Нередност на пътя! На кого да съобщя?

Всеки ден се сблъскваме с нередности на пътя. Някои причинени от други шофьори, но и проблеми с пътната настилка, регулацията и означенията. На кого да съобщим? В тази публикация ще обобщим възможните места, където всеки може да сигнализира за проблеми.

1. Дупка/проблем с пътната настилка

Можете да подадете сигнал на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“. АПИ е специализирана агенция към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Това е институцията, която отговаря за ремонтните дейности по републиканските пътища.

Изискват се данни за контакт и точно описание и локация на проблема. Има възможност още за качване на снимки.

Основно преимущество на сигналите към АПИ е задължителният отговор. До 30 дни можете да очаквате официален отговор от агенцията освен ако сигнал за конкретния проблем не им е бил изпращан и преди.

И не само това – ако сигналът ви не е правилно адресиран към АПИ, то агенцията ще ви го препрати към отговорната институция и ще ви уведоми за това.

Някои от общините в България също имат сайтове за сигнали. Пример за това са сайтовете на Столична община и Община Бургас.

2. Сигнал за корупция

Отговорът на въпроса „И сега к’во правим?“ е „Изпращаме сигнал онлайн в специалния сайт на МВР„. Важно е да знаете, че сигналите за корупционни деяния от служители на МВР не са анонимни освен ако не посочите изрично желанието вашата анонимност да бъде запазена.

3. Нарушения на друг шофьор

Вече съществуват няколко неправителствени организации и граждански инициативи, които помагат на шофьорите да внесат сигнал срещу безобразията на други шофьори. Една от най-популярните сред тях е Гражданите, които имат и собствено приложение.

На помощ в тази, а и в гореизброените публикации са и медиите, които периодично излъчват граждански сигнали, снимки и видео кадри.

Ако искате официално да внесете сигнал в МВР за нарушител на пътя, то ще трябва да представите доказателства (снимки или видео), както и да се съгласите да бъдете свидетел по образуваното производство.

Към момента сигнали онлайн можете да подадете по имейл, както и от мобилното приложение на МВР.

 

"Нередност на пътя! На кого да съобщя?", 5 out of 5 based on 6 ratings.
(Visited 874 times, 4 visits today)