Могат ли да спрат колата ми от движение, ако нямам катализатор?

„Каква е ситуацията с карането без катализатор и какво предвижда законът за вече регистрирани коли, които нямат такъв?“

 

/въпрос от електронната поща/

 

Въпросът с катализаторите на автомобилите става все по-актуален на фона на смога, който всекидневно трови софиянци, а и жителите на някои от по-големите български градове. Проблемът наистина е сериозен и това се усеща все по-осезаемо. Обичайно, институциите обвиняват за мръсни въздух най-вече автомобилния трафик и остарелия автопарк. От 3,6 млн. регистрирани автомобила в страната, около 60% са на възраст над 20 години. В София всекидневно се движат 1 млн.-1,2 млн.  превозни средства, по-голяма част от които са по-старички.

У нас няма официални данни колко автомобила нямат катализатори. Според някои са 100 000, а според други –  може да са и два милиона, което, разбира се, излиза извън рамките на здравия разум.

Само преди дни КАТ отново напомниха, че 60% от замърсяването в столицата се дължи на пътните превозни средства, а останалите 40% на други фактори, сред които битовото отопление. Географското разположение на най-големия град също допринася фините прахови частици да се задържат във въздуха и да предизвикват затруднения с дишането.

Дали съотношението е точно такова, каквото властите твърдят, няма как да знаем с точност. Факт е, че колите, които замърсяват, наистина са от по-старите – дизелови и без катализатор. Но какво да направи средностатистическият българин – кара това, което може да си позволи.

 

Защо е толкова важен катализаторът?

Катализаторът е устройство, разположено в изпускателната система на всички съвременни моторни превозни средства. Това е важен фактор  в пречистването на изгорелите газове, процес, който намалява изхвърляните в околната среда вредни емисии от моторни превозни средства. Неговата функция е  химически да промени вредните замърсители така че максимално да се намали вредният ефект върху околната среда. Замърсителите включват въглероден оксид, въглеводороди, азотни оксиди, карбон монооксид  и др. Катализатрорът  химически променя тези газове в безвредни вещества, като въглероден диоксид, азот и водни пари.

Както се вижда изискването автомобилите да имат здрави катализатори не е само, за да се изсмукат още едни пари от и без това изтънелия джоб на масовия български шофьор. Това устройство е и за здраве. Според експерти уредът трябва да се сменя на всеки 100 000 – 150 000 км пробег.

Според българското законодателство, ако един автомобил няма катализатор, той изобщо не може да мине годишен технически преглед. А след като няма заверен технически преглед, той няма право да се движи по пътищата. Това се отнася за фабрично оборудваните с устройството пътни превозни средства,  обясняват от СБА-Овча купел.

При самия преглед служителите в пункта са длъжни първо визуално да проверят дали возилото има такъв уред. Не рядко се случва те са да премахнати, а на тяхно място да са поставени резонатори или тръби. Ако катализаторът липсва, шофьорът директно получава отказ да му бъде заверен техническият преглед. Собственикът на колата трябва да постави нов катализатор, за да мине успешно прегледа и да получи удостоверение, поясниха от столичната полиция.

Ако все пак превозното средство има катализатор, следва замерване за вредни емисии с газанализатор (за бензинови мотори) или с димомер (за дизелови автомобили).  При надвишаване на нормите отново се отказва заверка на техническия преглед. На водача му се издава документ, че не се допуска да се движи по пътищата.  Служителите от пунктовете за годишни прегледи нямат право да спират колите да пътуват по улиците. Те само подават информацията онлайн към автомобилната адмиминстрация.

 

Спирането от движение на пътните превозни средства е в правомощията на КАТ. Според Закона за движение по пътищата пътните полицаи имат право да спират временно от движение пътно превозно средство „до отстраняване на неизправността, когато то е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение”.

Прилагането на тази мярка обаче става малко на случаен принцип, защото катаджиите нямат мобилни уреди (има само два в София), с които да измерват изгорелите газове от автомобилите. Те могат например да ви спрат за рутинна проверка и между другото установят, че нямате валиден технически преглед. И едва тогава да приложат мярката. Причината за всичко това е, че информацията, която пунктовете подават към автомобилната администрация за автомобили с опасни неизправности, си остава там. Тя не стига да КАТ. Засега.

В края на ноември миналата година депутатите гласуваха нова поправка в закона, според която служебно ще се дерегистрират автомобили, които не са минали  успешно годишен технически преглед. Това включва и ППС, които надвишават нормите за замърсяване на въздуха. Пред СБА шефът на КАТ Бойко Рановски обясни, че номерата физически няма да се свалят, но от пунктовете ще бъдат длъжни да уведомяват автомобилната администрация. А те пък ще подават онлайн информация към КАТ, които ще отбелязват в своите масиви, че возилото е неизправно и няма право да се движи. В следващите шест месеца двете институции трябва да изградят връзка за обмен на данните. Системата ще заработи чак от 20 май 2018 г., когато влиза в сила европейска директива.

 

Също така от 20 май влизат в сила и нови санкции за шофьорите, които управлява технически неизправно пътно превозно средство:

– петдесет лева – при констатирани незначителни неизправности;

– двеста лева – при констатирани значителни неизправности;

– петстотин лева – при констатирани опасни неизправности.

Може ли Пътна полиция да откаже регистрация на автомобил, който надвишава нивото на отработените газове?

Не, но веднага след като получите табели и документи, ще ви вземат малкия талон и ще спрат колата временно от движение. Тази мярка обаче може да бъде приложена вероятно само от КАТ-София, които наскоро получиха седем газанализатора. Останалите отдели на Пътна полиция в страната нямат такива устройства, с които да замерват изгорелите газове. Те разчитат на пунктовете за технически прегледи.

„За старите автомобили, които фабрично не са оборудвани с катализатори, важат други норми. Ако двигателят е износен трябва да се отремонтира. Има и добавки, които се сипват към маслото на двигателя”, обясниха от СДВР.

На пазара има и т.нар. пасивни катализатори, които струват около и над 1000 лева и могат да се поставят на стари ППС, които фабрично да без катализатори. Все пак това е пожелателно, никой не може накара собствениците на такива возила да монтират такова устройство на колата си.

Ваня Георгиева

"Могат ли да спрат колата ми от движение, ако нямам катализатор?", 2 out of 5 based on 10 ratings.
(Visited 4 248 times, 6 visits today)