Наркотестовете на КАТ улавят само пет вида наркотици

Наркотестовете на КАТ могат да улавят само пет вида наркотици или техни аналози.

Това са канабис, марихуана (ТНС); амфетамин; метаамфетамин; кокаин; опиати/морфин, метадон (ОРI), съобщиха от Националната полиция след запитване на СБА.

МВР използва два вида тестове: полеви тестове „Draeger DrugCheck 3000“  и тест касети, използвани за работа с уред „Draeger DrugTest 5000“, уточниха още от Пътна полиция.

През миналата година са били закупени 5830 полеви теста и 4165 тест касети за системата „Draeger DrugTest 5000“.

Около 3000 водачи са били заловени да шофират след употреба на някакъв вид наркотик през цялата 2018 г. Най-често това е марихуана или амфетамини. Все повече са случаите и на комбинирана употреба на тези два вида наркотични вещества, което усилва ефекта им и прави водачите много по-опасни на пътя, с липса на координация, правилна преценка и др.

В последно време КАТ хваща в пъти пъти повече водачи, употребили забранени вещества, отколкото преди три-четири години например. Най-много уличени в употреба на накротици и/или техни аналози има в областите Бургас, София-град, Пловдив и др.

Тъй като консумативите са скъпи, проверките не са масови. Униформените подлагат на тест водачите при катастрофа или при съмнения за употреба – разширени зеници, зачервени очи, нервни движения, превъзбуденост и др. На други им се разминава, само защото нямат видими признаци, тъй като е минал известен период от време след използването на забранени вещества. Разликата е съъществена, защото в единия случай се отърваваш, а в другия подлежиш на наказателно преследване.

Българското законодателство не допуска толеранс за употребата на наркотици. Предвиждат се наказания за шофиране при употреба на наркотици,  а не само под въздействието на такива. Тоест законът не прави разлика дали в момента на проверката водачът е повлиян от някакъв наркотик или е употребявал. Лекари специалисти все пак успокояват, че тестовете, които се използват от контролните органи за водачите на пътя,  са с такава чувствителност, че да покажат положителен резултат и употреба в кратък период преди проверката, а не за месеци назад.

Според токсиколози при марихуаната периодът на регистриране на употребата е малко по-голям, отколкото при други видове наркотици. Полевият тест може да покаже употреба 24-48 часа след изпушването на една цигара (ако лицето не употребява редовно, при редовна употреба човек на практика няма как да изчисти организма си), а  тестът с урина и три-пет дни назад.

Пак според твърдения на токсиколози кръвната проба и пробата с орална течност (слюнка) са съпоставими за време на присъствие на наркотичното вещество в организма. Ако се докаже наличие в слюнката на наркотично вещество, то с много голяма степен на вероятност може да се твърди, че такова наркотично вещество ще се намира и в кръвната проба. Затова оралната проба се използва от Пътна полиция за контрол на употребата на наркотични вещества.

автор: Ваня Георгиева

(Visited 25 times, 1 visits today)