Крум Дончев откри кампанията „Паркирай телефона“

Рали шампионът Крум Дончев изнесе открит урок по пътна безопасност на малчугани от столичната детска градина „Детелина“ и така даде официален старт на кампанията „Паркирай телефона“, която се организира от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Международната автомобилна федерация (FIA).

Бившият автомобилен състезател разясни на децата от подготвителната група колко важно е да се спазват правилата за движение: шофьорите не трябва да бързат и да говорят по мобилен телефон, докато карат, участниците в движението трябва да спазват пътните знаци, всички трябва да пресичат правилно и т.н

Присъствието на пилота развълнува силно възпитаниците на детската градина. Главна атракция стана неговата шампионска каска, която бе донесъл да покаже. Оказа се, че малките не са чак толкова неподготвени за неговия спорт и го засипаха с въпроси. Съвсем компетентно те го питаха: „Какъв е двигателят на колата ти? Колко най-много си вдигал? Пукал ли си гума? Колко купи имаш?, Защо се отказа?“ и т.н.

Имаше дори и няколко компрометиращи въпроси от рода на „Ти говориш ли по телефона, докато шофираш? и „Минавал ли си на червено?“

Смях в залата предизвика въпросът на един от малчуганите, който попита: „Защо са ти купите, като вече не се състезаваш?“

По време на събитието на децата бяха раздадени цветни книжки със стикери, които са създадени от FIA и са преведени на български език. Листовката представлява едно кръстовище, а децата трябваше да залепят стикери, разсъждавайки какво би се случило с шофьора, велосипедиста или пешеходеца, ако говори по мобилен телефон при движение по улиците.

Кампанията на СБА и FIA е насочена срещу използването на мобилен телефон по време на шофиране, тъй като според проучване на Международната автомобилна федерация в световен мащаб това е една от най-честите причини за катастрофи.

Подобна инициатива провеждат още стотици автомобилни клубове в цял свят, които се обединяват зад призива „Щом ти се движиш, паркирай телефона!“

Основният фокус не е обърнат само към шофьорите, но също така към велосипедистите и пешеходците, които също са участници в движението и трябва да бъдат еднакво внимателни и концентрирани.

Във всички държави се разпространяват същите листовки, каквито СБА ще раздаде в рамките на кампанията, включително в много училища и детски градини.

„Приветствам това, че се обхващат децата от най-ранна възраст, защото е много важно да бъдат обучени да спазват правилата за движение“, каза шампионът Крум Дончев, който дори смята, че това трябва да залегне в учебната програма.

автор: Ваня Георгиева

"Крум Дончев откри кампанията „Паркирай телефона“", 5 out of 5 based on 6 ratings.
(Visited 146 times, 1 visits today)