На 8 септември отбелязваме Световния ден за оказване на Първа помощ

Тази година „Световният ден за Първа помощ“ ще бъде отбелязан на 8 септември под мотото „Не ти трябва лиценз, за да спасиш живот“. Денят се отбелязва по инициатива на Международния комитет на Червения кръст и Червения полумесец.

Всеки от нас е участник в движението, без значение дали като пешеходец, моторист, шофьор или пасажер. За съжаление световната статистика показва, че глобално всяка година около 1,3 млн. души загиват вследствие на пътни инциденти, а 50 млн. получават наранявания, някои от които за цял живот.

Ето и няколко факта за пътните инциденти:

 • Пътните инциденти са главната причина за смърт сред хората на възраст 15 – 29 години.
 • Най – честата причина за фатален край при катастрофа е задушаване, вследствие блокиране на дихателните пътища.
 • 90 % от смъртните случаи при катастрофа се случват в развиващите се и изоставащите държави.
 • Пътнотранспортните произшествия са 9-тата най – честа причина за смърт в глобален мащаб, като до 2030 г. се очаква да се издигнат до 7 място.
 • Годишно, катастрофите струват на развиващите се и изоставащи страни около 65 млрд. долара.

Международният комитет на Червения кръст и Червения полумесец  е изготвил „10 правила при оказване на първа помощ при пътен инцидент“:

 1. Ако станете свидетел на катастрофа на пътя, първо се ориентирайте в обстановката. Намесете се само, ако ситуацията не застрашава живота Ви или този на други хора. Опитайте се да обозначите мястото на катастрофата, за да бъде видима за останалите участници в движението.
 2. Уведомете спешните служби за инцидента, като се опитате да им предоставите максимално повече информация преди пристигането им.
 3. Ако е възможно, помогнете на пострадалите да легнат по гръб. Ако не са в съзнание, проверете дали дихателните им пътища не са запушени (глътнат език, попаднал предмет и т.н.).
 4. Поставете пострадалите в „Позиция за възстановяване“.
 5. Не влизайте в катастрофиралия автомобил, ако въздушните възглавници не са се задействали. Това може да се случи впоследствие и да Ви нарани сериозно.
 6. Вдигнете главата на пострадалия в „неутрална позиция“ за да може да диша свободно.
 7. Ако пострадалият има видими рани и в тях няма попаднали чужди тела, оказвайте натиск върху раните, по възможност с парче плат или найлон.
 8. Ако ситуацията позволява, измийте ръцете си с чиста вода и използвайте чисто парче плат за да не се замърси раната. Не позволявайте пострадалите да бъдат изложени на твърде ниски или твърде високи температури.
 9. Ако участниците в инцидента имат изгаряния, поливайте раните обилно с чиста вода с нормална температура.
 10. Поставете ранените в удобна позиция така, че състоянието им да остане стабилно до пристигането на спешните екипи.

Не се притеснявайте, ако не сте сигурни в действията си. В спешните екипи работят професионалисти, които могат да Ви дадат напътствия, как да реагирате още по телефона.

Шофирайте внимателно, спазвайки законите!

Винаги сигнализирайте контролните органи, ако забележите рисков водач, който с поведението си на пътя застрашава Вашия и този на останалите участници живот!

(Visited 33 times, 1 visits today)