганти. Местна легенда разказва, че на дъното има сом с човешки размери. Хората дори са го нарекли Златистия, защото люспите му искряли, когато в слънчевите дни излизал на повърхността. Извън техническите параметри красотата на водоема е неописуема. Погледът ти замира в спокойната вода, обгърната от зеленината на дърветата. Водата непрекъснато сменя нюансите си, „погалена” или от слънцето, или от вятъра, или от сенките на смръщените облаци. Насред тази чудна картина пък са накацали няколко понтона, които са мечта за всеки турист. Около тях може да се кара водно колело, лодка или джет.

Язовир „Въча” е любима дестинация и за любителите на риболова. Тук успешно могат да бъдат уловени различни сладководни видове риба – шаран, червеноперка, кефал, сом, бяла риба, костур, уклей, платика, каракуда, моруна, пъстърва, мряна и скобар. Язовирът има и запаси от трофейни хищници – сом, бяла риба, костур, които са особено предпочитани от риболовците.

Всеки турист може да си направи маршрут според предпочитанията. Посещението си до язовир „Въча” може да съчетаете например с визита по с. Триград, с. Ягодина, пещерата Дяволското гърло, язовирите Беглика, Широка поляна, Доспат. Изобщо възможностите да превърнете пътуването си в едно незабравимо пътешествие са огромни. Които и точки да набележите, няма да сгрешите заради магията, която притежава Родопа планина. И не забравяйте да опитате местните кулинарни специалитети, с които ще си оближете пръстите: родопски клин, пататник, чеверме, катми, разядки и превъзходни супи.

 

Маршрут: София-магистрала „Тракия”-язовир „Въча” – София

Разстояние: 166 км (332 км в двете посоки)

Време: малко над 2 часа

Цена за гориво при среден разход 7 л/100 км: приблизително 20 лева (в едната посока)

автор: Ваня Георгиева

"Красотата на язовир „Въча”", 5 out of 5 based on 2 ratings.
(Visited 860 times, 1 visits today)